Medicină

articolul anterior articolul urmator

Cum deosebim simptomele coronavisului de cele ale virusului gripal – Ce se ştie până acum şi cum ne protejăm

0
24 Feb 2020 12:55:21
Autor: OK! Magazine

Coronavirusul ori virusul gripal, care ar trebui să ne îngrijoreze mai tare? Focarul de coronavirus, denumit COVID-19, este principalul subiect tratat de publicaţiile online şi de print din ultimele săptămâni, însă nu este ignorată nici evoluţia în forţă a virusului gripal.

Până acum, noul coronavirus (COVID-19) a dus la peste 75.000 de îmbolnăviri şi la peste 2.000 de decese, în principal în China. Cifrele acestea, deşi importante, nici nu se compară cu efectele negative pe care le-a făcut virusul gripal (influenza) în Statele Unitele ale Americii până în acest moment. Estimativ, influenza a produs 26 de milioane de îmbolnăviri, 14.000 de decese şi 250.000 de oameni sunt internaţi în spitale, conform cercetătorilor americani de la Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Oamenii de ştiinţă studiază comportamentului virusului gripal de câteva decenii, prin urmare se cunosc o mulţime de informaţii utile pentru acest sezon gripal; ştim la ce să ne aşteptăm şi cum putem combate virusul.

În opoziţie, despre COVID-19 se ştiu extrem de puţine lucruri şi nu se poate estima impactul pe care îl poate avea asupra întregii lumi: câte îmbolnăviri va face coronavirus şi la câte decese se va ajunge.

Coronavirus în contrast cu virusul gripal – Ce spun specialiştii

„În ciuda morbidităţii şi a mortalităţii cauzate de gripă, există o certitudine legată de gripa sezonieră“, a spus dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase, într-o conferinţă de presă organizată recent la Casa Albă, SUA. Împreună cu ceilalţi specialişti în domeniu, Fauci garantează că, pe măsură ce vom intra în lunile martie şi aprilie, cazurile de gripă vor scădea. Nu acelaşi lucru poate spune despre evoluţia coronavirusului, în jurul căruia gravitează multe necunoscute.

De aceea, eforturile pe care le fac cercetătorii din toată lumea pentru a găsi antidotul împotriva COVID-19 sunt uriaşe. Toată atenţia lor este focusată pe ceea ce se ştie până acum şi pe ceea ce pot scoate la iveală despre virus fiecare îmbolnăvire şi deces în parte. Comparativ cu gripa, iată ce se ştie despre infecarea cu COVID-19!

Simptomatologie şi severitate

Ambele virusuri gripale (cele responsabile pentru gripa A şi gripa B) şi COVID-19 sunt contagioase şi provoacă afecţiuni respiratorii.

Cele mai frecvente simptome, conform CDC,se referă la febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare, dureri de cap, secreţii nazale şi nas înfundat, oboseală şi, uneori, vărsături şi diaree. De reţinut că simptomele gripei apar adesea brusc. Cei mai mulţi oameni care contractează virusul gripal se recuperează în mai puţin de 2 săptămâni. La unele persoane, însă, gripa provoacă complicaţii, inclusiv pneumonie.

În aceea ce priveşte COVID-19, doctorii încearcă în continuare să înţeleagă tabloul complet al simptomelor şi severitatea cu care atacă organismul acest virus.

Citeşte mai multe aici

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările