Cum îmbătrâneşte aparatul reproducător? Aflăm la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Numărul, dar mai ales calitatea ovocitelor şi ale spermatozoizilor încep să scadă de la o anumită vârstă. Despre rezerva ovariană, menopauza precoce, precum şi despre modificările aparatului reproducător masculin odată cu înaintarea în vârstă discutăm la Adevărul Live de la ora 14.00 cu dr. Erna Stoian, specialistă în infertilitatea cuplului.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live  

Statistic avem cazuri de infertilitate din ce în ce mai multe şi în România, şi la nivel internaţional. Care sunt principalele cauze demonstrate?

Infertilitatea se diagnostichează după un an de contacte sexuale regulate şi neprotejate la femeile sub 35 de ani. La cele între 35 şi 40 de ani, după şase luni de astfel de contacte, iar la femeile peste 40 de ani, după trei luni.

Cauzele infertilităţii sunt multiple şi ţin de ambii parteneri.

Este o boală de cuplu care afectează în mod egal femeile şi bărbaţii.

Un factor principal de infertilitate în societatea modernă este vârsta maternă înaintată.

Cauza masculină de infertilitate e dată de modificarea spermogramei, a calităţii, motilităţii, numărului şi morfologiei spermatozoizilor.

Cauzele feminine cele mai frecvente sunt cele care duc la anovulaţie, lipsa de funcţionare a trompelor, endometrioza.

Dacă vrem să obţinem o sarcină pe căi naturale, trei elemente sunt esenţiale: să existe ovulaţie, să existe o spermă bună şi să existe trompe permeabile. Dacă una nu funcţionează, sarcina naturală nu se obţine.

De ce trebuie să aştepte o femeie tânără să aştepte un an şi nu rămâne o femeie gravidă în fiecare lună? Ştiu că e o întrebare un pic stupidă..

Durata de un an a fost stabilită la nivel internaţional. S-a constatat că 8%% din cupluri obţin sarcina după un an de încercări. Specia umană este slabă din punct de vedere reproducător.

Cum ştie o femeie că ovulează în fiecare lună?

La o femeie sănătoasă ovulaţie se produce aproape lunar, alternativ de pe fiecare ovar.

Femeia poate ţine un calendar al temperaturii bazale, măsurată în fiecare dimineaţă, înainte de a se ridica din pat, intrarectal sau intravaginal, şi dacă temperatura e crescută, înseamnă că ovulaţia s-a produs.

Mai sunt mici semne pe care nu le au toate femeile: mici înţepături în părţile abdomenului, mică sângerare la mijlocul menstruaţiei, creşterea libidoului.

Mai există şi testele de ovulaţie care se pot cumpăra din farmacii. Un test de ovulaţie pozitiv nu înseamnă că ea s-a produs, ci că urmează să se producă în următoarele 24-48 de ore.

În plus, există şi metoda ecografică.

Şi dacă nu există ovulaţie?

Problema trebuie corectată. Cel mai frecvent, lipsa ovulaţiei se asociază cu problema ovarelor polichistice.

Încă un test extrem de important este acela de permeabilitate a trompelor.

Da. E foarte important ca cuplul să se adreseze unui specialist de infertilitate. Acesta le va indica un set de teste hormonale, după care se trece la verificarea permeabilităţii tubare.

Trompele înfundate sunt date de diverse aderenţe şi cicatrici care nu prea se pot rezolva.

Ce este testul de rezervă ovariană?

Din păcate, calitatea ovocitelor nu o putem măsura şi ea scade odată cu vârsta. Rezerva ovariană e fixă pentru fiecare femeie. Depinde foarte mult de vârsta femeii.  

În ţările din Vest, medicul de familie recomandă testarea rezervei ovariene la femeile de 25 de ani.

La noi vin femei peste 38 de ani care întreabă de congelarea ovocitelor, în Occident se recomandă la 25 de ani această metodă.

Ovocitele sunt cele mai mari celule din corp, ai nevoie de 10 ca să fii sigur că obţii o sarcină. La 38 de ani nu mai ai de unde să le obţii.

Există garanţii că oovocitele congelate vor duce la obţinerea unei sarcini mai târziu?

Garanţii nu există la nimic în lumea asta. Există nişte statistici care ne spun că dacă ai 10 ovocite congelate sub 30 de ani, şansele de a obţine embrioni sunt destul de bune. În jur de 50%.

Ce altceva mai indică testul de rezervă ovariană? Poate să indice că există un sindrom al ovarelor polichistice?

Da.

În ultimii ani am auzit tot mai des despre menopauza precoce.

Da. Când apare sub 40 de ani.

Există semne ale menopauzei precoce?

Bufeuri, insomnii, scăderea libidoului.

Atâta vreme cât ai menstruaţie, ai şi ovocite?

Nu. Fertilitatea se termină undeva între 40 şi 45 de ani. Menopauza se instalează la 51 de ani. După ce se termină rezerva ovariană există o perioadă de 6-10 ani în care putem avea menstruaţii în continuare.

De la ce vârstă începe să scadă calitatea spermatozoizilor?

Sunt bărbaţi care pot produce spermă chiar la vârste foarte înaintate. 70-80 de ani. Spermatozoizii se produc la fiecare 70 de zile.

La bărbaţii peste 40de ani s-a constatat că le poate scădea şi lor numărul şi cantitatea de spermatozoizi. Şi, de asemenea, copiii cu taţi peste 40 de ani au o rată mai mare de autism sau de schizofrenie.

În principiu, vârsta unui bărbat nu e o cauză de infertilitate.

Ce factori pot influenţa spermograma?

Există şi bărbaţi care la 35 de ani au foarte mulţi spermatoozoizi anormali, cu forme morfologice anormale. Cauzele sunt diversificate. Cancerul, fumatul, sedentarismul, anumite meserii în care apcientul stă în şezut foarte mult timp, de exemplu, şoferii. Oreion sau varicelă la vârste înaintate. Varicocelul.

Boala inflamatorie pelvină reduce cu 50% şansele de reproducere.

Ar trebui făcut screening pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală la toate femeile sub 24 de ani care au viaţă sexuală.

După ce cuplul primeşte diagnosticul de infertilitate, care este pasul următor?

 Tratamentul trebuie personalizat în funcţie de cauza care a dus la apariţia infertilităţii, durata ei.

Cât de utile sunt suplimentele pentru fertilitate?

Nu sunt nepărat utile. Depinde de cauza infertilităţii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite