Cum oprim căderea părului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pierderea podoabei capilare este rareori ireversibilă, iar tratamentul depinde de cauze. În caz de calviţie, momentul prezentării la medic şi perseverenţa persoanei afectate influenţează succesul tratamentului.

Pierderea părului poartă numele de alopecie sau de calviţie şi poate afecta atât bărbaţii, cât şi femeile. În mod normal, pierdem zilnic 50-100 de fire de păr.

Moştenirea genetică, anumite boli interne, dar şi folosirea produselor cosmetice neadecvate pot duce la astfel de probleme. Dacă transmiterea genetică reprezintă în continuare o provocare pentru medicină, în celelalte cazuri, tratamentul poate avea rezultate spectaculoase, odată descoperită problema care a provocat această tulburare.

„Cu cât calviţia este tratată mai devreme şi corect, în urma unui consult medical, cu atât recuperarea podoabei capilare este mai probabilă", subliniază Ioana Chebac, medic primar dermatolog la Spitalul „Colentina", doctor în ştiinţe medicale.

Forma difuză, mai frecventă la femei

Rărirea părului, atunci când are loc, poate afecta fie tot scalpul, afecţiune ce poartă numele de alopecie difuză, fie doar anumite zone ale capului, cum este cazul peladei, boală ce lasă pe scalp zone lipsite de păr, de mărimea unor monede.

Aceste manifestări sunt mai frecvente la femei şi, de cele mai multe ori, sunt provocate de dezechilibre interne. Astfel, de vină pentru pierderea părului poate fi o afecţiune a tiroidei sau a ficatului, o colagenoză, cum ar fi lupusul, sau o anemie ori un deficit de proteine, de acizi graşi esenţiali sau de zinc, deseori din cauza dietelor. De asemenea, stresul, sarcina şi menopauza favorizează căderea părului.

„Diagnosticarea acestor probleme şi tratarea lor vor opri căderea părului. În cazul alopeciilor cicatriciale, cum sunt cele din colagenoze, părul nu poate fi recuperat. În celelalte cazuri însă, tratamentele pe bază de vitamine din grupul B, de zinc şi de seleniu, precum şi şampoanele speciale şi loţiunile care stimulează circulaţia sangvină la nivelul scalpului ajută regenerarea părului", explică medicul dermatolog Ioana Chebac.

O formă concentrată de alopecie este cea androgenogenetică sau hormonală, specifică mai ales bărbaţilor. Aceasta „dezgoleşte" creştetul capului, începând cu fruntea şi afectează aproximativ 80 la sută din bărbaţii în vârstă de 70 de ani.

Implantul, ultima soluţie

Alopecia androgenogenetică poate fi încetinită, dar în stadii avansate, podoaba capilară poate fi recuperată doar cu ajutorul implantului.

„Se extrag fire împreună cu rădăcina de la ceafă şi din zonele laterale ale scalpului. De obicei, sunt necesare 800 de asemenea grefe, dar ele pot ajunge uneori şi la 1.200. Cu acestea se acoperă zona afectată de chelire, după ce se efectuează orificiile pentru implantare", explică medicul primar dermatolog Irinel Nedelcu, directorul Egoclinic, clinică specializată în tratarea afecţiunilor părului.

Atenţie la produsele de styling folosite!

Primele stadii de pierdere a părului pot fi cauzate de o dermatită seboreică, de banala mătreaţă sau de probleme provocate de folosirea unor produse cosmetice nepotrivite, care îmbâcsesc părul sau a unor manevre care agresează firul. Ignorate, aceste probleme duc, la ambele sexe, la rărirea părului şi scad eficacitatea unui tratament regenerant.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite