Cele mai noi tratamente în boala Parkinson

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maladia Parkinson se numără printre problemele neurologice care afectează multe aspecte ale vieţii de zi cu zi. Deşi nu poate fi vindecată, noile terapii ameliorează simptomele bolii şi oferă pacienţilor şansa la o viaţă normală.

Considerată cea mai frecventă boală a vârstnicilor după Alzheimer, Parkinson afectează aproximativ 4 milioane de persoane din întreaga lume, potrivit statisticilor din domeniu. La nivel naţional, aproape 72.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu această afecţiune. Boala afectează diferit fiecare pacient în parte.

În timp ce la unii dintre ei, tremurul şi problemele de echilibru se instalează în timp şi boala este diagnosticată la maturitate, la alţii simptomele pot apărea încă din perioada copilăriei, fie se pot agrava într-un timp relativ scurt.

Problemele de echilibru, un prim semn al bolii

Boala Parkinson apare ca urmare a distrugerii lente şi progresive a neuronilor din zonele creierului implicate în controlul mişcărilor, de aceea pacientul începe să tremure (chiar şi atunci când mâna este în repaus) şi să aibă probleme de echilibru. În plus, el poate întâmpina şi dificultăţi la înghiţire, tulburări de memorie (inclusiv confuzie), fie resimte senzaţia continuă de oboseală sau de somnolenţă.

Cumulate, toate aceste neplăceri ajung să afecteze nu doar starea fizică, ci şi pe cea psihică a persoanei, ea fiind mult mai vulnerabilă în faţa depresiei şi a stărilor de anxietate. De aceea, în cele mai multe cazuri, bolnavul ajunge să aibă nevoie de suportul persoanelor din jurul lui.    

Terapia cu Duodopa se indică în stadiile avansate

Dintre variantele de tratament, terapia cu levodopa este considerată standardul de aur în boala Parkinson. Duodopa (combinaţia dintre medicamentele levodopa şi carbidopa) este gelul intestinal care se recomandă în fazele avansate ale bolii.

Citeşte mai multe pe clicksanatate.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite