Cele mai utilizate metode prin care barza aduce bebeluşi în eprubetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

INFERTILITATE Aducerea pe lume a unui copil şi întemeierea unei familii sunt, pentru mulţi tineri, planuri ale unui viitor îndepărtat. Totuşi, fiecare an care trece înseamnă, în multe cazuri, şanse mai mici de a concepe natural copii, avertizează specialiştii. Statisticile arată date îngrijorătoare: un cuplu din patru se confruntă cu infertilitatea în România.

La 20-25 de ani, întemeierea unei familii şi aducerea pe lume a unui copil poate să nu fie o perspectivă atrăgătoare, ba, dimpotrivă. Tinerii se gândesc mai degrabă să-şi trăiescă viaşa, să-şi construiască o carieră, să aibă un job bine plătit, casă, maşină, să experimenteze. Şi abia apoi să se înhame la întemeierea unei familii şi la creşterea pruncilor. Nu-i nimic greşit în asta. Doar că pentru unii, planul bine gândit iniţial va fi greu de dus la bun sfârşit şi aceasta pentru că, odată cu trecerea anilor, cresc şi riscurile de infertilitate. Statisticile arată că un cuplu din patru are probleme cu aducerea pe lume a unui copil în România.

„Infertilitatea este o boală“

„Infertilitatea este recunoscută ca o boală de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii“, subliniază conf. dr. Denisa Protopopescu, medic primar obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în reproducere umană asistată, de la Centrul Medical Internaţional Bucureşti. „Nu mai vorbim de dorinţe, de plăceri. Infertilitatea este o boală care trebuie evaluată corect de la bun început. Atât ărbatul, cât şi femeia trebuie investigaţi pentru ca să avem un diagnostic corect şi o abordare informată a posibilităţilor pe care le are un astfel de cuplu.“

Ce probleme pot exista în cuplu

Problemele de fertilitate în cuplu pot avea drept cauze afecţiuni ale femeii sau ale bărbatului în egală măsură. Important este să se realizeze investigaţii amănunţite de ambele părţi după un an de încercări nereuşite de a concepe un copil. În cazul femeii, trebuie investigate: uterul, trompele, ovarele, precizează conf. dr. Denisa Protopopescu. Dintre afecţiunile cele mai frecvente care pot pune frână conceperii unui copil, medicul aminteşte: fibromul uterin – în acest caz poate fi operată de fibroam; probleme ale ovulaţiei – dacă femeia nu ovulează şi nu e la menopauză, se poate declanşa ovulaţia; ovare polichistice – se poate interveni cu tratament. De asemenea, printre cauzele infertilităţii feminine se mai numără unele boli imunologice, genetice şi multe alte probleme, enumeră conf. dr. Denisa Protopopescu.

În cazul bărbaţilor, de asemenea, pot exista probleme genetice, mecanice – o lovitură la testicule în trecut, sau poate a avut oreion. Şi în cazul sportivilor de performanţă, al fumătorilor şi al marilor consumatori de alcool, riscul de infertilitate este sporit. „Sunt mulţi factori care duc la sterilitate, inclusiv din mediul înconjurător. De exemplu, radiaţiile provenite de la telefonul mobil sau de la laptopul pe care îl ţii pe genunchi pot afecta testiculele bărbaţilor“, atrage atenţia medicul.

Cercul vicios: infertilitate şi depresie

Infertilitatea este sigur o boală, întăreşte şi dr. Adrian Borş, medic specialist în obstetrică şi ginecologie, cu specializare în tratarea infertilităţii, la Clinica Omniclinic din Iaşi. „Pe lângă patologii recunoscute, precum inflamaţii, obstrucţia trompelor şi aşa mai departe, infertilitatea are şi o implicaţie psihologică, emoţională“, punctează dr. Borş. Circa 90% din cuplurile care luptă cu infertilitatea sunt afectate emoţional, iar 10%-15% suferă depresii serioase, având nevoie de consiliere psihologică, mai spune specialistul.

Proporţia cuplurilor infertile este tot mai mare, aceasta este constatarea medicilor care se confruntă zi de zi cu tot mai multe cazuri de infertilitate în cabinete. Totuşi, în România nu există statistici oficiale. „Problema este că inclusiv la nivel mondial, infertilitatea a început să devină din ce în ce mai frecventă în rândul tinerilor de 20-30 de ani. Totuşi, la clinicile de fertilitate se prezintă cel mai adesea femei cu vârste de peste 35-37 de ani, care au învăţat, au căutat şi au obţinut un job bun, şi-au creat un trai decent: o casă, o maşină şi au lăsat familia şi copiii pentru mai târziu. Pot ajunge astfel la 40 de ani, când deja nu prea mai ovulează“, precizează dr. Adrian Borş.

Ce se poate face?

Cuplurile care nu reuşesc să obţină o sarcină pe cale naturală şi îşi doresc cu ardoare propriul copil iau calea clinicilor de fertilizare. Ce opţiuni există? „Se poate porni de la stimulări simple ovariene şi se poate ajunge până la tehnicile de reproducere umană asistată, respectiv de inseminare intrauterină, atunci când trompele femeii sunt bune, ea ovulează, iar sperma e de calitate bună sau mobilitatea este doar uşor scăzută“, enumeră conf. dr. Denisa Protopopescu. 

De ce poate avea şanse de reuşită inseminarea artificială? Pentru că, în cazul acestei proceduri, spre deosebire de inseminarea naturală, sperma care este introdusă în uterul femeii printr-un cateter de mici dimensiuni este centrifugată şi pregătită cu medii speciale de cultură de către embriologi, nu se foloseşte spermă proaspătă, întrucât aceasta produce anticorpi şi şansele de reuşită a concepţiei sunt mai mici, explică medicul.

