Medicină

articolul anterior articolul urmator

COVID-19 nu va dispărea odată cu vaccinurile, dar poate deveni o boală endemică STUDIU

5
27 Apr 2021 13:19:02
Autor: News.ro
Vaccinurile anti-Covid, factor cheie în
analiză
Vaccinurile anti-Covid, factor cheie în analiză

Covid-19 ar putea deveni o boală endemică, mulţumită vaccinurilor, şi, astfel, va putea fi controlată, arată un studiu al Universităţii Oxford, potrivit CNN.

Dr. Elmer Huerta a analizat concluziile şi a publicat un articol în care a explicat: „Covid-19 ar putea să devină o boală endemică mulţumită vaccinurilor. Asta înseamnă că nu o să dispară în întregime, dar va fi controlabilă. Rezultatele studiului Oxford privind Covid-19 ne dau o idee despre cum va arăta viitorul pandemiei”.

„O epidemie este, evident, o gravă problemă de sănătate publică. O cauză epidemică nu reprezintă neapărat o boală contagioasă. De exemplu, creşterea rapidă a ratei obezităţii şi a consumului de tutun sunt considerate de asemenea epidemii. Pandemia, pe de altă parte, înseamnă că o boală infecţioasă s-a răspândit în lumea întreagă, descoperindu-se cazuri în fiecare ţară”, a scris el.

Sarah Walker, cercetător şef în studiul Universităţii Oxford, a declarat pentru CNN că, având în vedere că vaccinurile nu sunt 100% eficiente, infecţia nu va fi redusă la zero, însă ele pot face ca boala cauzată de noul coronavirus să devină una endemică.

Studiul a analizat puţin peste 1,6 milioane de probe moleculare PCR pe un eşantion reprezentativ din Marea Britanie, compus din 373.402 participanţi cu vârste de peste 16 ani, între 1 decembrie 2020 şi 3 aprilie 2021.

Elementele care au stat la baza cercetării au fost: numărul probelor moleculare pozitive, pentru a vedea câte infecţii s-au dezvoltat după vaccinare; numărul persoanelor care au informat că au avut anumite simptome, pentru a şti câte cazuri simptomatice ale bolii au apărut după vaccinare; încărcătura virală din probe, pentru a cunoaşte cantitatea de virus şi capacitatea de contagiere a persoanelor infectate; şi o analiză genomică a virusului izolat, pentru a cunoaşte efectul protector al vaccinului privind variantele noului coronavirus.

Rezultatele au indicat faptul că, la 21 de zile după ce au primit prima doză de vaccin, comparativ cu cei care nu au fost vaccinaţi şi nu au avut boala, probabilitatea ca o persoană să se infecteze cu SARS-CoV-2 s-a redus cu 65% şi cu 70%, în cazul celor care au primit ambele doze de vaccin.

Cele mai importante efecte ale vaccinurilor sunt acelea că, după administrarea ambelor doze, riscul ca o persoană să dezvolte boala cu simptome este redus cu 90% şi încărcătura virală a celor infectaţi este mult mai mică, astfel că sunt mai puţin contagioşi.

De asemenea, a fost remarcat faptul că vaccinurile au acţionat şi în cazul variantei B.117, descoperită în Marea Britanie.

Autorii studiului au concluzionat că vaccinarea cu o doză de ser dezvoltat de Oxford şi AstraZeneca sau de Pfizer şi BioNTech ori cu două doze Pfizer/BioNTech a redus semnificativ numărul de noi infecţii, de infecţii simptomatice şi încărcătura virală a celor contaminaţi cu SARS-CoV-2 în cazul eşantionului reprezentativ al populaţiei din Regat.

Ei susţin că aceste descoperiri explică scăderea ratelor de spitalizări şi decese care au fost observate în Marea Britanie de la începutul campaniei de vaccinare.

Având în vedere nivelul de protecţie de 65% - 70% dintre cei vaccinaţi, ceilalţi (30% - 35%) se pot infecta şi pot contamina persoanele sensibile, făcând ca boala să dăinuie, chiar dacă într-o formă limitată. Ceea ce însemnă că poate deveni o boală endemică, fără o explozie a numărului de cazuri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Amdo Odma
27.04.2021, 13:32:55

In sfarsit, incepe sa se spuna adevarul. Virusul va ramane si se va plimba prin omenire timp de multi ani.

-1 (1 vot)
Jed Einstein
27.04.2021, 20:31:41

da, raceala a fost mereu.

+1 (1 vot)
ovidiu preda
27.04.2021, 13:38:54

virusul va disparea odata cu gheitzs, claussuab si toata sleahta de ocultisti

0 (2 voturi)
Eduard
27.04.2021, 14:42:04

Vaccinul trebuie completat cu un tratament eficient. Altfel infectia cu cocid 19 va ramane periculoasa deoarece nu poti sti cum evolueaza boala la fiecare individ in parte. Daca populatia planetei se va vaccina in masa circulatia virusului se va reduce mult sub nivelul virusului gripal , si poate va dispare din unele regiuni ale pamantului ( cu riscul reaparitiei periodice datorita circulatiei masive a oamenilor ) . Un tratamentt sigur si eficient va reprezenta o plasa de siguranta pentru cei care nu se vaccineaza ( sigur cativa ani cel putin va fi necesar vaccinarea). Se pare ca sunt sperante pentru un medicament tot de la pfizer.

-1 (3 voturi)
Deumos
28.04.2021, 19:52:37

Studiul plii. Atatea studii fara nici-o relevanta, mai ales pe termen lung, pentru ca dracu va mai crede, cand schimbati paradigma odata la cateva saptamani (legat de covid).

Modifică Setările