Crampele abdominale pot ascunde boala Crohn. Cum poate fi ţinută sub control

0
Publicat:
Ultima actualizare:
crampe abdomen

Boala Crohn este un tip de boală inflamatorie intestinală care se manifestă prin dureri şi crampe abdominale, diaree, oboseală. În România, aproximativ 15.000 de persoane sunt diagnosticate cu boli inflamatorii intestinale, printre care şi boala Crohn.

Oamenii de ştiinţă nu au reuşit încă să demonstreze ce anume declanşează boala, cine este la risc să o dezvolte sau cum se gestionează cel mai bine. În ciuda progreselor majore ale tratamentelor din ultimele trei decenii, încă nu este disponibil niciun tratament care să vindece boala Crohn.

Boala Crohn face parte din familia bolilor inflamatorii intestinale idiopatice (n.r. - boli care apar brusc şi ale căror cauze nu se cunosc încă). Aspectul caracteristic al acestei afecţiuni este că inflamaţia cuprinde întreg peretele intestinal, este transmurală.  

Dr. Horaţiu Teodorescu, medic primar gastroenterologie la Centrul de Diagnostic si Tratament Provita

Ce este boala Crohn şi ce o declanşează

crohn

Principalele localizări ale inflamaţiei intestinale în caz de boală Crohn. Cel mai frecvent apare la întâlnirea intestinului gros cu intestinul subţire, în fosa iliacă dreaptă, acolo unde este situat şi apendicele. 

Boala Crohn poate afecta orice porţiune a tubului digestiv, de la esofag la anus, însă are predilecţie pentru partea terminală a intestinului subţire (ileon) şi pentru intestinul gros (colon).

Potrivit medicului gastroenterolog, au fost propuse mai multe teorii:

● cauze genetice,

● o cauză infecţioasă,

● o cauză imunologică.

„Niciuna dintre aceste teorii nu a fost demonstrată cu certitudine. Putem lua în considerare o combinaţie a acestor trei factori pentru declanşarea bolii.“, spune Dr. Horaţiu Teodorescu, medic primar gastroenterologie.

Până la 20% dintre persoanele cu boală Crohn au, de asemenea, un părinte, un copil sau un frate care suferă de această afecţiune, conform Fundaţiei Crohn’s & Colitis. Potrivit unui studiu din 2012, anumiţi factori pot influenţa gravitatea simptomelor. Acestea includ:

● fumatul,

● vârsta,

● dacă este sau nu implicat rectul,

● perioada de timp de la debutul bolii.

Persoanele cu Crohn sunt, de asemenea, mai predispuse să dezvolte infecţii intestinale cu bacterii, virusuri, paraziţi şi ciuperci. Acest lucru poate afecta severitatea simptomelor şi poate duce la complicaţii.

Atât boala Crohn în sine, cât şi tratamentele sale pot afecta, de asemenea, sistemul imunitar, agravând aceste tipuri de infecţii.

Infecţiile cu candida sunt frecvente în cazul pacienţilor cu Crohn şi pot afecta atât plămânii, cât şi tractul intestinal. Este important ca aceste infecţii să fie diagnosticate şi tratate corespunzător cu medicamente antifungice pentru a preveni complicaţiile.

Continuarea articolului, aici

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite