Cum putem combate dependenţa de ţigari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

57 la sută din românii fumători vor să renunţe la tutun şi nu reuşesc pentru că nu ştiu la cine să apeleze, arată studiile. Produsele care înlocuiesc nicotina, remediile din plante şi psihoterapia sunt soluţii care cresc semnificativ şansele de a renunţa definitiv la fumat.

Statisticile arată că unul din trei români este fumător. Deşi mulţi dependenţi de tutun doresc să renunţe la viciu, în cele mai multe cazuri nu reuşesc.

Mai citiţi şi:

Ştii să te adaptezi schimbărilor?

Cât ne influenţează autosugestia

Astfel, 55% din fumătorii care au încercat să se lase de fumat au avut deja mai mult de trei tentative eşuate. Explicaţia este că aceştia nu ştiu ce să facă pentru a scăpa definitiv de dependenţă, doar 6 la sută din ei apelând la ajutor specializat.

Psihoterapia creşte şansele de reuşită

Ca în cazul oricărui tip de dependenţă, factorii care ne determină să ne apucăm de fumat sunt mai ales de natură psihologică. De aceea, în astfel de situaţii, psihoterapia este cel mai indicată. Cu ajutorul psihologului, fumătorul învaţă să ţină sub control nevoia de ţigară, să facă mai uşor faţă stresului cauzat de renunţare şi să compenseze prin activităţi fără efect nociv lipsa nicotinei.

„De cele mai multe ori, încercarea de a renunţa la fumat este sabotată de faptul că, inconştient, persoana respectivă nu este pregătită să renunţe la acest viciu. În plus, dacă ne lăsăm de fumat creându-ne sentimentul de interdicţie, suntem predispuşi să ne reapucăm mai devreme sau mai târziu.

Totuşi, fiecare dintre noi are calea proprie de a renunţa la viciu, iar unele metode care funcţionează la unele persoane nu dau rezultate şi în cazul altora. De aceea, este nevoie de un suport psihologic, astfel încât fiecare să găsească metoda potrivită", spune psihoterapeutul Lena Rusti de la Clinica „Mentarex Consult" din Bucureşti.

Produsele cu nicotină previn sevrajul

Guma de mestecat, plasturii şi inhalatorul de nicotină sunt produse care ajută la combaterea dependenţei fizice, prin faptul că asigură un control al nicotinei administrate şi permit scăderea treptată a cantităţii acesteia, împiedicând apariţia sevrajului. Produsele se pot cumpăra din farmacii, fără prescripţie medicală şi cresc semnificativ şansele de a renunţa definitiv la fumat, spun specialiştii.

În plus, există şi medicamente care tratează dependenţa de nicotină, acestea putând fi administrate numai la recomandarea medicului. De altfel, la noi în ţară, fumătorii au posibilitatea de a beneficia de tratament gratuit al dependenţei de ţigări, prin programul „Stop Fumat", susţinut de Ministerul Sănătăţii.

Pentru a afla mai multe despre acest program, puteţi accesa site-ul: www.stopfumat.eu. Remediile naturiste indicate celor care doresc să renunţe la fumat au proprietatea de a modifica gustul şi mirosul tutunului şi, în plus, ajută la detoxifierea organismului. De asemenea, în acest fel sunt atenuate stările de frustrare şi de agitaţie care pot apărea din cauza nevoii de tutun.

„Pentru a renunţa la fumat, foarte utilă este tinctura de ardei iute. Se administrează câte 10 picături, de trei ori pe zi, diluate în puţină apă. De asemenea, se mai poate folosi cârmâzul (Phytolacca decandra) tot sub formă de tinctură. De ajutor este şi să mestecăm rădăcină de obligeană şi de lemn dulce (bucăţi mici)", spune medicul de familie Alexandru Costescu, competenţe în fitoterapie, de la Complexul „Hofimed" din Bucureşti.

Eveniment internaţional

Astăzi se marchează Ziua Mondială Antifumat, prilej cu care specialiştii atrag încă o dată atenţia asupra pericolelor reprezentate de acest viciu.

Astfel, potrivit unei statistici a Organizaţiei Mondiale a Sănătătţii (OMS), circa 50% din fumători mor din cauza bolilor provocate de substanţele nocive din ţigări, precum cancerul pulmonar, cel esofagian sau gastric.

De asemenea,  fumatul creşte predispoziţia către boli de inimă şi slăbeşte imunitatea.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite