Medicină

articolul anterior articolul urmator

Cum este afectată inima de virusul SARS-CoV2 şi ce simptome pot prevesti  complicaţii cardiovasculare în urma infecţiei

0
20 Jan 2021 14:05:24
Autor: ADH

Printre efectele pe care virusul SARS-COV2 le provoacă organismului se numără şi modificările inflamatorii care pot afecta atât inima, cât şi plămânii, rinichii şi creierul.

Virusul SARS-COV2, prin modificările inflamatorii pe care le induce, poate afecta atât muşchiul cardiac, cât şi endoteliul vascular (peretele intern al vasului). Şi pentru că vasele sunt prezente în toate organele, efectele pot apărea la: inimă, plămâni, rinichi, creier.

Dr. Lăcrămioara Petrescu, medic primar cardiolog, MedLife Griviţa, explică modul în care este afectată inima de virusul SARS-COV2 şi ce simptome pot apărea.

Ce afecţiuni cardiovasculare pot fi prezente la pacienţii cu COVID-19?

„Pacienţii cu COVID 19 au riscul de a dezvolta cheaguri de sânge în plămâni, de aceea tratamentul anticoagulant se face la pacienţii internaţi cu risc crescut pentru această afecţiune. Poate apărea inflamaţia muşchiului inimii - miocardita - care poate duce la insuficienţă cardiacă sau deces în formele fulminante. Acestea sunt cele mai frecvente manifestări întâlnite, dar, după cum spuneam, pot apărea afectări în toate teritoriile, putând produce infarct miocardic, accident vascular cerebral, tromboză venoasă periferică.“, explică medical Dr. Lăcrămioara Petrescu.

Ce pacienţi au riscuri de a dezvolta complicaţii cardiovasculare în urma infecţiei?

Pacienţii obezi, diabetici, cei care au afectare cardiacă preexistentă - insuficienţă cardiacă - sau alţi factori de risc care favorizează tromboza.

Care sunt efecte persistente ale COVID-19 asupra inimii?

Afectarea muşchiului inimii prin miocardită poate duce la o disfuncţie cardiacă persistentă, cu insuficientă cardiacă, trombembolismul pulmonar poate duce la suprasolicitarea cavităţilor drepte cardiace şi disfuncţia ventriculului drept. Simptomele sunt de obicei, persistenţa lipsei de aer la efort sau în repaus, a oboselii, umflarea picioarelor, inapetenţa.

Ce investigaţii sunt necesare pentru diagnosticarea acestora?

Examenul clinic, electrocardiograma, ecografia cardiacă, radiografia toracică, analizele de sânge, completate când este necesar de CT toracic, ajută la stabilirea diagnosticului şi tratamentului.

Dacă aţi avut COVID-19 şi sunteţi îngrijorat cu privire la efectele asupra inimii, puteţi face

o consultatie cardio şi pneumo.

Ce simptome justifică o consultaţie medicală şi investigaţii suplimentare?

Persistenţa/apariţia lipsei de aer la efort sau în repaus, dureri toracice, oboseala, palpitaţii.

***

campania MedLife Facem România bine.

De 26 de ani suntem alături de tine şi nu ne oprim. Pentru că azi, mai mult decât oricând medicina înseamnă să te lupţi prin ştiinţă şi cunoaştere.

De la începuturile civilizaţiei, frica este primul lucru care te izbeşte într-o pandemie. Ca să o alungăm, am luat o serie de măsuri de siguranţă, am testat permanent personalul medical, ne-am asigurat că toţi pacienţii din clinicile şi spitalele noastre sunt protejaţi şi trataţi. Am pus la dispoziţia pacienţilor servicii medicale integrate, de o complexitate crescută, pentru a putea veni în întâmpinarea tuturor nevoilor lor.

Ne adaptăm continuu la prezent şi ne pregătim pentru viitor. Facem România bine.

Articol susţinut de MedLife

Modifică Setările