Cele mai importante sfaturi despre epilarea cu laser, oferite de medicul dermatolog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Epilarea cu laser este definitivă? De ce toamna este cel mai bun moment pentru a începe procedura? Care sunt rezultatele şi cât timp se menţin? Care este diferenţa dintre laser şi lumina intens pulsată? Aflăm răspunsuri avizate de la medicul dermatolog Dorina Giurcăneanu din Bucureşti.

Epilarea definitivă este chiar definitivă? „Termenul corect este cel de epilare semipermanentă, şi nu definitivă, un termen adesea folosit incorect”, ne lămureşte dr. Dorina Giurcăneanu, medic primar dermatolog la Biomedica.

Epilarea semipermanentă este una dintre procedurile cosmetice care se recomandă a fi începute în sezonul rece. Potrivit dermatologului, cea mai mare cerere este toamna, iar pacienţii care vin în sezonul estival sunt reprogramaţi. De ce? „Orice tratament care foloseşte laserul sau lumina intens pulsată se aplică în perioadele mai puţin însorite. Chiar şi aşa, se utilizează în continuare produse fotoprotectoare după procedură, indiferent dacă pe piele rămân sau nu urme roşii. Altfel, vara, pielea se poate pigmenta mai intens, de regulă fiind vorba de pete care se scot foarte greu”, explică dr. Giurcăneanu.

Câte şedinţe sunt necesare şi cum se întreţin rezultatele?

Pentru rezultate optime, sunt necesare 3, până la 10 şedinţe, câte o şedinţă la interval de 4-6 săptămâni. Numărul de şedinţe, dar şi durata unei şedinţe sunt stabilite de medic în funcţie de intensitatea luminii folosite, care, la rândul său, se alege în funcţie de tipul de piele (cât de puternic este pigmentul), culoarea părului, grosimea firului de păr, dar şi tipul de epilare anterioară. „Rezultatele sunt vizibile chiar şi după câteva şedinţe. Părul este evident mai rar şi mai subţire (cu textură de puf). După terminarea şedinţelor de epilare semipermanentă, foarte importantă este întreţinerea: 1-2 şedinţe anuale de întreţinere. Sunt foarte multe cazuri în care repetarea şedinţelor este necesară la 2-3 sau chiar 4 ani”, susţine dr. Dorina Giurcăneanu.

Reguli înainte şi după epilarea semipermanentă

Înainte să înceapă epilarea semipermanentă, medicul testează pe o porţiune mică pielea cu aparatul, pentru observarea eventualelor efecte adverse.

„Părul nu trebuie smuls cu 3-4 săptămâni înainte de epilarea semipermanentă, iar cu 2-3 zile înainte de procedură, zona trebuie rasă (epilare cu lama sau cu cremă depilatoare). Nici după şedinţele cu laser nu smulgem părul, pentru că el va cădea singur, iar în ziua efectuării procedurii, trebuie evitate băile fierbinţi şi sauna. Folosirea produselor de protecţie solară este necesară chiar dacă pe piele nu apar pete roşii. Nu mai vorbim de faptul că solarul nu este indicat”, atrage atenţia specialistul dermatolog.

Metode de epilare: de la ras sau ceară la laser sau lumină intens pulsată…

Metodele tradiţionale de îndepărtare a părului în exces, fie că este vorba de radere, epilare cu ceară sau cu cremă, cu aparat electric, sunt cele mai utilizate. Din păcate,oferă rezultate temporare şi, în unele cazuri, pot duce la apariţia foliculitei (creşterea părului sub piele). Unele pot fi incomode, destul de dureroase şi nu rezolvă cazurile mai grave de hirsutism (cauzat de dereglări hormonale). Pentru rezultate pe termen lung, soluţia ideală este epilarea cu laser sau cu lumină intens pulsată, IPL sau UPL. „În cazul epilării semipermanente, fasciculul luminos pătrunde în tegument, distrugând astfel rădăcina firului de păr, fără a afecta pielea. Aceste tehnici pot fi folosite pe majoritatea regiunilor: de la partea superioară a buzelor, faţă, torace, până la picioare, axile şi zona inghinală. Cea mai mare cerere este pentru epilarea bărbii, mustăţii, axilei, zonei inghinale şi a gambelor”, spune dr. Dorina Giurcăneanu.

Contraindicaţii, riscuri, costuri

Există şi categorii de persoane în cazul cărora nu este indicată epilarea cu laser, de regulă fiind aceia care nu au voie să se expună la soare: persoanele care suferă de boli autoimune, sensibilităţi solare, alergii solare, infecţii virale, microbiene, fungice, parazitare. „Dacă se respectă indicaţiile medicului, riscurile sunt aproape inexistente. Putem însă întâlni arsuri, dacă pacienţii tratează zona epilată cu diverse creme înaintea expunerii la lumină. La persoanele foarte sensibile pot apărea erupţii de herpes”, precizează dermatologul. Costul unei şedinţe de epilare semipermanentă se evaluează în funcţie de zonă, suprafaţă şi se stabileşte după consultaţie.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite