Medicină

articolul anterior articolul urmator

Copiii născuţi în urma fertilizării in vitro sunt la fel de sănătoşi precum cei concepuţi natural

0
13 Jul 2017 11:56:57
Autor: Daniela Serb
Copiii concepuţi în eprubetă sunt la fel de sănătoşi ca ceilalţi
Copiii concepuţi în eprubetă sunt la fel de sănătoşi ca ceilalţi

Starea de sănătate a copiilor născuţi în urma fertilizării in vitro – FIV – este la fel de bună precum cea a bebeluşilor veniţi pe lume fără ajutor în laborator.

Un grup de cercetători australieni de la Murdoch Childrens Research Institute (MCRI) au studiat un grup de copii născuţi prin procedee de reproducere umană asistată, respectiv prin FIV. Ei au ajuns la concluzia că, din punct de vedere fizic şi psihic sunt la fel cu copiii concepuţi pe cale naturală, potrivit agerpres.ro. Copiii incluşi în studiu erau de vârstă şcolară.

David Amor, cercetător principal, a declarat că rezultatele ar trebui să îi liniştească pe părinţii copiilor rezultaţi în urma procedurii FIV. Numărul copiilor născuţi prin FIV, prin intermediul donatorilor de spermă, s-a dublat în Victoria începând din 2010.

„Femeile şi cuplurile care aleg donatori investesc timp de gândire şi efort în selectarea acestora“, a declarat Amor. „Serviciile FIV investesc efort în recrutarea donatorilor“, a mai spus el adăugând că „informaţia pe care beneficiarul o primeşte despre donator este minimă“, aceasta bazându-se pe „o evaluare a stării de sănătate“, însă „nu se ştie dacă aceşti bărbaţi sunt reprezentativi pentru populaţia generală“.

„Ţinând cont că se înregistrează o creştere a interesului pentru FIV în ceea ce priveşte cererea, aceste concluzii ar trebui să îi liniştească pe părinţi“, a precizat Amor.

Pentru acest studiu, mamele a 224 de copii din Victoria concepuţi prin FIV au fost rugate să completeze un sondaj cu privire la propria sănătate şi stare generală şi la cea a copiilor lor.

Rezultatele au indicat că micuţii concepuţi cu ajutorul donatorilor aveau mai multe nevoi speciale în ceea ce priveşte sănătatea în comparaţie cu copiii concepuţi pe cale naturală, însă cei născuţi în urma FIV aveau vieţi de familie mai sănătoase.

Potrivit lui Amor, ambele rezultate pot fi explicate prin faptul că părinţii care au apelat la FIV sunt mult mai protectori cu copiii lor.

Conform specialistului, oamenii de ştiinţă vor studia în etapa următoare starea de sănătate a persoanelor concepute prin FIV ajunse la vârsta fertilă.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările