Cercetătorii studiază arborele genealogic al noului coronavirus. Strămoşul comun se află în China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto news.ro
Foto news.ro

Cercetătorii studiază arborele genealogic al coronavirusului pentru a stabili cu exactitate data apariţiei, scrie AFP precizând că primele indicii confirmă faptul că strămoşul comun se află în China.

Pentru China şi fiecare ţară afectată de Covid-19, data primelor cazuri este clară. Dar virusul ar fi putut circula mai devreme, aşa cum arată "arborele genealogic" genetic, scrie AFP, citată de Hotnews.

Febră, tuse, detresă respiratorie - la jumătatea lui ianuarie, Aïcha, secretară medicală de 57 de ani, este internată la Marsilia cu sindrom respiratoriu acut.

Soţul său Jacques, doctor, descrie "toate semnele clinice ale Covid", inclusiv pierderea gustului şi a mirosului.

"Dacă ar fi avut aceste simptome la jumătatea lui februarie, nimeni nu şi-ar fi pus întrebări", continuă Jacques. Dar, la acea epocă, Franţa nu raportase niciun caz de Covid-19.

Ar fi putut fi Aïcha un caz precoce?

"Putem data începutul epidemiei folosind datele de incidenţă (viteza de propagare) şi studiind genomul viruşilor. În două cazuri, în Franţa, studiile identifică ultimele 15 zile ale lui ianuarie", arată Samuel Alizon, director de cercetări la universitatea din Montpellier.

Dar "este posibil să fi existat cazuri izolate în ianuarie, înainte de primul caz oficial din 24 februarie".

În Statele Unite, autopsiile efectuate în California în cazuri suspecte de deces au arărat infecţii înainte de primul caz oficial din 21 ianuarie.

Virusul circula "cu săptămâni înainte"

Pentru a găsi data venirii virusului, numeroşi cercetători caută ipoteticii "pacienţi zero", segmentând genomul virusului pentru a reconstitui "arborele genealogic".

Potrivit unor cercetători italieni, virusul ar fi venit în Lombardia între ultima jumătate a lunii ianuarie şi începutul lui februarie, cu "săptămâni înainte" ca primul focar epidemic să fie confirmat în jurul datei de 20 februarie.

Chiar dacă testele serologice identifică anticorpii din sânge, nu poate fi stabilită data contaminării.

"Nu putem în general să urcăm la un punct exact în timpul începutului unei epidemii într-o ţară", explică Erik Volz, epidemiolog la Imperial College din Londra.

Studiile arată "un început al epidemiei mai degrabă la jumătatea lui ianuarie sau începutul lui februarie în multe oraşe europene şi nord-americane", adaugă el, asigurând că nu există "nicio dovadă în datele genetice actuale ale unei epidemii mai precoce, în afara Chinei".

Noiembrie sau decembrie în China

În 31 decembrie, Beijingul informa Organizaţia Mondială a Sănătăţii despre un focar de pneumonie de origine necunoscută în Wuhan, primul epicentru al epidemiei. Pentru primele cazuri, autorităţile sanitare din Wuhan vorbesc de 8 decembrie. Un studiu publicat de The Lancet evocă identificarea unui prim pacient în 1 decembrie.

Diversele studii filodinamice - care analizează variaţiile genetice ale virusului - nu contrazic aceste date. "Datele merg în sensul unei origini probabile a epidemiei în noiembrie sau în decembrie 2019", subliniază Dr Volz.

Un raport al Imperial College în colaborare cu OMS indică un "strămoş comun" al virusului în 5 decembrie (cu o marjă de incertitudine între 6 noiembrie şi 13 decembrie).

Andrew Rambaut, de la Universitatea din Edinburgh, plasează acest strămoş comun în 17 noiembrie (marja între 27 august şi 29 decembrie).

"Este normal ca un nou virus să circule fără a fi detectat timp de săptămâni înainte de a fi descoperit", spune Dr. Volz.

La acest moment, genomurile a peste 15.000 de viruşi Sars-Cov-2 au fost secventate, permiţând trasarea circulaţiei sale graţiei evoluţiei genetice. La fiecare replicare, virusul produce mutaţii (niciuna nemodificând virulenţa sa). "Din timp în timp, din hazard, mutaţiile se fixează", explică Samuel Alizon.

Pentru Sars-Cov-2, "numărăm în medie două mutaţii pe lună" şi atunci "dacă veţi compara doi viruşi, puteţi număra câte mutaţii îi separă", continuă el. Urcând pe lanţ, se găseşte "strămoşul comun al tuturor infecţiilor".

Un strămoş care se află în China. "Toţi viruşii care circulă în lume urmează linii" apropiate de Wuhan, insistă Dr Volz.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite