Cum acţionează cremele cicatrizante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unguentele  cicatrizante  au în conţinut  substanţe  antibacteriene şi antiinflamatorii
Unguentele cicatrizante au în conţinut substanţe antibacteriene şi antiinflamatorii

Produsele cu efect cicatrizant favorizează producerea de celule noi şi restabilesc funcţia de apărare naturală a pielii, după ce aceasta a fost lezată.  

Aceste unguente se folosesc după ­unele proceduri chirurgicale sau dermato-estetice, gen laserterapie sau ­pee­linguri, ori pentru tratarea arsurilor. Ele nu sunt eficiente însă pentru cicatrizarea semnelor apărute ca urmare a acneei sau a varicelei.

Au proprietăţi ­antibacteriene

Unguentele cu efect cicatrizant au în conţinut substanţe active cu proprietăţi antibacteriene, care previn suprainfectarea leziunilor cutanate, dar şi unele cu caracter antiinflamator şi unele ­care combat formarea cicatricelor. Specialiştii afirmă că în compoziţia acestor produse intră complexe minerale de cupru, zinc, mangan, siliciu, sucralfat, dar şi alantoină, pantenol, dextran, silicon medical, uleiuri vegetale (jojoba, shea) sau extracte de tătăneasă.

Doar la indicaţia medicului

Cremele, unguentele sau gelurile cu efect ­cicatrizant se aplică, la recomandarea medicului dermatolog, de ­două ori pe zi, pe o perioadă de minimum o lună, după ştergerea în prealabil a zonei afectate cu un antiseptic. Specialiştii afirmă că, dacă unguentele au fost folosite conform indicaţiilor medicale, rezultatele se pot observa chiar după ­două-trei săptămâni de aplicare continuă.

Atenţie, alergici!

În general, folosirea produselor cu efect cicatrizant nu prezintă contraindicaţii majore. Reacţii adverse pot apărea însă la persoanele alergice la unele dintre componentele produselor.  

Specialistul nostru

Prof. dr. Oana Andreia Coman medic primar dermatovenerologie
Spitalul Clinic de Dermatologie „Prof. Dr S. Longhin"

Produsele utilizate cu scop cicatrizant se recomandă în diferite situaţii clinice în care tegumentul este lezat. Acestea se aplică pentru grăbirea recuperării după mici intervenţii chirurgicale dermatologice sau estetice, după laserterapie sau după peelinguri profunde, după arsuri de diverse etiologii, după traumatisme cutanate urmate de rănire sau pentru stimularea cicatrizării ulcerelor de diverse cauze (venoase, arteriale sau de decubit).

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite