Cum se ia aspirina ca să nu faci gastrită sau ulcer. De ce banala pastilă este interzisă copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai banală tabletă are multe beneficii, dar nu este lipsită de riscuri pentru sănătate
Cea mai banală tabletă are multe beneficii, dar nu este lipsită de riscuri pentru sănătate

Nu puţine sunt beneficiile pentru sănătate ale acestei pastile magice. Cu toate acestea, şi aspirina şi ibuprofenul duc la iritaţii ale stomacului. Cum facem să ne ferim de neplăceri.

Aspirina este o adevărată pilulă magică. Nu mai prididim în a lăuda efectul ei antiîmbătrânire şi nu numai. În doze mici, acidul acetilsalicilic împiedică plăcile de pe artere să se agrege ducând astfel la evitarea formării cheagurilor în vasele de sânge.

În doze medii obişnuite, aspirina este analgezică şi antipiretică, iar în doze forte are efect antiinflamtor fiind indicată în afecţiuni reumatismale.

În mod paradoxal însă, tot aspirina (ca şi ibuprofenul ) produc inflamaţii ale mucoase stomacale care pot duce la gastrită sau ulcer. De vină este aspirina acidă care trebuie evitată în favoarea celei tamponate sau a celei care se dizolvă în apă.

Ca să ne ferim de probleme, aspirina tamponată se ia după ce am băut o jumătate de pahar cu apă caldă, iar după ce luăm pastila mai bem încă o jumătate pentru ca tableta să se descompună.

Alte efecte secundare ale administrării aspirinei sunt sângerările digestive sau hemoragiile de sfârşit de sarcină. Administrarea este interzisă copiilor care pot suferi din această cauză intoxicaţii grave cu tulburări de auz, transpiraţii, vărsături, hipotensiune arterială şi somnolenţă.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite