Cum combatem anxietatea în mod natural

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stările uşoare de anxietate pot fi tratate cu ajutorul medicului de familie
Stările uşoare de anxietate pot fi tratate cu ajutorul medicului de familie

Tratamentul naturist, exerciţiul fizic şi alimentaţia echilibrată ne fac mai puţin anxioşi. Aproximativ unu la sută din populaţia României suferă de forme uşoare de anxietate, susţin specialiştii. Cel mai frecvent, aceasta este cauzată de trecerea prin schimbări radicale.

Anxietatea se manifestă, îndeosebi, prin temeri nejustificate privind anumite obiecte sau situaţii şi prin stări de nesiguranţă şi de nelinişte. Însă există situaţii în care mai pot apărea insomnii, stare de îngrijorare excesivă şi de oboseală cronică. O persoană anxioasă poate fi uşor de recunoscut, deoarece este mereu irascibilă şi uşor distrată.

Până la un anumit punct, stările anxioase pot fi benefice, deoarece ne mobilizează să reacţionăm eficient în faţa unui eveniment. Însă grijile exagerate şi temerile ne împiedică să finalizăm un lucru.

„Reacţia de adaptare la stresul produs de schimbările care intervin în viaţa de zi cu zi poartă numele de anxietate adaptativă şi poate fi tratată eficient fără tratament medicamentos. Însă în situaţia în care starea de anxietate se acutizează, aceasta se transformă în boală şi este necesară intervenţia psihoterapeutului", explică medicul de familie Rodica Tănăsescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din România.

Stările uşoare de anxietate pot fi tratate cu ajutorul medicului de familie, fără a fi necesară administrarea unui tratament medicamentos. Cu toate acestea, multe persoane apelează, în mod eronat, la antidepresive, deoarece confundă anxietatea cu depresia.

Plantele redau echilibrul psihic

Persoanele care se confruntă cu stări de anxietate ar trebui să apeleze la fitoterapie ca principală măsură de tratament, spun specialiştii. Cele mai bune plante cu efect anxiolitic sunt valeriana, floarea pasiunii (sub formă de pastile) şi obligeana, care se găsesc la Plafar.

Aceste plante reduc stările de teamă şi de nelinişte şi, în plus, previn instalarea unor afecţiuni ce pot apărea ca urmare a stresului cauzat de starea de anxietate, cum este sindromul de intestin iritabil.

Totodată, acestea reglează bătăile neregulate ale inimii, care apar în timpul episoadelor de teamă. De asemenea, valeriana este recomandată şi împotriva tulburărilor de somn şi se administrează sub formă de tinctură, din care se iau, seara, câte trei linguriţe cu puţină apă.

Sportul induce o stare de linişte

Deşi multe persoane nu dau importanţă exerciţiului fizic în tratarea stărilor uşoare de anxietate, acesta are un rol deosebit de important.

Studiile au arătat că practicarea unui exerciţiu fizic de cel puţin trei ori pe săptămână, timp de 20 de minute, induce o stare de calm şi de relaxare interioară. Asta deoarece, în timpul mişcării, corpul elimină o serie de neurotransmiţători (serotonină) care au efect benefic asupra psihicului.

Se recomandă practicarea unor exerciţii fizice simple, uşor de realizat, precum cele de gimnastică (de exemplu, genuflexiuni), alergatul şi mersul pe bicicletă.

Evitaţi cafeaua şi zahărul!

Persoanele anxioase trebuie să evite cafeaua, ceaiul negru, băuturile alcoolice şi pe cele pe bază de cola care, în momentul administrării, conferă o stare de bine, însă, în timp, pot agrava starea de anxietate.

De asemenea, din alimentaţie trebuie eliminate toate produsele care conţin zahăr. Trebuie consumate îndeosebi alimente bogate în vitamine din complexul B (banane, peşte, pâine integrală, ou), în magneziu (legume verzi, cereale integrale) şi în calciu, cu efect benefic asupra sistemului nervos.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite