Medicină

articolul anterior articolul urmator

Cum se depistează cancerul de colon

8
1 Aug 2020 10:13:47
Autor: Daniela Serb
Riscul de cancer de colon creşte după 50 de ani
Riscul de cancer de colon creşte după 50 de ani

Cancerul colorectal este una dintre principalele cauze de deces. Incidenţa lui este uşor mai ridicată în rândul bărbaţilor, însă, la ambele sexe, ocupă locul al treilea în ierarhia bolilor oncologice, după cancerul pulmonar şi de prostată la bărbaţi; de sân şi de col uterin la femei.

Cauzele apariţiei cancerului colorectal nu sunt pe deplin cunoscute, însă medicii specialişti indică vârsta – peste 50 de ani riscul este mai mare –, fumatul, consumul de alimente bogate în grăsimi, la care se adaugă şi componenta genetică. La fel ca alte tipuri de cancere, şi cel colorectal debutează fără simptome specifice, astfel că doar controalele medicale periodice pot depista precoce polipii cu potenţial neoplazic sau orice formaţiune suspectă apărută la nivelul intestinului gros şi al rectului.

Scaunul cu sânge şi constipaţia, semnale de alarmă

Atunci când apar, simptomele includ sânge în scaun, constipaţie sau, dimpotrivă, diaree însoţită de anemie, scădere ponderală, dureri osoase, icter, ascită (n.r. – acumularea de lichid în cavitatea abdominală) şi hepatomegalie (n.r. – ficat mărit). Pe colonul stâng, tumorile cresc mai încet, dar sunt mai stenozante – apar ocluziile intestinale mai frecvent –, pe când la colonul drept, tumorile cresc mai rapid şi sângerează mai des. Simptomatologia pe partea dreaptă a colonului este ca o alternanţă de constipaţie şi diaree, însoţită de stare anemică, iar pe partea stângă – constipaţie progresivă mergând încet până la ocluzia intestinală.

Screening-ul este esenţial în depistarea precoce a bolii, iar colonoscopia este cea mai importantă investigaţie. Această investigaţie este recomandată măcar o dată la cinci ani, după vârsta de 50 de ani, iar la persoanele care au anumite riscuri genetice sau polipi în observaţie, chiar în fiecare an.

Colonoscopia depistează prezenţa polipilor, a tumorilor sau a altor modificări anatomice apărute la nivelul colonului. Biopsia optică virtuală, o investigaţie medicală de ultimă oră accesibilă şi în România, reprezintă o cale mai rapidă de detectare a cancerului, posibilă datorită unui  dispozitiv minuscul ataşat la colonoscop. Investigaţia oferă acces la detalii microscopice ale mucoasei colonului şi a rectului, diferenţiind leziunile canceroase de cele necanceroase. În acest fel, biopsiile inutile şi riscurile asociate pot fi evitate în peste 60% din cazuri.

„Colonoscopia nu pune diagnosticul“

Dr. Adina Croitoru, medic primar oncolog la Institutul Clinic Fundeni, atrage atenţia însă că un diagnostic de cancer este unul histopatologic, şi nu unul imagistic. „Colonoscopia virtuală poate vedea tumoarea, dar nu pune diagnosticul. Ecoendoscopia este folosită pentru aprecierea, practic, a extensiei în interiorul peretelui rectal necesară pentru prognostic şi pentru stabilirea tratamentului. Pentru stabilirea stadiului bolii e necesară o tomografie computerizată de torace, abdomen şi pelvis. De ce? Pentru că acest cancer dă, cel mai frecvent, metastaze hepatice, peritoneale şi pulmonare“, explică medicul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Sorin Ionascu
1.08.2020, 13:49:52

Un articol plin de bla-bla, in care prea putine lucruri sunt adevarate. Cancerul de colon poate sa apara aproape la orice varsta, cazurile la tineri de 20 de ani sau sub nu mai sunt o surpriza si sunt foarte agresive. Ponderea cazurilor sub 50 de ani a crescut foarte mult, probabil circa 20-30 % apar la persoane mai tinere. Simptomele si evolutia sunt date de localizare si de tipul histologic. In multe cazuri nu apare niciun simptom pana in stadii foarte avansate, cateodata primul semn de boala este chiar metastaza. Biopsia este necesara din mai multe motive. In primul rand e singra care confirma boala, apoi stabileste tipul histologic, subtipul (determinat de expresia diferitilor markeri tumorali), important pentru tratament si extensia locala sau regionala a bolii, eventual chiar prezenta sau absenta metastazelor. Sunt o serie de boli care favorizeaza aparitia cancerului de colon, dar ele reprezinta o minoritate in totalul cazurilor. Screeningul prin colonoscopie ar fi o metoda eficienta de control al bolii, dar, din pacate, nu este usor de facut si nu exista suficienta complianta in populatie. Desi e o analiza destul de neplacuta si costisitoare, ea ar putea evita costuri si neplaceri mult mai mari daca ar fi facuta corespunzator.

Stefan din Nord
1.08.2020, 15:02:05

Colonoscopie ? Nu mersi . Am facut doua fara nici o anestezie sau o mica sedare si-mi ajunge Nu mai vreau sa trec a treia oara prin asa ceva ,dureri groaznice ,credeam ca-mi sfasie colonul . Si am facut la doi chirurgi diferiti , la doua cabinete particulare diferite . Si totul pentru a-mi spune ca am diverticulita si ceva hemoroizi interni nedurerosi ce nu ma afecteaza cu nimic

+3 (3 voturi)
Ia Ghiciti cine sunt
1.08.2020, 16:34:42

una din cauzele cancerului de colon este: prea multe antiacide in special pantoprazol.o mancare nedigerata complet afecteaza colonul,in special:salamurile uscate carnea procesata branzeturile grase

+1 (1 vot)
Ionel Marcu
1.08.2020, 17:03:26

Eu cred că porcul sub orice formă, grătar, mici, salam favorizează apariția multor boli, inclusiv a cancerului de colon. Păi când nutriționiștii recomandă 60-80 de grame de carne roșie pe zi maxim iar grătarul mârlanului are 300-500 de grame, la ce să se aștepte? Vine buba pe interior, malignă! Cu manele, că se consolează mai ușor!

+1 (1 vot)
Ia Ghiciti cine sunt
1.08.2020, 17:47:27

@ionel marcu securistule dar spune pana la capat daca esti sau NU patriot,sau esti patriot pana la o linie si mai incolo iti tremura chiloti sa s[ui adevaraul sa nu-ti cada gradele? de ce nu spui: :ca sunt si persoane SLABE care fac cancer de colon din cauza: CHMICALELOR,E-URILOR,ACESTE,otravei din mancare, E-URI care SUNT aprobate DE UE(sa le dau la m-ue + usa)SALAMURILOR,PREPARATELOR procesate etc. Un unchi de-al meu din Bistrita(hai repejor cauta satul-comuna atat sti)a trait pana la 55 de ani manca ca prostul slanina aproape la orice masa+palinca,nu a facut cancer in viata lui ca a mancat sanatos nu gunoaie marca ue-usa,dar grasimea acumulata in jurul inimi ia pus capac-obez si a facut infarct.

Vezi toate comentariile (8)