Cum va arăta noua generaţie de vaccinuri anti-COVID: pastile, spray nazal şi formule mai eficiente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
covid

Vaccinarea împotriva COVID-19 are şanse mari să devină mai simplă, mai rapidă şi mai comodă în viitorul apropiat, cu noile formule aflate în dezvoltare. Chiar de anul viitor am putea avea vaccinuri anti-COVID sub formă de pastile şi de spray-uri nazale, iar serurile care se administrează acum vor fi îmbunătăţite.

Noile variante ale coronavirusului reduc eficienţa vaccinurilor, iar scenariul în care oamenii vor fi vaccinaţi anual împotriva COVID-19 devine tot mai probabil. Directorul general al companiei farmaceutice Pfizer, Albert Bourla, a declarat pentru CNBC că este posibil să avem nevoie de o a treia doză din acest vaccin în decurs de 12 luni de la rapel, iar apoi de vaccinare anuală. Vârstnicii şi persoanele cu boli cronice ar putea fi primii care vor avea nevoie de acest booster. 

Alex Gorsky, CEO al companiei Johnson&Johnson, susţine acelaşi scenariu: vaccinarea împotriva COVID-19 va trebui repetată anual, la fel ca pentru gripa sezonieră. Prin urmare, competiţia pentru obţinerea de vaccinuri nu a luat sfârşit odată cu autorizarea primelor seruri. Bătălia se dă acum pentru obţinerea unor vaccinuri mai eficient împotriva noilor variante ale virusului, dar şi mai uşor de administrat, de transportat şi depozitat. 

Cum arată vaccinul ideal 

Cele 4 vaccinuri anti-COVID aprobate în spaţiul european sunt sigure şi eficiente, dar nu tocmai ideale. Pe lângă cele două atribute esenţiale - siguranţa şi eficienţa - vaccinul ideal ar trebui să aibă şi alte calităţi. „Un vaccin ideal este acela care poate fi produs astăzi şi care mâine poate fi administrat oriunde în lume. Aceasta înseamnă să existe capacitate de transport şi depozitare fără a fi nevoie de condiţii speciale”, potrivit medicului Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF. 

Un vaccin care rămâne stabil la temperatura camerei, fără a mai fi necesară depozitarea la temperaturi ridicate, devine uşor accesibil tuturor categoriilor demografice. Apoi, un vaccin care poate fi administrat într-o doză unică face posibilă imunizarea mai rapidă a populaţiei şi stopează transmiterea virusului într-un timp mai scurt. „Orice vaccin care, într-un fel sau altul, reuşeşte să oprească epidemia este un vaccin ideal. Vaccinurile pe care le avem în acest moment sunt foarte bune, dar există, într-adevăr, probleme de administrare, transport şi păstrare”, mai spune medicul. 

Două dintre cele 4 vaccinuri anti-COVID disponibile acum în România şi în Europa necesită condiţii speciale de depozitare. Serul de la Pfizer se păstrează la -80℃, iar cel de la Moderna, la -20℃. După decongelare, cele două vaccinuri rămân stabile la frigider (2-8℃) o perioadă scurtă: 30 de zile serul de la Moderna şi numai 5 zile cel de la Pfizer. Dintre toate, doar serul de la Johnson&Johnson se administrează într-o singură doză. 

Vaccinuri anti-COVID nazale şi orale

Noua generaţie de vaccinuri anti-COVID ar putea pune capăt procesului lent şi greoi prin care sunt administrare vaccinurile actuale. La ora actuală, sunt în dezvoltare 280 de vaccinuri anti-COVID, iar 96 dintre ele au ajuns deja în etapa studiilor clinice, potrivit listei de vaccinuri candidate, actualizată pe 4 mai 2021 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Cele mai multe dintre ele se administrează tot injectabil şi în două doze, dar câteva companii farmaceutice vin şi cu abordări noi. Două dintre formulele ajunse în studii pe voluntari se administrează pe cale orală, iar 7 sunt vaccinuri sub formă de spray nazal. Dacă se vor dovedi eficiente, câteva dintre ele ar putea primi autorizare în 2022.

„Diferitele formule de administrare a vaccinurilor pot să „prindă” anumite segmente populaţionale. Vaccinurile nazale şi orale ar fi mai uşor acceptate de o categorie din populaţie care a luat decizia să se vaccineze anti-COVID-19, dar poate are fobie de ace. Din punctul meu de vedere, astfel de variante ar fi bine primite”.

Dr. Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF) şi coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF 

covid

Dr. Gindrovel Dumitra

Cu aceste vaccinuri de generaţie nouă, imunizarea tuturor locuitorilor planetei s-ar putea face fără eforturile de acum. Un vaccin sub formă de pastilă poate ajunge la oameni din toate colţurile lumii, cadrele medicale nu ar mai trebui mobilizate şi ar putea grăbi astfel procesul de vaccinare. 

Un vaccin ideal, cu atât mai mult într-un context pandemic, ar trebui să poată fi administrat cu uşurinţă. În ce măsură ne vom putea administra singuri vaccinurile anti-COVID sub formă de pastile sau de spray nazal rămâne de văzut. Nu există la ora actuală niciun vaccin pe care să ni-l putem administra acasă. Chiar şi pentru cele orale şi nazale existente este indicat să apelăm la un medic pentru o administrare corectă şi pentru monitorizarea eventualelor reacţii adverse imediate.

Prin ce sunt diferite de vaccinurile injectabile

Vaccinurile orale şi nazale sunt mai uşor de produs, mai uşor de administrat şi mai uşor de acceptat de cei care se tem de ace, dar ele mai au un avantaj. 

Continuarea articolului, aici

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite