Articol publicitar

Cum alegem corect echipa medicală specializată în fertilitatea cuplului? Ce înseamnă infertilitatea de cauză necunoscută şi ce soluţii există

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Din punct de vedere medical, infertilitatea este definită ca fiind imposibilitatea de a concepe un copil după un an de încercări în obţinerea unei sarcini, fără ca niciunul dintre parteneri să  aleagă o formă de protecţie.

Uman, infertilitatea este asociată cu teamă, întrebări, dificultatea alegerii medicului, clinicii sau spitalului care să ofere suport medical specializat integrat pe tot parcursul procesului de diagnosticare şi de tratament.

Ce este important să ştie pacienţii?

NU EŞTI SINGUR(Ă)!

La nivel global, peste 90 de milioane de cupluri au probleme de fertilitate. “Ştim că pentru un pacient nu este important să ştie că mai sunt şi alţii în aceeaşi situaţie, ci să afle rapid care sunt soluţiile medicale cu cele mai multe şanse de reuşită”, Dr. Silviu Predoi, medic primar obstetrică-ginecologie, ultraspecializare în Reproducere Umană Asistată.

ALEGE cu grijă echipa medicală!

Ceea ce nu ştiu mulţi dintre pacienţii cu probleme sau cu suspiciune de infertilitate este faptul că acest domeniu este unul extrem de sensibil, că un medic obstetrician foarte bun nu este, neapărat, şi cel care va şti paşii necesari, investigaţiile, procedurile care ar trebui urmate. Aşadar, alegeţi o echipă care să deţină competenţe în medicina reproductive, alegeţi laboratoare medicale dedicate, pentru că analizele sunt punctul de pornire şi sunt esenţiale în oferirea unui diagnostic corect şi relevant.

Alegeţi spitale, nu cabinete sau clinici necunoscute!

DOAR un spital specializat în probleme de fertilitate are capacitatea de a trata multidisciplinar infertilitatea şi cauzele asociate (poate fi vorba despre intervenţii chirurgicale derivate, despre rapiditatea intervenţiei şi recuperarea fiecărui moment important, despre dotări standardizate ale blocului operator).

Reţeaua Medicală Wellborn deţine 2 spitale cu departamente ultraspecializate în proceduri de Reproducere Umană Asistată şi este eligibilă pentru toate programele de stat ce oferă suport cuplurilor cu infertilitate.

Cum pot fi crescute şansele conceperii unui copil?

Dr. Carmen Ianiotescu, medic primar obstetrică-ginecologie, ultraspecializare în Reproducere Umană Asistată-Fertilizare in Vitro, ne spune care sunt cele mai importante sfaturi în vederea creşterii şanselor de a deveni părinţi:

Imagine indisponibilă
  • Mentineţi o greutate corporală normală – pentru a avea cele mai bune şanse de a obţine o sarcină, este recomandat un indice masa corporala normal. Pacientele cu obezitate (IMC >30kg/m2) au şansa de a rămâne însărcinate redusă cu 50%. De asemenea, pacientele subponderale, cu un IMC<19kg/m2, au probleme în a obţine o sarcină, din cauza tulburărilor ciclului menstrual care pot apărea la acestea.
  • Renunţaţi la fumat – Tutunul conţine substanţe toxice care pot afecta fertilitatea, atât la bărbaţi, cât şi la femei. În cazul bărbaţilor, scade concentraţia spermatozoizilor, motilitatea acestora, cât şi formele normale. În cazul femeilor, fumatul afectează maturarea ovocitelor, transportul embrionului de la nivelul trompei uterine în uter, scade şansele de implantare a embrionului din cauza modificărilor mucoasei uterine (endometrului).
  • Limitati consumul de alcool – consumul in exces scade şansa de a concepe, în cazul consumului a mai mult de 4-5 unităţi de alcool pe săptămână.
  • Limitaţi consumul de cofeină – consumul în exces scade şansa de a concepe, se recomanda consumul a nu  mai mult de 150-250 mg cofeină/zi, adică 2 cafele pe zi (OMS)
  • Reduceţi stresul
  • Cuplurile care nu obţin sarcina într-un an de contacte sexuale neprotejate, cu o frecvenţă de 2-3 ori pe săptămână, trebuie să se adreseze unui medic specialist în infertilitate pentru investigaţii suplimentare. Dacă vârsta pacientei este de peste 36 ani, se recomanda investigaţii în cuplu după 6 luni de încercări de a obţine o sarcină.

Ce înseamnă infertilitatea de cauză necunoscută şi ce soluţii există?

Infertilitatea de cauză necunoscută (idiopatică) se referă la acele cazuri care nu au o cauză decelabilă după efectuarea investigaţiilor specifice pentru infertilitate (investigaţii hormonale, imagistice – ecografie, histerosalpingografie, spermogramă). Acestea reprezintă aproximativ 15% din cauzele de infertilitate.

Tratamentul recomandat în cazul infertilităţii idiopatice constă în: schimbarea stilului de viaţă, efectuarea procedurilor de stimulare ovariană controlată şi inseminare intrauterină, precum şi a celor de stimulare ovariană controlată şi fertilizare in vitro (+/- ICSI), această procedură având o rată de succes mai mare decât inseminarea intrauterină.

„Factorul de prognostic cel mai important este reprezentat de vârsta partenerei, pacientele peste 36 ani având şanse mai scăzute de a obţine sarcina, chiar şi prin proceduri complexe de reproducere umană asistată, dr. Carmen Ianiotescu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite