Articol publicitar

Chirurgia cardiacă modernă este minim invazivă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sanador

Chirurgia cardiacă a cunoscut un progres spectaculos în ultimii ani şi tot mai multe patologii cardiace sunt abordate prin metode minim invazive, înlocuind, atunci când este posibil, intervenţiile chirurgicale clasice, „pe cord deschis”.

Primele intervenţii minim invazive din chirurgia cardiacă au fost proceduri realizate la nivelul valvei mitrale, dar tehnicile s-au dezvoltat pentru a include şi alte proceduri valvulare, bypass de artere coronare şi diferite tipuri de intervenţii cardiace. În prezent, prin tehnici minim invazive se pot realiza tratamente chirurgicale pentru defecte ale valvelor inimii, anevrisme aortice sau stenoze ale vaselor coronare, care irigă cordul, cu rezultate remarcabile şi recuperare postoperatorie rapidă.

Intervenţiile cardiace minim invazive se realizează prin incizii mici la nivelul toracelui, cu păstrarea pe cât posibil a integrităţii acestuia, fără divizarea sternului (sternotomie), nelipsită în chirurgia clasică, deschisă. Avantajul inciziilor mici se traduce prin faptul că pacientul beneficiază de recuperare rapidă, perioadă de spitalizare scurtă, dureri postoperatorii mult diminuate, cicatrici minime şi revine la activităţile obişnuite după aproximativ 2 săptămâni de la operaţie. În plus, scade riscul de infecţii şi potenţialele sângerări sunt mult mai reduse.

Recomandarea pentru o intervenţie chirurgicală cardiacă se face obligatoriu după consultul de cardiologie. Pacientul este evaluat iniţial de medicul cardiolog cu ajutorul ecografiei cardiace transtoracice şi, dacă este nevoie, transesofagiene pentru stabilirea diagnosticului. Pot fi utile investigaţii avansate, de tipul angio-CT, angio-RM, coronarografie. În cazul în care există indicaţie chirurgicală, pacientul este îndrumat către chirurg, care decide împreună cu echipa cardio-chirurgicală şi anestezică asupra tipului de intervenţie. Experienţa în proceduri moderne minim invazive este esenţială pentru obţinerea celor mai bune rezultate.

Afecţiunile cardiovasculare ce pot fi abordate minim invaziv includ:

  • Insuficienţa şi stenoza mitrală;
  • Insuficienţa şi stenoza aortică;
  • Bolile valvei tricuspide;
  • Defectul septal atrial;
  • Anevrismul de aortă ascendentă;
  • Formaţiuni tumorale cardiace benigne;
  • Leziuni coronariene;
  • Endocardita infecţioasă.

De multe ori, sunt indicate şi se pot realiza la acelaşi pacient proceduri minim invazive combinate, de chirurgie cardiovasculară şi cardiologie intervenţională, în funcţie de indicaţiile specifice pentru fiecare caz în parte.

Secţia de Chirurgie Cardiovasculară din Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienţilor acces la tratamente minim invazive moderne pentru patologia cardiacă, în condiţii de maximă siguranţă, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generaţie, efectuate de chirurgi cardiovasculari cu o experienţă bogată, autori ai unor intervenţii minim invazive în premieră pentru România.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite