Consumul excesiv de apă poate avea efecte extrem de dăunătoare asupra sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO telemundopr.com
FOTO telemundopr.com

Consumul excesiv de apă, mai ales în intervale scurte de timp, poate afecta într-un mod deosebit de periculos mai multe organe ale corpului, având un efect dăunător mai ales asupra creierului.

Consumul de apă într-o cantitate mai mare decât cea care poate fi procesată de rinichi poate dezechilibra nivelul de sodiu din corp şi, în cazuri extreme, poate duce la leziuni ale creierului, comă şi chiar pierderea vieţii.

Principalul motiv pentru care apa poate fi la fel de periculoasă ca otrava rezidă în capacitatea limitată de funcţionare a rinichilor. Aceştia pot procesa între 800 şi 1,000 de mililitri de apă pe oră, iar dacă o persoană reuşeşte să bea mai mult de atât fără să vomite, efectele pot fi catastrofale. 

Consumând mai repede decât pot rinichii să proceseze, excesul de apă ajunge în celule. Pe scurt, acest lucru poate dilua soluţia de sodiu care înconjoară celule, stricând astfel şi echilibrul din interiorul celulelor şi ducând la umflarea ţesuturilor. 

Intoxicarea cu apă, însă, nu afectează toate celule în mod similar. Spre deosebire de majoritatea celulelor, care pot să reziste umflării până la un anumit nivel, celulele din craniu nu pot face faţă în acelaşi mod dilatării. Pe măsură ce creierul începe să se umfle, presiunea intracraniană este tot mai ridicată.

Primele manifestări vin în forma durerilor de cap, ameţelii şi a unei stări generale de confuzie, dar pe măsură ce presiunea intracraniană creşte, efectele încep să fie tot mai grave: leziuni ale creierului, intrare în comă şi chiar moartea persoanei intoxicate cu apă.

O femeie în vârstă de 64 de ani a murit la doar câteva ore după ce a băut în jurul a 30-40 de pahare de apă, iar un grup de recruţi ai armatei americane au început să vomite şi să aibă primele manifestări ale unei intoxicări după ce au băut 2 litri de apă pe oră, după un antrenament deosebit de solicitant, relatează Business Insider.

Cei mai predispuşi la o astfel de intoxicarea sunt maratoniştii. Un studiu a arătat că 1 din 6 maratoniştii se confruntă cu o formă incipientă a intoxicării cu apă în contextul presiunii puse pe organe, inclusiv pe rinichi, de efortul pe care îl implică o astfel de cursă. 

Problemă nu este, însă, limitată la consumul de apă. Potomania este o afecţiunea similară, care are loc atunci când o persoană consumă prea multă bere într-un interval scurt de timp. În condiţiile în care nu este prezentă nicio afecţiune a rinichilor care să le afecteze capacitatea de a procesa apă, un adult – care are nevoie de 3-4 litri de apă în fiecare zi – ar trebui să se limiteze la consumul de apă doar atunci când îi este sete, oprindu-se când nevoia este satisfăcută.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite