Coronavirus. Ce puteţi face ca să vă feriţi de infecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măştile sunt recomandate doar persoanelor bolnave şi cadrelor medicale
Măştile sunt recomandate doar persoanelor bolnave şi cadrelor medicale

Autorităţile sanitare din toate ţările afectate de noul coronavirus – cunoscut şi drept COVID-19 – recomandă populaţiei să nu se panicheze, dar să urmeze cu stricteţe regulile de igienă recomandare pentru a diminua riscul de a contracta infecţia.

Mai sunt multe lucruri de aflat referitor la noul coronavirus COVID-19, identificat pentru prima oară în decembrie, anul trecut, în China. Potrivit specialiştilor în boli infecţioase, virusul face parte din aceeaşi familie cu SARS şi MERS-COV, şi s-a transmis de la animal la om.

Autorităţile sanitare din toate ţările afectate au recomandat populaţiei să nu se panicheze, dar să urmeze cu stricteţe regulile de igienă recomandate, similare şi în alte cazuri de infecţii respiratorii.
Prima şi cea mai impoartantă regulă este aceea de a vă spăla pe mâini timp de cel puţin 20 de secunde, de mai multe ori pe zi cu apă şi săpun sau cu alcool sanitar -60% alcool – atunci când apa şi săpunul nu ne sunt la îndemână.

Este necesar să vă spălaţi pe mâini şi înainte de a prepara mancarea şi de a mânca, după ce aţi utilizat toaleta, după ce ne-am suflăm nasul, aţi tuşit sau aţi strănutat.

spalare maini

Nu se recomandă atingerea feţei, a ochilor, a nasului şi a gurii, în general, a mucoaselor care sunt porţi de intrare ale virusului.

Simptomele infecţiei cu COVID-19 sunt similare gripei, respectiv febră, tuse şi dificultăţi respiratorii. Cele mai multe cazuri nu debutează cu secreţii nazale.

Masca medicală nu se utilizează decât atunci când sunteţi bolnavi. Această metodă îi protejază pe ceilalţi să nu contracteze infecţia, dar dacă o purtaţi când sunteţi sănătoşi nu vă ajută prea mult. În plus, cererea de măşti a fost atât de mare în întreaga lume în această perioadă încât cei care au avut într-adevăr nevoie de ea, nu au avut de unde să şi-o procure. E bine să permiteţi celor care au un risc mai mare de infecţie – aşa cum sunt medicii şi asistentele – să se protejeze cu ajutorul lor.

Persoanele trecute de 60 de ani, care au boli cronice respiratorii, diabet, cardiovasculare şi un risc mai mare de a face boala, pot lua în considerare o măsură suplimentară de precauţie cum ar fi să evite zonele aglomerate.

Nu călătoriţi dacă aveţi febră. Dacă vi se face rău în avion, comunicaţi acest lucru imediat echipajului. Atunci când ajungeţi acasă, contactaţi medicul de familie.

Imagine indisponibilă

Reconsideraţi călătoriile în zonele afectate de noul coronavirus. În mod obişnuit, CDC recomandă evitarea călătoriilor nenecesare în China şi în Coreea de Sud. Totodată, agenţiile de turism pot recomanda persoanele care sunt în grupele de risc – respectiv seniorii şi persoanele cu boli preexistente -  să avite Italia, Japonia şi Iranul, de asemenea.  

Panica nu este utilă. În acest moment, autorităţile sanitare afirmă că respectând regulile de igienă recomandate, diminuaţi, pe cât posibil, riscul de infecţie.

Un minimum de provizii este necesar în cazul în care vă îmbolnăviţi şi trebuie să rămâneţi acasă, în carantină. Nu e vorba doar despre alimente şi apă, dar şi despre medicamente pentru bolnavii cronici din familie, precum şi despre dezinfectanţi. Studiile sugerează că aceste coronavirusuri trăiesc pe suprafeţe între câteva ore şi câteva zile, astfel că este nevoie să le ştergeţi regulat pentru a ucide virusul. În cazul declarării pandemiei aceste provizii trebuie să vă ajungă timp de două săptămâni, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com.

Ce faceţi dacă nu vă simţiţi bine

În cazul în care aveţi suspiciunea unei infecţii – febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie – cereţi ajutor medical, dar nu daţi buzna într-un serviciu de urgenţă. Chemaţi medicul sau sunaţi serviciul de urgenţă pentru a afla mai întâi protocolul, astfel încât să nu răspândiţi infecţia şi la alte persoane.

Nu ieşiţi afară din casă decât ca să mergeţi la medic, după ce l-aţi anunţat. Şi dacă e musai să ieşiţi, evitaţi mijloacele de transport în comun şi taxiurile.

stranut

Tuşiţi şi strănutaţi în cotul mâinii sau într-un şerveţel de hârtie care trebuie aruncat imediat într-un coş de gunoi închis. Această metodă trebuie aplicată şi dacă nu sunteţi infectat cu COVID-19 pentru a nu răspândi alte infecţii respiratorii, cum sunt gripele şi virozele.

Nu staţi laolaltă cu familia sau cu animalele de companie dacă suspectaţi că sunteţi infectat, ci în cameră separată, utilizând o toaletă separată, dacă este posibil. Recomandarea rămâne în picioare chiar dacă specialiştii CDC nu ştiu încă dacă pisicile sau câinii se pot îmbolnăvi.

Utilizaţi masca doar în cazul în care suspectaţi că aveţi virusul – masca însăşi poate fi o sursă de infecţie dacă nu este folosită aşa cum trebuie.

Nu apelaţi la antibiotice. Acestea sunt utile doar dacă infecţia este cauzată de bacterii, fiind prin urmare, inutile în cazul virusurilor.


 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite