Medicină

articolul anterior articolul urmator

Cine minte se îmbolnăveşte mai des. Cum ne afectează minciunile sănătatea

6
7 Oct 2014 12:59:34
Autor: Natalia Gociu
Bărbaţii mint de două ori mai mult decât femeilor, potrivit unui studiu britanic Foto www.telegraph.co.uk
Bărbaţii mint de două ori mai mult decât femeilor, potrivit unui studiu britanic Foto www.telegraph.co.uk

Că spunem miciuni gogonate sau nevinovate, la drept vorbind, minţim cu toţii destul de des. Grav este că obiceiul de a minţi poate dăuna serios sănătăţii, potrivit experţilor, scrie Fox News.

Există o paletă foarte largă de minciuni. Unele sunt considerate constructive, „albe“, pro-sociale, altele sunt distructive, antisociale şi egoiste. Mai există şi minciuni raţionale şi raţinal-emotive.

Departe de a fi mitomani, minciuni spunem cu toţii şi chiar destul de des. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Massachusetts dins Statele Unite a arătat că 60% dintre participanţi au recunoscut că nu reuşesc să susţină o conversaţie de aproximativ 10 minute fără să mintă măcar o dată.

O altă cercetare, britanică de această dată, a scos la iveală faptul că bărbaţii umblă cu fofârlica mai des decât femeile, minţind de două ori mai mult decât acestea. 

Chiar dacă nu nei aprinde paie-n cap, minciuna aduce mai multe probleme decât ne-am putea imagina. Iar prejudiciile nu sunt aduse numai imaginii şi credibilităţii noastre. Într-un articol publicat de Fox News, sunt prezentate mai multe moduri în care obiceiul de a minţi ne pot afecta starea de sănătate.

Stresul ne va măcina

Minciunile au tendinţa de a da naştere altor minciuni, iar efortul de a veni cu noi poveşti pentru a le acoperi pe cele inventate măreşte considerabil nivelul de stres, cu efecte nocive pe termen lung. Dovezi concrete în acest sens, obţinem dacă urmărim ceea ce se întâmplă în timpul unui test cu detectorul de minciuni.

Aparatele poligraf detectează variaţiile hormonilor numiţi glucocorticoizi, care ajută la stimularea reacţiilor chimice din organism, cum ar fi modificarea pulsului, respiraţiei şi a conductivităţii electrice a pielii sau chiar a vocii, spune David Ropeik, un profesor de comunicare de la Universitatea Harvard. Cu cât mai mult vom încerca să menţinem credibilă o minciună, cu atât va creşte nivelul de stres, iar reprercusiuni asupra sănătăţii nu vor întârzia să apară. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea americană Columbia, anxietatea şi stresul sporesc cu 27% riscul unui atac de cord.

Minciunile împovărează

Cercetătorii Universităţii Stanford, SUA, au realizat un experiment care a relevat că lipsa de onsestitate aduce o senzaţie de greutate şi de apăsare, care îi poate împiedica pe oameni să fie activi, ca de exemplu să facă sport şi alte sarcini care implică efortul fizic. Autorii studiului spun că gândurile care se învârt în jurul minciunii activează zonele cerebrale asociate cu percepţia şi văzul în acelaşi mod în care sunt activate atunci când omul chiar poartă o greutate fizică. Cu alte cuvinte, minciunile pot duce la surmenaj, epuizare fizică şi psihică, efectul negativ fiind cu atât mai mare cu cât minciuna e mai „grea“.

Afectează relaţiile şi somnul

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Notre Dame, SUA, în care au fost monitorizate comportamentul mai bine de 100 de persoane, care efectua săptămânal teste cu detectorul de minciuni, a relevat că participanţii care fuseseră instruiţi să evite conştient minciunile au raportat că relaţiile lor s-au îmbunătăţit, că dormeau mai bine, simţeau  mai puţină tensiune şi aveau mai rar dureri de cap şi de gât.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

salad fingers
7.10.2014, 15:04:27

Pe naiba, uite la Ponta că pare sănătos tun...

+1 (1 vot)
George Cristescu
8.10.2014, 07:03:35

Palavre.Minciuna ingrase.Luati-l de pilda pe cel mai cunoscut mincinos din epoca moderna a tarii, pe "don dotore". Asta minte de ingheata apele. I-am vazut poza din adolescenta. Un pretins vlah din zona Moscopole, cu un bunic din Banat care a construit o sosea si care va fi reabilitata de el, cu un alt bunic preot popa, cu frica lui Dumnezeu, cu alti bunici din Gorj, dar nascut in Bucuresti,. Inca din primele zile de viata ajuns ministru intre ministri, ajuns in doi ani de la 45 kg. la 100 kg, cu guse si burta, cu un fund dezvoltat pe gustul unui homo scapat recent de la parnaie si care l-a impins spre culmile unui popor care nici nu stie in ce tara triesc. Mincinos cum nu exista pe pamant, cu o nevasta fiica de popa, care dupa spusele ei a insirat multi armasari (vezi presa) si care si-a abandonat prima nevasta tinuta sub supraveghere de soacra acestui mare mincinos."Vlahu","banateanu","gorjanu", "bucuresteanu", care dupa 2 ani ca ministru fara nici o carte de vizita serioasa vrea sa ajunga presedintele unei tari locuita de niste "bosimani"care traiesc ca-n epoca feudala, niste nulitati pe care le poti cumpara cu minciuni si o sacose cu cateva alimente.Auzi tu sa trimiti parlamentul tarii in vacanta ca sa determine mobilizarea "bubulilor"sa-l voteze pe mincinos.,Sa stai in fotoliul de prrim ministru si sa-ti faci campanie electorala, sa te duci la nunta la Iasi cu avionul statului impreuna cu intreg guvernul, sa promiti cate si mai cate fara acoperire, cu o parasuta care isi va da doctoratul in America la Harward sustinuta de nastase, o besmetica de 35 de ani care habar n-are ce a studiat in scoala, o nulitate in timp ce marii finantisti ai tarii stau neputinciosi in fata vointei unui netrebnic mincinos.

Concediere Wordpress
7.10.2014, 15:56:41

Mai grav este cand te minti singur si nu constientizezi acest lucru...

Secan Ionel-viorel
7.10.2014, 18:21:03

O poza cu Ponta ar fi fost cea mai sugestiva. Chiar asa, cand te minti pe tine cu scoruri de peste 40% in sondaje...

Florin Mihai
8.10.2014, 02:38:12

Cred ca minciunile afecteaza individul. In mod lent si pe termen lung. Exista chiar si un proverb: "Cel care minte are un avantaj: nu mai poate fi crezut".

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările