Cinci sfaturi pentru întâlnirea cu medicul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Informaţiile pe care le oferiţi medicului ghidează schema de tratament
Informaţiile pe care le oferiţi medicului ghidează schema de tratament

Atunci când merg la consult, bolnavii au dreptul şi chiar trebuie să solicite explicaţii în legătură cu starea lor de sănătate. Slaba comunicare cu medicul poate duce la situaţii frustrante şi la un adevărat slalom printre specialişti, diagnostice şi tratamente.

Un studiu american a analizat 74 de persoane diagnosticate cu artrită severă şi 27 de chirurgi ortopezi care le-au recomandat operaţia de înlocuire a articulaţiei genunchiului. Într-una din cinci vizite, discuţia medic-pacient s-a soldat cu o totală neînţelegere: medicul a explicat tehnica operatorie, iar pacientul nu a îndrăznit să spună că, de fapt, nu-şi dorea operaţia.

„Şcoala medicală românească a introdus doar în ultimii şapte ani cursuri de psihologie medicală, iar mai recent şi de comunicare cu pacientul", precizează prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

În plus, numărul mic de medici face ca timpul dedicat discuţiilor cu pacientul să fie limitat. Tocmai de aceea, fiecare persoană trebuie să se asigure că îşi ia toate măsurile pentru a uşura înţelegerea cu cadrul medical.

1. Faceţi o listă cu întrebări

În jur de 18 secunde durează, în medie, până când medicul îşi întrerupe pacientul. Concluzia aparţine medicului american Jerome Groopman, profesor la Şcoala Medicală „Harvard", autorul cărţii „Cum gândesc medicii". De aceea, este util să vă faceţi de acasă o listă cu întrebările pe care vreţi să le adresaţi specialistului, astfel încât să nu pierdeţi interesul medicului şi să nu-i răpiţi prea mult din timp.

2. Oferiţi detalii reale

Simptomele pe care i le relataţi medicului sunt esenţiale pentru recomandarea unor investigaţii şi, de multe ori, chiar pentru stabilirea diagnosticului. De aceea, fiţi precişi atunci când descrieţi cu ce se aseamănă şi unde este localizată durerea, dacă se extinde la alte zone, cât de intensă este şi când apare.

De multe ori, pacienţii îndulcesc realitatea, de teamă să nu îl supere pe medic. Este însă preferabil ca acesta să afle dacă, de exemplu, aţi urmat tratamentul prescris până în acel moment, în dozele recomandate sau nu, dacă aţi fumat sau dacă aţi mâncat sărat. Mai mult, încercaţi să spuneţi lucruri concrete, cum ar fi meniul din ziua precedentă, decât să răspundeţi afirmativ, cu jumătate de gură, la întrebarea „Aveţi o dietă echilibrată?".

3. Cereţi lămuriri

Doar doi la sută din medici îşi întreabă pacienţii dacă le-au înţeles recomandările, arată un studiu american. „Acordul informat nu este real dacă pacientul înţelege prea puţin despre testele şi tratamentele pe care trebuie să le urmeze", subliniază medicul Michael Barry, profesor la Universitatea „Harvard". Mai exact, pacienţii nu vor reuşi să se implice cu succes în controlul bolii dacă nu înţeleg ce presupune acesta. Potrivit unui studiu realizat de Michael Barry, doar 49 la sută din pacienţii care au primit medicamente antihipertensive au auzit despre efectele lor adverse.

Tocmai de aceea, nu vă jenaţi să cereţi medicului lămuriri, indiferent că este vorba despre boală, despre anumite teste sau intervenţii ori despre necesitatea de a schimba tratamentul. Dacă aveţi acces la Internet, rugaţi-l să vă recomande un site de încredere, pe care să găsiţi mai multe informaţii despre ceea ce vă interesează. Apelaţi şi la medicul de familie pentru clarificări.

4. Notaţi-vă informaţiile primite

Uităm între 40 şi 80 la sută din informaţiile pe care ni le prezintă medicul, iar acest lucru este mai frecvent la persoanele în vârstă. Motivele sunt multiple: fie medicul nu are timpul necesar pentru a se face înţeles, fie are un limbaj prea academic, fie vârsta sau anxietatea provocată de boală ori de halatul alb îl împiedică pe pacient să fie atent. Specialiştii spun că reţinem mai bine informaţiile pe care le scriem, de aceea este de preferat să ne notăm recomandările medicului. Acest lucru este valabil şi la externarea din spital. Din acelaşi motiv, persoanele în vârstă trebuie să fie asistate de cineva din familie sau de o altă persoană, pe a cărei memorie şi putere de înţelegere se pot baza.

5. Ce scrie pe reţetă?

Dacă nu înţelegeţi ce a scris medicul pe reţetă, rugaţi-l să vă mai spună o dată numele medicamentelor şi modul de administrare, pentru că se poate întâmpla ca nici medicul de familie şi nici farmacistul să nu o poată descifra.

"La noi, facultăţile de medicină au introdus doar recent cursuri de comunicare."
Vasile Astărăstoae
preşedintele Colegiului
Medicilor din România

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite