Medicină

articolul anterior articolul urmator

Cros în beneficiul supravieţuitoarelor cancerului de sân. Sumele vor fi donate pentru cumpărarea de proteze mamare

0
20 Sep 2016 12:56:11
Autor: Daniela Serb
cele mai multe românce descoperă târziu că suferă de cancer la sân
cele mai multe românce descoperă târziu că suferă de cancer la sân

Peste 3.000 de participanţi din Bucureşti sunt aşteptaţi să participe la crosul şi la marşul organizate sâmbătă, 24 septembrie, în Bucureşti în beneficiul supravieţuitoarelor cancerului mamar.

Bucureştenii aleargă sâmbătă, 24 septembrie, pentru o cauză nobilă: donarea de proteze mamare femeilor care au trecut prin operaţii de extirpare a sânului. Este cel de-al şaselea eveniment organizat de Asociaţia Casiopeea şi va avea loc în parcul Tineretului, intrarea Şincai, de la ora 10.00. Până acum, asociaţia a oferit 1.700 de proteze supravieţuitoarelor cu cancer la sân.

În România, numărul femeilor diagnosticate îl depăşeşte cu mult pe cel al mediei europene, mai îngrijorător fiind faptul că peste 75% din românce ajung pe masa de operaţii, din cauza depistării târzii a bolii. Greutăţile nu se opresc, însă, odată cu operaţia şi vindecarea.

Deşi protezele externe de sân şi sutienul special necesar purtării acestora sunt pe lista Casei Naţionale de Asigurări pentru decontare, femeile care au suferit de cancer la sân pot aştepta până la doi ani pentru a intra în posesia protezei, procedurile de înscriere şi atribuire fiind anevoioase şi cererea foarte mare. Costurile unei proteze externe de calitate şi a accesoriilor necesare purtării acesteia depăşesc 150 de euro, ceea ce face achiziţionarea lor imposibilă pentru multe dintre femei.

Protezele au, însă, mai mult decât un beneficiu estetic, impactul lor simţindu-se asupra fizicului şi psihicului, în egală măsură. O proteză de calitate împiedică presiunea asupra coloanei vertebrale, dar, mai ales, este un accesoriu crucial în redobândirea feminităţii şi a încrederii în sine.

„Fiecare cicatrice înseamnă o viaţă diferită de cea de dinainte de operaţie, iar protezele sunt costisitoare şi listele de aşteptare pentru decontare se pot întinde pe ani întregi. Noi credem că readaptarea la  propria viaţă este un proces care merită la fel de multă atenţie ca vindecarea în sine, de aceea vă invităm la cros în număr cât mai mare”, declară Marina Oţelea, Preşedinta Asociaţiei Casiopeea.

Marşul familiei încheie şi ediţia de anul acesta - o plimbare în semn de solidaritate, la care poate participa întreaga familie. Printre participanţi se va număra şi cântăreaţa Ellie White, care a devenit la începutul acestui an ambasador al cauzei roz şi promotoare a evenimentului Casiopeea.

Înregistrarea se face pe baza unei donaţii (5 lei pentru copii, 20 de lei pentru adolescenţi şi 40 de lei pentru adulţi) care poate fi efectuată prin transfer bancar, în contul asociaţiei. Toate sumele donate sunt destinate cumpărării de proteze mamare şi de accesorii necesare purtării acestora.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările