Medicină

articolul anterior articolul urmator

Cercetătorii au mai descoperit un factor de risc asociat cu forme severe de COVID-19 la bărbaţi

0
9 Jun 2020 16:52:39
Autor: Cristina Ene
foto arhivă
foto arhivă

Un studiu al cercetătorilor americani a arătat de ce bărbaţii, în special cei afectaţi de alopecie, sunt mai predispuşi să dezvolte forme mai grave de Covid-19 decât femeile, relatează Forbes.

Cercetătorii de la Universitatea Brown spun că explicaţia sunt hormonii androgeni care provoacă căderea părului la bărbaţi. Ei au descoperit o legătură între îmbolnăvirile mai severe la bărbaţi şi aceşti hormoni şi au propus denumirea „semnul Gabrin”, după numele primului medic care a murit de Covid-19 în SUA, pentru a semnala un potenţial factor de risc. Acesta era chel.
 
 Autorului principal al studiului, Carlos Wambier, a explicat că ipoteza echipa sale este că hormonii masculini sau androgenii sunt poarta de acces a virusului în celule şi că alopecia „este un factor predictiv perfect al severităţii” bolii.
 
Cercetătorii au efectuat două studii pe pacienţi spanioli. Potrivit unuia dintre ele, care a fost publicat în reţeaua  American Academy of Dermatology, 79% din 122 de bărbaţi depistaţi pozitiv şi spitalizaţi la Madrid, erau chei. Un al doilea studiu a arătat că din 41 de pacienţi din Spania, 71% erau bărbaţi afectaţi de alopecie.
Însă nici unele paciente nu au ar fi ferite de infecţii severe din aceeaşi cauză.
 
„Ar fi interesant de urmărit  cazurile severe de Covid ale femeilor cu niveluri mari de hormoni androgeni, de pildă femeile care suferă de sindrom metabolic sau cele care iau contraceptive bazate pe progesteron care se leagă de receptorii androgeni. Totodată, există multe boli care pot creşte nivelurile de androgeni la femei şi care astfel se pot corela cu o vulnerabilitate sporită la Covid-19”, se arată în primul studiu.
 
Dacă teoria lor este corectă o terapie antiandrogenică ar putea fi un tratament eficace al bolii sau unul profilactic.
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii