Medicină

articolul anterior articolul urmator

Cheagurile de sânge asociate cu AstraZeneca apar mai des la femei decât la bărbaţi

1
6 May 2021 19:20:58
Autor: Valentin Bolocan
Vaccin AstraZeneca formează cheaguri de sânge mai des la femei decât la bărbaţi / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Vaccin AstraZeneca formează cheaguri de sânge mai des la femei decât la bărbaţi / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Agenţia britanică de reglementare amedicamentelor a spus joi că există unele dovezi că neobişnuitele cheaguri de sânge asociate cu vaccinul anti-Covid al companiei AstraZeneca au loc mai des la femei decât la bărbaţi, adăugând, cu toate acestea, că diferenţa de incidenţă este mică, relatează Reuters.

Oficialii britanici au spus anterior că incidenţa cheagurilor era legată de vârstă şi că nu a fost stabilită o legătură cu sexul, menţionând că au fost vaccinate mai multe femei decât bărbaţi.
 
„Există acum unele dovezi că rata de incidenţă raportată este mai mare la femei în comparaţie cu bărbaţii, deşi acest lucru nu se observă la toate grupele de vârstă şi diferenţa rămâne mică”, a spus Agenţia de reglementare a medicamentelor şi produselor de sănătate (MHRA) în actualizările sale săptămânale privind cheagurile.
 
S-a examinat vaccinul AstraZeneca pe tema cheagurilor foarte rare, cu o incidenţă mai mare la persoanele mai tinere. Unele ţări, inclusiv Marea Britanie, au recomandat ca doar persoanele peste o anumită vârstă să fie vaccinate cu acest ser, arată hotnews.ro. În ultimele cifre săptămânale, MHRA a spus că incidenţa cazurilor de cheaguri rare şi niveluri scăzute de trombocite a fost de 10,5 pe milion de doze, comparativ cu 9,3 pe milion săptămâna trecută.
 
Au existat 242 de cazuri de cheaguri, dintre care 6 au apărut după a doua doză. Până la 28 aprilie au fost administrate 22,6 milioane de doze iniţiale din vaccinul AstraZeneca în Marea Britanie, iar 5,9 milioane de persoane au fost complet imunizate.
 
„Sfatul rămâne că beneficiile vaccinului depăşesc riscurile pentru majoritatea oamenilor”, a spus MHRA.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Edmond Wolf
6.05.2021, 20:48:44

Ce le mai place la englezi să bată câmpii. Ce cheaguri de sânge? Ce legătură cu vaccinul? N-a spus Gheorghiță cât se poate de clar că aceste cheaguri de sânge sunt pure coincidențe și că n-au nici o legătură cu vaccinul? Pe cine credem? Pe englezi sau pe ditamai colonelul doctor? Ia mai gândiți-vă un pic! Vaccinurile sunt sigure, sunt bune, sunt eficiente, sunt gratuite și sunt opționale deocamdată. Vedeți voi negaționiștii, antivacciniștii și conspiraționiștii, începând din vară ce e aia vaccinare cu forța...

-4 (6 voturi)
Modifică Setările