Primul FIV, în 1978, în Marea Britanie

Poate cea mai populară metodă de reproducere umană asistată astăzi este fertilizarea in vitro (FIV). Aceasta este o procedură mult mai complexă decât inseminarea artificială. Prima oară a fost efectuată la o pacientă din Anglia care avea trompele uterine înfundate, astfel încât, în 1978, s-a născut Louise Brown, care are acum copiii ei. La noi în ţară, primul FIV s-a făcut la Timişoara, de către prof. dr. Ioan Muntean, în 1996.

„Acum se face stimulare ovariană pentru a se obţine mai multe ovocite, după care acestea se recoltează sub analgo-sedare. Anestezia se face, în primul rând, pentru confortul pacientei, în al doilea rând, pentru confortul tău, ca medic, pentru că altfel, dacă pacienta ar avea dureri, s-ar mişca pe masă şi procedura ar deveni mai dificilă. Procedura presupune introducerea unui ac special de puncţie ovariană, prin vagin, în pelvis şi se recoltează lichidul folicular cu ovocite din ovare. Pacienta pleacă acasă după maximum două ore de la recoltare. Deci este o procedură uşoară, fără durere. Apoi, ovocitele sunt preluate de embriolog, se pun împreună cu sperma, în medii speciale de cultură, şi se obţin embrionii“, detaliază dr. Denisa Protopopescu.

Patru sunt etapele pe care o astfel de procedură le implică, explică dr. Adrian Borş. „Prima etapă este consultaţia medicală în care se face o evaluare, medicul stabileşte un set de analize care trebuie făcute. A doua constă în investigaţii medicale suplimentare şi analize individuale, după care, abia în etapa a treia se face pregătirea cu pastile, vitamine şi antibiotice, dacă este cazul“, explică dr. Borş. Ultima etapă este stimularea ovariană şi transferul embrionilor. Întreaga procedură durează circa trei luni, iar şansele de reuşită ţin foarte mult de vârsta femeii. „55% sunt şansele unei femei de până în 35 de ani şi 35% – după 35 de ani, întrucât scade calitatea ovocitelor. Cu FIV, după 45 de ani, nu s-a raportat nicio sarcină cu ovocite proprii, doar cu ovocite donate“, adaugă dr. Adrian Borş.

Vârsta bărbatului nu contează atât de mult, întrucât spermatozoizii îşi pot păstra calitatea şi până la 70 de ani, în unele cazuri, spune specialistul. Totuşi, studiile arată că fumatul, consumul excesiv de alcool şi înaintarea în vârstă pot produce modificări genetice la nivelul spermatozoizilor, cu consecinţe asupra sănătăţii copiilor.

ICSI – pentru cuplurile unde bărbatul are probleme

Un alt ajutor pe care îl pot oferi medicii cuplurilor cu probleme de fertilitate este ICSI – injectarea intracitoplasmatică a spermatozoidului – care are alte utilităţi faţă de FIV. „Metoda presupune injectarea unui singur spermatozoid mobil în citoplasma unui ovocit, pentru a se obţine embrionul. ICSI este folosită pentru pacientele cu puţine ovocite – pacientele mai în vârstă, în general. De asemenea, este utilizată în cazul bărbaţilor cu spermă foarte proastă, pentru că în acest mod se pot selecta spermatozoizi de calitate, viabili. Nu ai foarte mulţi şi atunci selectezi între 3 şi 12, câţi îţi trebuie. De asemenea, facem şi puncţii testiculare pentru bărbaţii cu azoospermii obstructive (n.r. – eliminarea spermatozoizilor prin ejaculare este împiedicată)“, detaliază dr. Denisa Protopopescu. „În Bucureşti, noi am făcut primul copil obţinut prin ICSI din ţară, în 1997. Acest copil este acum student şi extraordinar de deştept“, dezvăluie specialista în infertilitate.

Statul acoperă doar o treime din costurile pentru FIV

În România, o procedură de fertilizare in vitro costă câteva mii de euro, iar trebuie să scoată o bună parte din bani din propriul buzunar. „Statul acoperă cam o treime din costuri – 1.200 de euro, dar pentru un număr limitat de cupluri, întrucât este vorba de bani bugetaţi“, explică dr. Adrian Borş. Preţurile în clinicile private de fertilizare încep de la 2.000 de euro, dacă nu punem la socoteală şi tratamentul adiacent. „La noi, costurile sunt între 2.000 şi 2.400 de euro, la care se adaugă medicaţia care trebuie cumpărată din farmacie şi monitorizările care sunt în afara procedurilor. Probabil că, în total, costurile se ridică la 3.000 de euro cu tot cu tratament“, a estimat conf. dr. Denisa Protopopescu.

„Am auzit şi cazuri în care se ajunge pentru un FIV la 5.000 de euro, în alte clinici, dar, în general, în România, costă în jur de 2.000-2.400 de euro cu factură şi în clinici acreditate“, mai spune dr. Protopopescu. Prin comparaţie, în Spania, costurile variază între 7.000 şi 18.000 de euro. În ţara vecină Bulgaria, statul susţine financiar trei proceduri de reproducere umană asistată la un cost de 2.500 de euro per procedură. „În Ungaria, din ce cunosc, se finanţează de casa de sănătate patru astfel de proceduri per pacient. Şi la noi a început un program al Ministerului Sănătăţii, dar cu mari delimitări pentru pacienţi. Ar fi necesar să ne reunim la o masă rotundă cu cei de la Minister, cu Casa de Sănătate şi noi, cei care lucrăm în domeniu de mult timp, şi să discutăm aceste probleme, respectiv natalitatea care este în mare scădere şi în ţara noastră şi cum am reuşi să ajutăm cu adevărat pacienţii în acest sens“, conchide dr. Protopopescu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite