Cum poţi preveni piciorul diabetic, o complicaţie frecventă a diabetului, care duce la amputaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piciorul diabetic este una dintre cele mai frecvente complicaţii ale diabetului zaharat. În lipsa unei îngrijiri corespunzătoare, această complicaţie poate duce la amputaţii. În România sunt efectuate în fiecare zi, în medie, 62 de amputaţii survenite în urma complicaţiilor cauzate de diabet, potrivit Asociaţiei de Podiatrie din ţara noastră.

Diabetul este o afecţiune de care suferă aproximativ 2 milioane de români cu vârsta între 20 şi 79 de ani, potrivit Studiului Epidemiologic PREDATORR.

Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Diabetului, marcată anual la data de 14 noiembrie, Asociaţia de Podiatrie trage un semnal de alarmă privind complicaţiile diabetului ce pot duce la amputaţii.

„Persoanele cu diabet se confruntă deseori cu complicaţii care rezultă în afecţiuni grave ale picioarelor. De aceea, în procesul de îngrijire trebuie acordată atenţie sporită membrelor inferioare, prin examinări periodice, ca act de prevenţie sau, în cazul în care apar aceste complicaţii, cum este piciorul diabetic, prin asistenţă specializată pentru a evita posibilele amputaţii”, a declarat dr. Norina Gâvan, Preşedintele Asociaţiei de Podiatrie.

Pentru a preveni leziunile la nivelul piciorului, persoanele cu diabet trebuie să respecte următoarele măsuri de precauţie:

  • să îşi controleze zilnic aspectul picioarelor şi să observe cea mai mică rană, unghie încarnată, micoze ale unghiilor, crăpături,
  • să menţină o igienă ireproşabilă la nivelul picioarelor şi să efectueze cu grijă manevrele de pedichiură,
  • să nu neglijeze aceste leziuni şi să se prezinte imediat la medic pentru tratament, astfel încât să evite infecţiile,
  • să conştientizeze riscul real că orice infecţie la nivelul piciorului se poate solda cu amputare.

Ce este podiatria?

Preventiv, pacienţii cu diabet trebuie îndrumaţi pentru o consultaţie specifică la nivelul picioarelor. De aceasta se ocupă podiatrul. Specialitatea de podiatrie a fost înfiinţată de-abia anul acesta în ţara noastră. Podiatrul are un rol esenţial în îngrijirea persoanelor cu diabet, astfel că includerea acestuia în echipa medicală de îngrijire este absolut necesară, apreciază specialiştii. Federaţia Internaţională de Diabet estimează că până la 85% din cazurile de amputaţii între persoanele cu diabet ar putea fi evitate, dacă acestea ar beneficia de asistenţă podiatrică.

Printre atribuţiile podiatrului se numără aprecierea factorilor de risc de la nivelul picioarelor, screeningul de neuropatie şi arteriopatie, realizarea educaţiei specifice picioarelor, evaluarea încălţămintei şi oferirea tratamentului de prevenire şi a tratamentului specific piciorului diabetic.

Podiatria se dovedeşte a fi necesară şi conexă şi altor specialităţi medicale, de la chirurgie şi medicină internă până la reumatologie şi pediatrie. Astfel, podiatrie se adresează tuturor persoanelor cu boli ale picioarelor, asigurând întregul proces de management al afecţiunii: prevenţie, diagnostic, tratament, reabilitare.

Podiatria în România

Asociaţia de Podiatrie urmăreşte să dezvolte podiatria în România şi să creeze meseria de podiatru la noi în ţară. În acest sens, Asociaţia susţine pregătirea asistenţilor medicali pentru a se specializa sau a obţine competenţe în podiatrie, prin implementarea de programe educaţionale specifice dezvoltate în cadrul Grupului Internaţional de Lucru pentru Piciorul Diabetic al Federaţiei Internaţionale de Diabet, al cărui membru este şi dr. Norina Gâvan. Având sprijinul Ordinului Asistenţilor Medicali, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali Generalişti din România, Asociaţia de Podiatrie va lansa în primăvara anului 2016 primul curs de podiatrie din România, adresat asistenţilor medicali, după ce în septembrie 2015 a finalizat primul curs de formatori în Podiatrie din ţara noastră.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite