Medicină

articolul anterior articolul urmator

Comisia Europeană a stabilit un portofoliu de 10 medicamente împotriva COVID-19. Care sunt acestea

11
25 Oct 2021 18:42:13
Autor: Maria Ţaga
Selectarea celor 10 mijloace terapeutice potenţial
eficace este independentă de evaluarea ştiinţifică
efectuată de Agenţia Europeană pentru Medicamente
Selectarea celor 10 mijloace terapeutice potenţial eficace este independentă de evaluarea ştiinţifică efectuată de Agenţia Europeană pentru Medicamente

Comisia Europeană stabileşte luni un portofoliu de 10 mijloace terapeutice potenţial eficace împotriva COVID-19, portofoliu alcătuit pe baza unor avize ştiinţifice independente. Aceste mijloace terapeutice vor fi disponibile cât mai rapid posibil pentru pacienţii din întreaga UE, cu condiţia ca siguranţa şi eficacitatea lor să fie confirmate de Agenţia Europeană pentru Medicamente, conform unui comunicat publicat pe site-ul Comisiei.

Un grup de experţi ştiinţifici independenţi a examinat 82 de mijloace terapeutice potenţial eficace aflate în stadiu avansat de dezvoltare clinică şi a identificat 10 dintre ele ca fiind cele mai promiţătoare pentru portofoliul UE de mijloace terapeutice împotriva COVID-19, ţinând seama de faptul că pentru populaţii diferite de pacienţi, aflaţi în diferite stadii ale bolii, care are severităţi diferite, sunt necesare diferite tipuri de produse.

„Vaccinarea este singurul instrument de prevenire a spitalizărilor şi a deceselor cauzate de COVID-19 şi, ca atare, este singura modalitate de a învinge această pandemie. Cu toate acestea, între timp, pacienţii care suferă de COVID-19 au nevoie de tratamente sigure şi eficace pentru a combate infecţia, pentru a-şi îmbunătăţi perspectivele de recuperare rapidă, pentru a reduce spitalizările şi, cel mai important, pentru a preveni pierderea de vieţi omeneşti. Am semnat deja patru contracte de achiziţii publice comune vizând diferite tratamente împotriva COVID-19 şi suntem pregătiţi să negociem mai multe. Obiectivul nostru este de a autoriza cel puţin trei mijloace terapeutice în săptămânile următoare şi, eventual, încă două până la sfârşitul anului, precum şi de a ajuta statele membre să aibă acces la ele cât mai curând posibil”, a declarat şi Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, potrivit Agerpres. 

O primă categorie de medicamente sunt anticorpii antivirali monoclonali, care sunt cel mai eficienţi în stadiile timpurii ale infecţiei - Ronapreve, o combinaţie de doi anticorpi monoclonali, casirivimab şi imdevimab, de la Regeneron Pharmaceuticals şi Roche; Xevudy (sotrovimab) de la Vir Biotechnology şi GlaxoSmithKline şi respectiv Evusheld, o combinaţie de doi anticorpi monoclonali, tixagevimab şi cilgavimab, de la AstraZeneca.

O altă categorie sunt antiviralele orale pentru utilizare cât mai repede posibil după infectare - Molnupiravir, de la Ridgeback Biotherapeutics şi MSD; PF-07321332, de la Pfizer şi respectiv AT-527, de la Atea Pharmaceuticals şi Roche.

Imunomodulatorii sunt pentru tratarea pacienţilor spitalizaţi - Actemra (tocilizumab), de la Roche Holding; Kineret (anakinra), de la Orphan Biovitrum din Suedia; Olumiant (baricitinib), de la Eli Lilly şi respectiv Lenzilumab, de la Humanigen.

Şase dintre mijloacele terapeutice selectate fac deja obiectul unei revizuiri pe măsură ce sunt disponibile date relevante sau producătorii lor au solicitat Agenţiei Europene pentru Medicamente autorizarea introducerii pe piaţă. Ele ar putea primi autorizaţia în curând, cu condiţia ca datele finale să demonstreze calitatea, siguranţa şi eficacitatea lor, conform comunicatului CE.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Utilizator Adevărul
26.10.2021, 01:03:55

Comentariu considerat abuziv.

Tascau Horia
27.10.2021, 01:31:03

pentru Dacii Liberi nimic? un sirop de moaste fierte, ceva acolo?

-2 (2 voturi)
Ţepeş
27.10.2021, 02:56:19

Tascau Horia Deocamdată medicamentele sunt pentru dacii ocupați, că e mai deștepți. Ocupați să se lupte cu alți zgubilitici: ăia liberi. De unde naiba ați apărut brusc atâția comentatori cu doar zero fani? La ordin?

-21 (23 voturi)
gigi trascau
27.10.2021, 04:38:49

si tu care ai 79 de fani inseamna ca ai vreo valoare? pe FB citi prieteni ai? citi ti-ar imprumuta macar 100lei. hai sa-ti spun o poveste adevarata. a venit un neamt in ro si l-au apucat nevoile...era pe autostrada si tot cauta un exit cu WC. nimic, nada, romanii n-au auzit de asa ceva. si omul a avut revelatia vietii sale. era in ditamai WC-ul care se intindea din lung in lat, asa ca si-a rezolvat problema. ca sa revin la ce ai intrebat. toata media vuieste de niste primate groteste care mor pe capete desi au acces la vaccinuri de top, timp in care restul tarilor implora un vaccin si nu-l primesc. asa ca ne-am uitat de de jegurile din romania nu se vaccineaza, si asa am dat peste leprele ca tine...niste cretino retardati care ii mint si le baga in cap toate rahaturile pamintului.

-1 (1 vot)
davide isa..
27.10.2021, 08:33:39

Asa este , Tepes, au navalit trolli guvernamentali sa "comunice strategic", ca deh, e disperare mare...si ordinul este pe unitate si pe cap de troll...

-7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările