Cum ne afectează pielea izolarea la domiciliu. Recomandările medicului primar Oana Spânu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
captura

Dr. Oana Spânu, unul dintre cei mai apreciaţi medici primari Dermatologie - Venerologie de la noi din ţară,  ne vorbeşte despre experienţa sa ca medic voluntar în cadrul campaniei "Nu uităm de ceilalţi".

Campania este iniţiată de programul Medici pentru România (www.medicipentruromania.ro). Aflăm de la ea totul despre consultaţiile pro-bono pe care le oferă în această perioadă cu ajutorul telemedicinei şi primim, de asemenea, câteva sfaturi utile de îngrijire a pielii în această perioadă.

1. V-aţi afiliat ca medic voluntar în cadrul campaniei ”Nu uităm de ceilalţi” iniţiată de programul Medici pentru România. Ce v-a determinat să faceţi acest lucru, în special în această perioadă de grea încercare pentru noi toţi?

Sunt foarte multe persoane cu afecţiuni cronice sau acute care au nevoie de îngrijire medicală şi în perioada de criză. Mulţi pacienţi nu mai pot avea acces la serviciile de sănătate, deoarece au prioritate pacienţii cu COVID-19 şi oricum există un risc mai mare de infectare dacă te deplasezi într-un ambulatoriu de specialitate. În dermatologie sunt anumite afecţiuni pe care le poţi diagnostica şi doar clinic, văzând pacientul. În clinică am rămas cu activitate redusa doar pentru urgenţe.

2. Cum vi se pare până acum experienţa de telemedicină? Este prima experienţă de acest gen?

Nu este prima experienţă de acest gen, până acum gestionam anumite situaţii ale pacienţilor noştri prin telefon sau imagine video. Aici mă refer doar la pacienţi al căror diagnostic şi istoric îl cunoşteam şi care se aflau în tratament deja. Pentru afecţiuni simple tip acnee, rozacee, dermatite de contact, infecţii fungice putem şi acum să stabilim tratament topic prin telemedicină. Dar este mai dificil de stabilit diagnosticul cu certitudine pentru afecţiuni autoimune, de exemplu, sau potenţiale tumori cutanate, dar şi pentru pacienţi care necesită terapii sistemice şi care au comorbidităţi. Ideea este să reuşeşti într-o primă etaă să ajuţi pacientul să iasă din faza acută, pentru ca apoi să îl poţi vedea, să efectuezi investigaţiile necesare şi să îi prescrii schema terapeutică completă.

3. Câte zile de consultaţie oferiţi pe săptămână pe platforma Medici Pentru România? Câţi pacienţi?

Acord consultaţii 2-3 zile pe săptămână, în funcţie de celelalte programări din clinică, iar pe platformă văd 20-25 pacienţi pe săptămână.

4. Care au fost cele mai grave cazuri pe care le-aţi întâlnit până acum la consultaţiile online?

Nu aş spune că au fost cazuri grave, dar au fost pacienţi vârstnici, cu afecţiuni cronice, pentru care au aplicat copiii lor, tocmai în ideea de a nu-i scoate din casă şi a-i expune la risc de infectare, iar asta m-a impresionat.

5. Perioada aceasta de izolare ne afectează pe toate planurile. Chiar şi din punctul de vedere al sănătăţii pielii. Ce sfaturi ne puteţi oferi pentru o piele sănătoasă acum, când stăm doar în casă?

Stresul acestei perioade ne poate afecta nu numai emoţional, ci şi somatic. Este bine cunoscut că stresul poate declanşa sau exacerba anumite boli ale pielii, cum ar fi dermatitata seboreică, psoriazisul, urticaria, alopecia areata sau vitiligo. Recomand în acest sens să luaţi legătura cu un medic dermatolog pentru un tratament adecvat sau mă puteţi găsi chiar facându-vă consultaţie gratuită online pe platforma Medici pentru România.

Ar trebui să evităm machiajul dacă oricum ieşim mai rar, să efectuăm cu mai multă rigoare tratamentele prescrise de dermatolog dacă avem acnee, rozacee sau dermatită seboreică. Pentru petele pigmentare, putem folosi agenţi depigmentanţi pentru că nu ne expunem la soare. Pentru hidratare şi riduri, putem aplica vitamina C, retinol şi acid hialuronic.

6. Cât de importantă este demachierea şi curăţarea temeinică a tenului în perioada carantinei, chiar dacă nu folosim produse de machiaj?

Chiar dacă nu utilizăm machiaj, ar trebui să ne curăţăm tenul cu gel de spălare sau loţiune micelară, obligatoriu seara şi, doar dacă avem tenul gras, dimineaţa. Schema de îngrijire şi tratament pentru persoanele cu acnee, rozacee sau dermatită seboreică poate fi efectuată cu mai multă rigurozitate în această perioadă şi rezulatele se observă mai rapid.

7. Folosirea dezinfectanţilor şi spălatul foarte des pe mâini afectează vizibil pielea. Ce putem face pentru a îmbunătăţi textura şi aspectul pielii mâinilor în această perioadă?

Din cauza faptului că ne spălăm şi dezinfectăm foarte frecvent pe mâini, riscăm să dezvoltăm eczema mainii, cu piele uscata, fisuri, înroşire, usturime, ni se pot agrava manifestările dacă avem dermatită atopică sau psoriazis şi indicat este să folosim săpunuri şi creme blânde, hipoalergenice, testate dermatologic pentru a păstra tegumentul integru. Cremele bogate în lipide, cu uree în concentraţie mică, vitamina A şi E, cremele barieră cu efect antiinflamator ne ajută să hidratăm şi să păstrăm stratul protector al pielii.



8. Vremea începe să se schimbe în bine, iar vara este aproape. În speranţa că totul va reveni la normal cât de curând şi ne vom putea bucura de vară, ce trebuie să facem pentru a ne proteja pielea de razele nocive ale soarelui?

captura

Când ieşim din casă ar trebui să aplicăm pe faţă şi pe celelalte zone expuse (gât, decolteu, braţe) un produs cu factor înalt de protecţie UVA şi UVB (SPF 30- 50), adecvat tipului de ten, pentru a evita arsura solara, tulburările de pigmentare tip melasmă, dar şi riscul de a dezvolta în ani o tumoră de piele.

9. Ce facem cu aluniţele de pe corp înainte de expunerea la soare? Trebuie să protejăm de soare zonele cu aluniţe mai mult sau altfel decât restul corpului?

Expunerea directă la soare nu este recomandată mai mult de 10-15 minute pe zi în timpul verii, mai ales dacă avem o piele albă (cu o capacitate redusă de a se apăra de radiaţiile UV), dar mai ales dacă avem mulţi nevi pigmentari (aluniţe) sau istoric familial de nevi multipli sau cancer de piele. Ne protejăm în primul rând prin îmbrăcăminte, ochelari de soare şi pălărie, iar la plajă aplicăm produs de fotoprotecţie adecvat adultului/copilului şi stăm sub umbrelă. Dacă avem multe aluniţe, clar nu stam la soare.

10. Tenul acneic este cu atât mai problematic în perioada verii, când pielea secretă parcă şi mai mult sebum. Cum ne îngrijim tenul în sezonul cald dacă ne confruntăm cu problema acneei?

Îngrijirea se ajustează în funcţie de tipul de ten. Pe tenul mixt/seboreic se aplică doar serumuri sau creme hidratante, produse SPF+, UVA tip dry touch gel destinate tenului gras, noncomedogenice. Tenul normal sau uscat utilizează tot creme hidratante, în timpul verii se evită cremele grase, ocluzive pentru că aşa apar leziunile microchistice acneice. Dacă suferi de acnee şi ai un tratament cu retinoizi, acid salicilic, glicolic, antibiotic topic sau benzoilperoxide, eviţi expunerea la soare sau întrerupi tratamentul.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite