Consumul de marijuana ar putea creşte riscul de accident vascular cerebral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două noi studii referitoare la efectele pe care marijuana le are asupra organismului uman au provocat confuzie în rândul oamenilor de ştiinţă.

Cercetătorii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă au descoperit că persoanele care fumează marijuana prezintă un risc mai ridicat de accident vascular cerebral decât cele care nu obişnuiesc să fumeze planta, se arată într-un articol publicat în revista „Time“. Pe de altă parte, un alt studiu arată că între persoanele care fumează marijuana şi au suferit de un infarct şi cele care nu fumează nu există nicio diferenţă din punctul de vedere al riscurilor.

Studiul referitor la accidentul vascular cerebral este primul de acest fel, care cercetează o posibilă legătură. A inclus 160 de pacienţi cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani care au suferit un astfel de accident din cauza unui cheag de sânge care bloca irigarea sangvină a creierului. Aceştia au fost de acord să li se testeze urina pentru a se descoperi dacă au fumat sau nu marijuana în decurs de 72 de ore de la accidentul vascular cerebral. 

Rezultatele au fost comparate cu cele ale altor 160 de persoane care nu avuseseră un accident vascular cerebral, ci veniseră la spital din alte motive. S-a urmărit ca vârsta, genul şi etnia să se potrivească, deoarece toate acestea pot influenţa nivelul riscului pentru acest tip de accident vascular. Aproximativ 16% din pacienţii cu accident vascular cerebral fumaseră marijuana, potrivit studiului, în comparaţie cu 8% din persoanele care se aflau în celălalt grup. Autorii au conchis aşadar că riscul de a suferi un accident vascular cerebral este dublu în cazul celor care fumează marijuana.

Cu toate acestea, studiul nu a putut separa persoanele care fumează tutun de cele care fumează marijuana, deoarece, cu excepţia unei singure persoane, toţi fumau ambele plante.

Cu toate acestea, coordonatorul studiului a declarat că marijuana „poate influenţa tensiunea arterială şi pulsul care sunt asociate cu un risc crescut de accident vascular cerebral. De asemenea, poate provoca şi palpitaţii cardiace, semn de fibrilaţie atrială. Iar fibrilaţia atrială este asociată cu accidentul vascular cerebral“.

Studiul referitor la infarct a urmărit aproape 4.000 de persoane care au supravieţuit bolii timp de 18 ani, pentru a investiga legătura dintre aceasta şi consumul de marijuana. Dintre participanţi, 109 au fumat marijuana măcar o dată într-un an înainte de a fi spitalizaţi. Cei mai mulţi aveau între 40 şi 50 de ani. Niciunul dintre cei cu vârsta peste 63  de ani nu fumase marijuana.

În timpul studiului, 519 pacienţi au murit, dintre care 22 fumau marijuana. Deşi aparent rata mortalităţii printre aceştia din urmă era cu 29% mai mare, rezultatul nu a fost semnificativ din punctul de vedere al statisticilor, ceea ce înseamnă că ar fi putut apărea din întâmplare.

Deşi consumatorii de canabis se expuneau mai mult riscurilor decât cei care nu consumau deloc, cei care fumau mai des de o dată pe săptămână păreau, în mod paradoxal, să fie mai puţin afectaţi decât cei care fumau mai rar.

Cercetările anterioare au arătat că, în răstimp de o oră după ce au fumat marijuana, consumatorii sunt expuşi unui risc de până la cinci ori mai mare de infarct. Autorii au conchis că „pare prudent să îi prevenim pe acei pacienţi cu boli cardiace şi cei care prezintă un risc crescut de a suferi de afecţiuni cardiovasculare să se abţină de la marijuana“.

Aceste cercetări cu rezultate care în unele privinţe se contrazic arată faptul că efectele plantei asupra sănătăţii sunt încă puţin cunoscute. În timp ce unele studii au asociat marijuana cu efecte pe termen scurt sau lung asupra sănătăţii, s-a dovedit foarte dificil să fie indicate efectele specifice ale plantei, deoarece persoanele care o consumă des folosesc de cele mai multe ori şi alte droguri. În schimb, cercetările cu privire la efectele tutunului sunt mult mai consistente.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite