Articol publicitar

Cum aflu de ce tip de testare COVID-19 am nevoie?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
test covid

În ultima vreme, au apărut numeroase teste care pot detecta fie noul coronavirus, fie răspunsul organismului uman la infecţia cu SARS-CoV-2 sau la vaccinarea împotriva COVID-19.

Testarea RT-PCR, identificarea anticorpilor de tip IgM şi IgG, dozarea anticorpilor neutralizanţi, screeningul mutaţiilor care conferă virusului contagiozitate crescută – toate aceste investigaţii au utilitatea lor.

Dr. Andrei Rogoz, medic specialist Boli infecţioase la Spitalul Clinic SANADOR, explică în materialul video ce tipuri de teste există şi în ce context sunt acestea utile.

Testul RT-PCR, care identifică ARN-ul viral din exsudatul nazofaringian, este cel mai performant test disponibil pe piaţă şi poate recunoaşte chiar şi cantităţi foarte mici de virus. La SANADOR, rezultatul testului este disponibil în maximum 24 de ore şi poate fi eliberat, la cerere, şi în limba engleză, cu cod QR.

Tot la SANADOR, pacienţii pot accesa teste pentru identificarea anticorpilor specifici produşi de organismul uman la contactul cu noul coronavirus (anticorpi anti-nucleocapsidă, de tip IgM şi IgG). Aceste teste, pentru care se recoltează sânge, identifică anticorpii şi sunt recomandate persoanelor care au trecut prin boală. Ele pot descoperi şi persoanele care au avut infecţii asimptomatice.

La SANADOR pacienţii pot accesa şi dozarea cantitativă a anticorpilor anti-Spike – anticorpi neutralizanţi. Testul este util pentru persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 (cu ambele doze de vaccin), dar şi pentru persoanele care au trecut prin infecţia cu noul coronavirus. Anticorpii neutralizanţi (anti-spike RBD) împiedică ataşarea virusului SARS-CoV-2 de celulele umane.

Pe parcursul pandemiei, noul coronavirus a suferit mai multe mutaţii. Dintre acestea, câteva au conferit virusului o capacitate crescută de infecţie, făcând transmiterea interumană mult mai uşoară şi mai rapidă. Dintre tulpinile SARS-CoV-2 mutate, cele mai contagioase sunt cele raportate pentru prima dată în Africa de Sud, Brazilia şi Marea Britanie.

De ce este important să ştii dacă tulpina cu care te-ai infectat a suferit mutaţii? Pentru că oricare din aceste 5 tulpini identificate de testul de screening este mai contagioasă decât tulpinile obişnuite şi face ca identificarea contacţilor să devină prioritară. În plus, testul este recomandat persoanelor care prezintă semne ale infecţiei şi fie au avut anterior COVID-19, fie au primit un regim complet de vaccinare împotriva COVID-19.

Testul de screening disponibil la SANADOR realizează nu doar detecţia prin RT-PCR a noului coronavirus, ci şi screeningul mutaţiilor raportate pentru tulpinile noi. Mutaţiile noi sunt raportate ca detectat sau nedetectat.

În plus, la SANADOR, poţi accesa testarea anticorpilor după boală şi în cadrul unui pachet complex de evaluare post-COVID. Pachetul de evaluare post-COVID cuprinde CT toracic, consulturi de Cardiologie şi Pneumologie, teste funcţionale (spirometrie, EKG), analiza cantitativă a anticorpilor de tip IgM şi IgG pentru SARS-CoV-2, dozarea de anticorpi neutralizanţi, teste de laborator pentru evaluarea funcţiei hepatice, a coagulării, a funcţiei pulmonare, alături de markerii de inflamaţie şi de hemoleucogramă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite