Cine e mai expus la cancerul de piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele persoane au o predispoziţie genetică pentru cancerul de piele. Probabilitatea de a dezvolta maladia este mai mare în cazul celor care au rude cu melanom, forma cea mai agresivă de cancer cutanat  sau cu celelalte două tipuri de cancer de piele (carcinom bazocelular şi carcinom spinocelular).

În majoritatea cazurilor însă, expunerea neprotejată la soare se face vinovată de apariţia cancerului, mai ales a melanomului. „În jur de 65% din cazurile de melanom sunt cauzate de utraviolete", spune medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Culoarea pielii, un indiciu

Oricine, indiferent de culoarea pielii, este expus riscului de a face cancer cutanat dacă nu se protejează de soare. Însă persoanele cu tenul deschis au o predispoziţie mai mare. O piele albă înseamnă o cantitate mai redusă de melanină, pigment care oferă protecţie împotriva ultravioletelor. Medicii clasează tipurile de piele în fototipuri numerotate de la 1 la 4.

În pericol mai mare de cancer cutanat sunt persoanele cu pielea albă, adesea cu pistrui şi cu părul blond sau roşcat, cu ochi albaştri sau verzi, care nu se bronzează, dar care se înroşesc la soare (fototip 1) şi cele cu părul blond-blond închis, a căror piele se bronzează, dar greu (fototip 2). Persoanele cu pielea mai închisă la culoare, cu păr şaten ori negru şi cu ochi căprui sau negri şi care se bronzează se încadrează în fototipurile 3 şi 4.

Arsurile solare repetate, un pericol

Fiecare arsură solară suferită creşte probabilitatea de a face cancer de piele. „Riscul unei persoane de a face melanom se dublează atunci când ea a avut peste cinci arsuri solare, indiferent de vârsta la care le-a făcut", atenţionează medicul primar dermatolog Oana Clătici. Efectele distructive ale ultravioletelor se cumulează în timp.

Mai expuse riscului de cancer de piele sunt şi persoanele care au multe aluniţe, îndeosebi în zonele care sunt expuse mai des la soare. Ar trebui să meargă periodic la controale dermatologice mai ales cele care au mai mult de 50 de aluniţe.  De asemenea, persoanele care utilizează solarul sunt mai vulnerabile, pentru că dispozitivul emite ultraviolete în doze mai periculoase decât soarele.

Studiile recente semnalează un alt factor de risc pentru cancerul de piele, mai exact pentru cea mai frecventă formă, numită carcinom bazocelular: infecţia cu virusul papiloma uman (HPV). El se transmite pe cale sexuală. Din fericire, carcinomul nu dă metastaze. Persoanele care fac radioterapie şi cele care se expun des radiaţiilor ionizante se încadrează de asemenea în rândul celor cu risc mai crescut de cancer de piele.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite