VIDEO Chirurgia estetică - de la necesitate la dependenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, la Adevărul Live, dr. Dana Jianu, medic estetician, Mihai Copăceanu, psiholog, Maria Radu, pacientă şi cu Andrada Floria, jurnalist Adevărul, au discutat despre obsesia care, se pare, a împânzit o lume întreagă - operaţiile estetice, într-o emisiune moderată de Adriana Mariş.

„Totul a pornit de la chirurgia plastică, reparatorie. În plină criză economică, România era pe locul 17 în lume în ceea ce priveşte operaţiile estetice. În Coreea de Sud existau operaţii estetice pentru un zâmbet permanent. Tot aici, foarte multe femei vor să arate precum actriţele de la Hollywood“, crede Andrada Floria, jurnalist Adevărul.

„Eu pot să spun că se păstrează o dorinţă constantă a femeilor de a arăta a femei. Nu mai avem acelaşi aflux precum în 2008-2009, dar dorinţa a rămas. În cadrul clinicii, în structura mea, operaţiile pentru armonizarea feţei încep să rivalizeze cu operaţiile de mărire a sânilor. Operaţia de mărire a sânilor a rămas totuşi regina. Vârsta necesară operaţiilor trebuie să fie de minim 18 ani, trebuie să aşteptăm o oarecare maturizare“, arată şi doctor Dana Jianu, medic estetician.

„Eu am sugerat unei companii producătoare menţionarea unor proporţii sănătoase pentru implanturile mamare. Se pot ajunge la probleme de coloană, aşa cum se întâmplă cu femeile cu sânii foarte mari. În situţia în care pacienta cere mai mare, chirurgul trebuie să spună «nu». Eu nu am avut asemenea solicitări exotice, sunt medic responsabil, nu sunt pentru excese. Publicul din România ştie că sunt avocata operaţiilor estetice naturale. Mă confrunt des cu femei care au avut coplicaţii din cauza operaţiilor, iar pacienta se întoarce la mine pentru operaţii de corecţie“, mai spune doamna doctor Jianu.

Chirurgia estetică- de la necesitate la dependenţă

Necesitatea unui examen psihologic?

„Am avut intervenţii de extragere a implanturilor originare din Franţa, pe vremea scandalului cu acele implanturi. Pe cele pe care le-am extras, le-am examinat în cadrul Facultăţii de Chimie şi nu aveau probleme. Nu toate erau dăunătoare. Era şi o chestiune de şansă. Eu nu recomand pacientelor un examen psihologic, am avantajul de a fi femeie şi de a înţelege problematica. Dacă am de corectat sânii unui bărbat trebuie să fiu atentă să repar intuitiv, matematic, dar la femei pare că totul vine din interior. Noi, chirurgii platicieni, suntem numiţi chirurgi-psihologi. Românii nu au cultura psihologică“, încheie doctor Dana Jianu, medic estetician.

„Eu aveam complextul de inferioritate faţă de alte femei. Incizia a fost mică, postoperator m-am simţit foarte bine, doar puţină febră am resimţit. Cam la un an şi ceva după operaţie am dat naştere unui băieţel pe care l-am şi alăptat. Nu m-a deranjat cu nimic implantul. Acum, sunt foarte mulţumită, am putut să-mi reiau activitate la job-ul pe care îl avea“, povesteşte Maria, o pacientă care a apelat la implanturi mamare.

„Dicuţia şi consilierea psihologică sunt importante pentru a afla motivele din spatele operaţiilor. Stilul parental este un factor care influenţată imaginea ta, apoi sunt experienţele. Pentru mine, un profesionist bun trebuie să aibă o înţelegere deplină. Mai este şi ideea de a te compara cu ceilalţi, iar unele persoane evită să iasă în public din cauza părerilor celorlaţi. Dar unii se percep bine aşa cum sunt, nu exteriorul le oferă răspunsul. Unii vârstnici se simt bine la 85 de ani“, spune Mihai Copăceanu, psiholog.

Chipul de porţelan, dorinţa de a fi altfel

„Oricât de multe operaţii ai face nu poţi să arăţi ca Barbi sau Superman. Trebuie să avem respect pentru dorinţele oamenilor în măsura în care nu-ţi provoacă anxietate. Nu ştiu dacă au o dismorfofobie corporală pentru că nu au ajuns la mine în birou. Dorinţa de a fi altfel poate să fie dărâmată prin argumente solide. Feminitatea este o experienţă subiectivă, în altă situaţie nu poţi să fii altfel. Eu recomand o discuţie înainte de operaţii, unde vezi ce e important, cât de mult acorzi timp acestei obsesii“, mai spune Mihai Copăceanu.

Influenţa modelelor sociale

„Este o influenţă a modelelor sociale, numărul operaţiilor au crescut odată cu dezvoltarea tehnologiei. Adolescenţii sunt influenţati foarte mult, spre exemplu în Coreea. Una din cinci femei are o procedură estetică, am găsit în statistici. Dacă vorbim de o dismorfofobie corporală, poate să fie vorba de o anxietate legată de un detaliu al corpului“, mai spune Mihai Copăceanu, psiholog.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite