Cum te pregăteşti pentru vaccinul anti-COVID. Ce să faci şi ce nu înainte şi după vaccinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin

Dacă ai reuşit să te programezi şi urmează să te vaccinezi, înseamnă că ai luat această decizie cu simţ de răspundere, pentru a te proteja pe tine şi pe cei dragi.

Ar fi păcat să compromiţi întreg demersul din neştiinţă sau din exces de zel. Iată, deci, cum trebuie să te pregăteşti pentru vaccinul anti-COVID, ca să eviţi surprizele neplăcute.

Mănâncă, dar nu prea mult. 

Şi bea apă!

Nu este o idee bună să mergi la vaccin pe stomacul gol, aşa cum nu este indicat nici să iei o masă copioasă. Mănâncă puţin şi sănătos. La fel de important este să te hidratezi.

Chiar dacă, poate, ai emoţii în ziua vaccinării ultimul lucru la care te gândeşti este să mănânci sau să bei, consumul de lichide nu trebuie neglijat. Altfel, te poţi deshidrata, poţi resimţi greţuri, stări de ameţeală sau alte simptome de nedorit.

În privinţa alcoolului...

Au apărut o mulţime de zvonuri şi de mituri despre consumul de alcool înainte de vaccin, dar puţine merită luate în seamă. Cel mai probabil, un pahar cu vin sau bere băut cu o seară înainte de ziua cea mare nu va avea niciun fel de efect negativ. Ceea ce contează este să fii echilibrat şi să nu faci excese.

Ca să nu existe emoţii de niciun fel, este ideal să nu bei deloc alcool cu 24 de ore înainte şi după vaccinare.

Nu lua antialergice!

Chiar dacă suferi de alte alergii (la polen, arahide, diverse medicamente) nu înseamnă că vei avea o reacţie alergică la vaccinul anti-COVID. Din acest motiv, nu este necesar (dimpotrivă, poate fi periculos) să iei antihistaminic preventiv.

Este suficient să anunţi echipa medicală despre alergiile tale sau despre tratamentele antialergice pe care le urmezi în momentul respectiv.

Dacă îţi administrezi un antialergic fără să anunţi acest lucru şi se întâmplă să ai, totuşi, o reacţie alergică la vaccin, medicamentul poate întârzia reacţia organismului, astfel că simptomele vor apărea după cele 15 minute obligatorii de supraveghere, când nu mai eşti în spital pentru a primi ajutor medical. Cu siguranţă nu merită să rişti. Ai încredere în medici şi bazează-te pe ei!

Continuarea articolului, aici

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite