Chimicalele ne lasă fără urmaşi. Prea multe substanţe toxice ameninţă reproducerea umană, susţin experţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plasticul şi chimicalele sunt prezente în viaţa noastră din primele zile de viaţă FOTO Arhivă
Plasticul şi chimicalele sunt prezente în viaţa noastră din primele zile de viaţă FOTO Arhivă

Produsele chimice în exces, cu care intrăm în contact la tot pasul în societatea actuală, ameninţă sănătatea şi reproducerea umană. Expunerea la pesticide şi poluarea afectează fertilitatea, avertizează Federaţia Internaţională a Ginecologilor-Obstetricieni (FIGO).

Pesticidele, solvanţii şi poluanţii ne înconjoară peste tot. „Expunerea la produse chimice toxice este permanentă în timpul sarcinii şi alăptării şi ameninţă reproducerea speciei umane.” Acesta este semnalul de alarmă emis de Federaţia Internaţională a Ginecologilor-Obstetricieni (FIGO), cea mai importantă organizaţie în domeniu, ce reuneşte asociaţii de obstetrică-ginecologie din peste 125 de ţări.

„Suntem pe punctul de a îneca lumea în produse evaluate şi nesigure şi plătim preţul foarte mare în termeni de sănătate reproductivă”, a declarat Gian Carlo Di Renzo, autorul principal al apelului lansat de FIGO.

Apelul, publicat în revista International Journal of Gynecology and Obstetrics, vizează produsele chimice cum sunt pesticidele, poluanţii aerului, plasticele, solvenţii. Aceste chimicale sunt responsabile de boli cum sunt: sarcini extrauterine, pubertate precoce, avorturi, bebeluşi veniţi pe lume sub greutatea normală, tulburări ale dezvoltării fetale, tulburări cognitive, malformaţii congenitale, subdezvoltarea neuronală, cancere ale aparatului genital, calitatea inferioară a spermei, sindrom de hiperactivitate la copii.

FIGO solicită aplicarea unor politici internaţionale de protecţie a populaţiei contra substanţelor chimice. Mai exact, măsuri de reducere a expunerii la produse toxice prin intermediul alimentelor şi produselor de larg consum.

Perturbatorii endocrini, pe lista neagră

În vizorul specialiştilor se află substanţele care perturbă sistemul hormonal precum ftalaţii, parabenii, bisfenolul A (total interzis în unele ţări europene). Aceştia sunt omniprezenţi în viaţa de zi cu zi, în ambalaje, cosmetice, pesticide, haine şi produse de curăţenie. Perturbatorii endocrini provoacă dereglări hormonale care duc la infertilitate, afectarea fătului, prematuritate, dar sunt acuzaţi şi de implicare în apariţia cancerului sau a declinului cognitiv.

Populaţiile sărace, cele mai afectate

„Acumularea de dovezi legate de impactul asupra sănătăţii a produselor chimice toxice, incluzând aici şi efectele transgeneraţionale, a determinat FIGO să adreseze o serie de recomandări profesioniştilor din domeniul sănătăţii pentru reducerea consecinţelor”, subliniază profesorul Sir Sabaratnam Arulkumaran, preşedintele FIGO, fostul preşedinte al British Medical Association.

Potrivit FIGO, ţările în curs de dezvoltare, în următorii cinci ani, vor înregistra o creştere foarte mare a expunerii la produsele chimice, populaţiile cele mai sărace fiind primele care vor suporta consecinţele.

Apelul FIGO a fost elaborat de profesionişti şi societăţi reputate, printre care Societatea Americană de Medicină Reproductivă, Colegiul Regal Britanic al Ginecologilor-Obstetricieni, Societatea Ginecologilor-Obstetricieni din Canada. „Bebeluşii sunt cei mai vulnerabili din societăţile noastre şi cel mai puţin protejaţi”, semnalează organizaţia Women in Europe for a Common Future.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite