Medicină

articolul anterior articolul urmator

Cheagurile de sânge la nivelul creierului sunt mult mai des întâlnite la pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 decât la cei vaccinaţi

17
16 Apr 2021 12:26:09
Autor: Maria Ţaga
Riscul de a dezvolta un cheag la nivelul creierului este
de 8 până la 10 ori mai mare la persoanele infectate cu SARS-CoV2.
Riscul de a dezvolta un cheag la nivelul creierului este de 8 până la 10 ori mai mare la persoanele infectate cu SARS-CoV2.

Un studiu arată că 39 de persoane dintr-un milion dezvoltă tromboze în decurs de două săptămâni de la infectarea cu coronavirus. După un vaccin de tip ARNm, se estimează că au apărut cheaguri la aproximativ patru persoane dintr-un milion. Studiul s-a referit doar la cei care au primit un vaccin Pfizer sau Moderna. Urmează investigaţiile privind legăturile dintre vaccinul AstraZeneca şi cazurile rare de apariţie a acestor cheaguri de sânge.

Cercetătorii spun că studiul lor este încă în desfăşurare şi trebuie interpretat cu prudenţă, deoarece este dificil de calculat cu certitudine cât de frecvente sunt CVST-urile în populaţia generală, cazurile fiind rare, conform Mediafax. 

Studiul a constatat, de asemenea, că cheagurile erau mai frecvente la persoanele care aveau deja boli cardiovasculare, dar 80% dintre persoanele care au cheaguri supravieţuiesc. 

Unele cazuri au fost observate la persoane cu vârsta sub 30 de ani, demonstrând că nu sunt imune la complicaţiile grave cauzate de coronavirus.

La cei care au avut un vaccin ARNm, cum ar fi Pfizer sau Moderna, se estimează că au apărut CVST-uri la aproximativ patru persoane dintr-un milion.

Agenţia Europeană a Medicamentului spune că un anumit tip de CVST apare la aproximativ cinci persoane dintr-un milion după prima doză de vaccin Oxford-AstraZeneca. Nu există cifre direct comparabile pentru vaccinul AstraZeneca, deoarece acesta nu a fost utilizat în SUA.

Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea din Oxford, a declarat că studiul lor pune concluzii importante la dispoziţia oamenilor care decid asupra vaccinurilor.

„În primul rând, infectarea cu SARS-CoV-2 creşte semnificativ riscul de CVST iar riscul după infecţie este mult mai mare ca cel după vaccin, chiar şi pentru persoanele sub 30 de ani. Acest lucru trebuie luat în considerare atunci când oamenii se documentează despre vaccinuri, trebuie puse în echilibru riscurile şi beneficiile vaccinării”, a susţinut Harrison.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Davide Isa
16.04.2021, 14:09:39

Adica un profesor de psihopupu de la Universitatea din Oxford (=cea care e implicata in afacerea cu vaccinul Astra Zeneca), ne explica noua cat de bune sunt otravurile lor...Bree, ne lasi?! Pai ce-ai vrea sa spuna ala care-si umple buzzunarele din vanzarea de vaccinuri?! Ca nu "e" bune?! Ca nu "e eficinte si sigure"?! Nici nu realizati cat de ridicoli deveniti, cu fiecare articol de genul asta...

0 (4 voturi)
mda
16.04.2021, 14:22:26

Angela Merkel s-a vaccinat ASTAZI cu Astra Zeneca. Asa-i ca e o proasta?

0 (2 voturi)
Davide Isa
16.04.2021, 14:38:29

DA.

0 (2 voturi)
mda
16.04.2021, 14:58:55

Intre echipa de consilieri medicali ai cancelarului Germaniei si specialistul in postari pe net Davide Isa, intr-adevar, nu e nicio indoiala, echipa de consilieri medicali sunt cei prosti si care nu inteleg cum stau lucrurile...

0 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
16.04.2021, 16:03:39

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările