Cum funcţionează coma indusă în cazul lui Michael Schumacher

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pilotul german de Formula 1 Michael Schumacher a suferit un traumatism cranian sever într-un accident de schi, ajungând la spital în comă. Pentru a ajuta vindecarea, doctorii îl menţin pe Schumacher într-o comă indusă medical, scăzându-i şi temperatura corpului. Însă, de ce s-a ales această soluţie şi cum ajută coma indusă medical la vindecarea rănilor craniene?


Rănile grave la cap conduc, deseori, la umflarea creierului, la fel cum orice altă inflamaţie face să ţi se umfle genunchiul sau cotul, în cazul unei lovituri. Însă, deoarece creierul se află în cutia craniană, presiunea asupra lui creşte şi restricţionează multe dintre funcţiile importante, cum ar fi şi circuitul sângelui, conform medicului David Wright, directorul departamentului de neuroştiinţe de la Facultatea de Medicină „Emory“, SUA.

„Îngrijorarea apare deoarece craniul este un spaţiu închis, limitat. În timp ce creierul se umflă, când începe să-şi mărească volumul, singurul loc unde are loc să se ducă este în jos şi apoi afară din cutia craniană. Astfel se lezează linia de bază a creierului. Poţi muri. Poţi crea foarte multe distrugeri ale ţesutului cranian“, explică Nicholas Schiff, profesor de neurologie şi neuroştiinţe la Colegiul Medical „Weill Cornell“, pentru CNN.

„Creierul lui Schumacher este ca un motor ce trebuie să se răcească“

În cazul lui Michael Schumacher, medicii au făcut tot ce au putut pentru a reduce solicitările energetice asupra creierului, fapt care ajută la reducerea fluxului sanguin şi, automat a presiunii. Astfel, creierul pilotului de Formula 1 se poate odihni. 

„E ca un fel de răcire a motorului şi de a permite proceselor vindecării se aibă loc în timp, în ritmul lor. Coma indusă va ajuta şi la scăderea umflării creierului şi, sperăm, va reduce riscul la care este supus atunci când are loc o presiune intracraniană mare“, adaugă dr. Wright.

Propofolul, cel mai indicat medicament pentru a induce coma

Anestezicul propofol este un medicament folosit în mod obişnuit pentru a induce coma, deşi medicii care se ocupă de pilotul german nu au făcut publice exact ce medicamente s-au folosit în cazul lui Schumacher. Rănile exacte ale pilotului şi tipul de operaţie pe care l-a suferit nu au fost divulgate, aşa că specialiştii Wright şi Schiff nu pot comenta exact pe acest caz.

Rănile severe la cap pot provoca „sinuciderea“ celulelor cerebrale

Rănile la cap sunt clasificate drept minore, moderate sau severe, ţinându-se seama de cum interacţionează oamenii cu mediul. În cazul rănilor minore, pacienţii sunt conştienţi, activi şi pot răspunde la comenzi. Rănile moderate pot lăsa pacientul confuz, chiar violent, şi nu va putea urma comenzile. În cazul rănilor severe, pacientul este în comă.

Atunci când capul este lovit cu putere, creierul se mişcă încoace şi-ncolo în interiorul craniului, cauzând şi alte răni în acest proces. O adevărată „cascadă“ de răni secundare pot avea loc în acest caz, prin eliberarea unor substanţe toxice în creier. Ioni, ca cei de calciu, pot fi eliberaţi în celulele cerebrale, fapt care produce moartea celulară. Exact acest proces cauzează umflarea creierului. Dacă o celulă nu moare imediat, poate fi îndeajuns de lezată încât, pur şi simpli, să se „sinucidă“. Acest proces de „sinucidere“ a celulelor se numeşte apoptoză. 

Hipotermia terapeutică

„Scopul este să încerci să reduci şi să încetineşti oricare din aceste procese pentru a salva cât mai multe din celulele cerebrale“, explică Wright.

Temperatura corpului lui Schumacher este menţinută la 34-35 de grade Celsius şi îi sunt administrate anestezice. Acest tratament se numeşte „hipotermie terapeutică“. „Mai rece de atât, şi temperatura va deveni periculoasă“, spune dr. Wright.

Această hipotermie terapeutică este eficientă în menţinerea sub control a presiunii intracraniene, însă dovezile nu sunt foarte clare în ceea ce priveşte îmbunătăţirea şanselor de supravieţuire. Această terapie va scădea şi energia necesară creierului şi va încetini şi umflarea, conform doctorului Wright.

Cea mai mare parte a răspunsului creierului la leziune, cel inflamator, are loc după 48 - 72 de ore de la accident, aşa că medicii menţin organismul la o temperatură mai scăzută între trei şi cinci zile, cel mult, conchide Wright.


Citeşte şi:

Starea de sănătate a lui Michael Schumacher este stabilă, dar critică

Starea de sănătatea a fostului pilot de Formula 1 Michael Schumacher (44 de ani) este stabilă, a declarat ataşatul de presă al acestuia. Schumacher este internat într-un spital din Grenoble, Franţa, unde a fost supus la două operaţii pe creier, după un grav accident de schi suferit duminică.

Starea lui Michael Schumacher s-a îmbunătăţit după operaţia pe creier

Starea lui Michael Schumacher s-a îmbunătăţit, au anunţat, marţi, medicii de la spitalul din Grenoble (Franţa) unde fostul pilot de Formula 1 a fost internat ca urmare a accidentului de schi suferit duminică. Totuşi, cadrele medicale au precizat, într-o conferinţă de presă, că Schumacher „nu este încă în afara oricărui pericol”.

VIDEO Casca lui Schumacher s-a rupt în două la impactul cu o piatră. Dacă n-ar fi avut cască, murea pe loc, spun medicii

Starea pilotului de Formula 1 Michael Schumacher rămâne gravă, iar medicii sunt rezervaţi în privinţa şanselor sale de a rămâne în viaţă. Michael Schumacher a suferit, duminică, un grav accident la schi, în Alpii Francezi.

Michael Schumacher se află în comă după accidentul de schi. Acesta a suferit o hemoragie craniană

Fostul pilot de Formula 1 Michael Schumacher, în vârstă de 44 de ani, este în comă, după ce s-a accidentat în timp ce schia, în prezent starea acestuia fiind critică, au anunţat, duminică seară, doctorii Centrului Medical Universitar din Grenoble (CHU), potrivit BBC.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite