Cele mai noi tratamente în caz de calviţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de jumătate dintre adulţi se confruntă cu pierderea parţială sau totală a podoabei capilare. Însă astăzi această problemă nu mai este „un capăt de lume“, în condiţiile în care oamenii de ştiinţă descoperă noi metode de a face calviţia reversibilă.

Moştenirea genetică, stresul, unele afecţiuni, cum ar fi cele de natură endocrină sau cele dermatologice, dar şi folosirea produselor cosmetice neadecvate pot duce la apariţia alopeciei. Problema afectează mai ales bărbaţii, dar nici femeile nu sunt ferite, şi calviţia tinde să se accentueze pe măsură ce înaintăm în vârstă. Însă, dacă materialul genetic moştenit în continuare nu poate fi modificat, ceilalţi factori care determină pierderea podoabei capilare pot fi, în general, combătuţi printr-un tratament adecvat.

Condiţia este să se descopere cât mai curând problema care a provocat alopecia. Astfel, în prezent, medicii recomandă două tipuri de tratamente: unele care se aplică local şi care stimulează circulaţia sangvină la nivelul rădăcinii firului de păr, iar altele care se administrează intern şi care se adresează de obicei unor probleme hormonale. În afară de aceste medicamente, care se iau doar la recomandarea dermatologului, mai pot fi administrate şi suplimente nutritive cu vitamine, minerale şi cu aminoacizi, care hrănesc firul de păr, sau soluţii capilare nutritive care se aplică prin masarea pielii capului. În ultimii ani, cercetătorii au creat însă şi metode inovative de combatere a calviţiei.

Casca prevăzută cu laser

Una dintre metodele moderne de tratare a calviţiei este casca prevăzută cu laser. Aceasta acţionează prin stimularea foliculilor firelor de păr, având aspectul unei membrane care se mulează pe cap, şi se conectează la o baterie. Tratamentul poate fi făcut acasă, însă doar la recomandarea unui medic. Rezultatele sunt vizibile în aproximativ două luni, iar terapia constă în folosirea dispozitivului câte trei-zece minute pe săptămână. Preţul unei astfel de căşti este de aproximativ 2.200 de euro. O variantă mai ieftină este peria cu laser, care funcţionează pe acelaşi principiu. Aceasta poate fi achiziţionată la preţul de aproximativ 500 de lei.

Inovaţie cu celule stem

Cercetătorii de la Universitatea Yale din SUA au demonstrat că celulele stem care se găsesc în ţesutul gras al scalpului ar putea declanşa creşterea firelor de păr în zonele în care acestea au dispărut. Descoperirea este un prim pas către dezvoltarea unui nou tip de tratament cu eficienţă superioară celor existente în prezent şi care exclude necesitatea implantului de păr. Se ştie deja că celulele stem se găsesc în foliculii de păr chiar şi la persoanele care moştenesc predispoziţia către calviţie. Doar că, în cazul lor, ele sunt în stare latentă.

De asemenea, se ştie că celulele stem din foliculi au nevoie de semnale din piele pentru a declanşa creşterea părului. Întrebarea era, până de curând, de unde vin aceste semnale. Ei bine, în urma studiului de la Universitatea Yale a reieşit că un element în acest proces este grăsimea din piele. Mai exact, cercetătorii au observat că injectarea de grăsime prelevată de la şoareci sănătoşi la cei afectaţi de alopecie stimulează creşterea unor fire noi de păr în doar două săptămâni de la injectare. Potrivit specialiştilor, celulele de grăsime pot stimula 86% din foliculii inactivi. Acum mai rămâne ca oamenii de ştiinţă să demonstreze că acest proces funcţionează şi la om, înainte de a dezvolta un tratament care să fie folosit la scară largă.

Medicament pe bază de substanţe antistres

Cercetătorii de la Universitatea California din Los Angeles, SUA, au observat că o substanţă antistres, numită astressin-B, stimulează creşterea părului dacă este administrată o dată pe zi, timp de numai cinci zile. Descoperirea a fost făcută accidental, în momentul în care specialiştii testau substanţa respectivă pentru a vedea dacă ar putea preveni afecţiunile gastrointestinale cauzate de stres.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, această cercetare deschide noi perspective în ceea ce priveşte tratamentul calviţiei. Astfel, căderea părului ar putea fi reversibilă prin neutralizarea receptorilor unui hormon ce joacă un rol major în declanşarea stresului. Un medicament pe bază de astressin-B ar putea fi disponibil peste aproximativ cinci ani.

Transplantul costă între 500 şi 2.000 de euro

Tratamentele folosite în prezent încetinesc evoluţia alopeciei androgenetice (tulburare ereditară care cauzează căderea părului atât la bărbaţi, cât şi la femei), însă există cazuri când singura soluţie este transplantul de păr. Procedura constă în extragerea de fire de păr împreună cu rădăcina din zonele neafectate de calviţie, în general de la ceafă şi din părţile laterale, şi implantarea lor în regiunile unde podoaba capilară a dispărut. Specialiştii spun că, de obicei, sunt necesare 800 de asemenea grefe, dar ele pot ajunge uneori şi la 1.200. Preţul procedurii variază, în funcţie de zona acoperită, între 500 şi 2.000 de euro.

Specialistul nostru

Prof. dr. Anca Zbranca
medic specialist dermatolog

În funcţie de tipul de calviţie şi de mecanismul ei de producere, se recomandă tratamente ce includ amestecuri de substanţe care revitalizează rădăcina firului de păr şi care măresc debitul de sânge la acest nivel, hrănind rădăcina. De asemenea, se folosesc substanţe ce regularizează producerea şi degradarea keratinei din canalul pilo-sebaceu şi substanţe antiinflamatorii şi imunomodulatorii. În caz de calviţie, se pot prescrie şi medicamente care influenţează nivelul de hormoni. Un tratament radical şi sigur este transplantul autolog de păr, indicat în calviţiile fixate. Medicul dermatolog, împreună cu endocrinologul şi cu imunologul, în unele situaţii, dar şi cu nutriţionistul uneori trebuie să colaboreze pentru a diagnostica şi pentru a opri căderea părului în funcţie de etiologie.

Acţiune

Celulele stem ce se găsesc în stratul gras al scalpului declanşează creşterea firelor de păr.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite