Cum recunoşti un tanorexic? Află la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123RF
FOTO 123RF

„Tanorexia este reală şi pune în pericol sănătatea“, avertizează specialiştii. Dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog, vine la Adevărul Live să ne explice cum depistăm un tanorexic, ce este această problemă şi cât de nocivă este pentru sănătate.


De ce „bronzul e frumos, dar nu e sănătos“, de ce copiii sub 2 ani au interzis la soare şi cum îmbinăm produsele de machiaj cu cremele de protecţie solară fără să scădem eficienţa niciunora? La toate aceste întrebări de răspunde dr. Viviana Iordache, medic primar dermatolog la clinica Medicum din Capitală, la Adevărul Live de la ora 13.00.

Intră în dialog cu noi şi adresează-i întrebări specialistei noastre. 

Există tanorexia – dependenţa de bronz?

Din păcate, există. Şi, deşi moda în ţările vestice a început să treacă, la noi, persistă. Şi, mai mult decât atât, a început deja să facă primele victime. Nota de plată se face în momentul în care pielea cedează. Tanorexia înseamnă dependenţa de culoarea bronzată a pielii.

Din acest motiv, în extrasezon, în afara celor care îşi permit vacanţe exotice, ceilalţi apelează încă la solar. Solarul a fost interzis în Australia şi este în comisiile de interdicţie în SUA. Şi discuţia a început să se extindă şi în vestul Europei.

Cât de repede vine nota de plată?

Depinde foarte mult de materialul genetic, de numărul de ore de expunere într-un an calendaristic şi de condiţiile de imunitate generală. Pentru că sunt cazuri în care nota de plată se scrie repede şi asta înseamnă între 1 şi 5 ani şi sunt cazuri în care ea se scrie încetul cu încetul în 20-30 de ani.

Riscul de cancer de piele e mare mai ales pentru persoanele cu pielea albă, ochi deschişi la culoare şi păr blond şi nu mă refer doar la riscul de melanom malign care avansează repede, ci şi la tumori care de regulă sunt apanajul vârstei a treia.

Pe o altă linie a notei de paltă vorbim de o fotoîmbătrânire, a doua cauză de îmbătrânire după cea genetică. Se produce cu atât mai repede cu cât persoana are o piele mai deschisă la culoare, are pielea mai subţire, uscată, îngroşare şi cartonare pe anumite zone. Şi mai vorbim de o modificare a pigmentului.

Care sunt principalele riduri ale unei persoane care a stat mult la soare?

În general, primele semne nu sunt ridurile decât dacă persoana chiar are o piele foarte subţire şi uscată natural şi atunci ne trezim cu riduri de expresie. Pentru că atunci când stăm în lumină puternică stăm cu ochii mijiţi şi cu fruntea încruntată şi ridurile de expresie pot să apară de la 20 de ani, dacă am abuzat de soare.

În al doilea rând, ne poate cădea faţa foarte devreme şi asta nu se întâmplă neapărat la persoanele cu pielea foarte subţire. Mai ales dacă au avut variaţii de greutate. Atunci apar şanţurile de lângă gură, de pe bărbie, de pe obraz, de pe lângă ochi.

Vorbim exclusiv de persoanele care au abuzat de ultraviolete fără protecţie solară?

Protecţia solară este greşit înţeleasă de multe paciente care cred că ea înseamnă un pic de cremă ecran. Omiţând să facă ş io protecţie internă. Şi fără să ţină cont că apropierea de apă dublează numărul de iradiere.

Machiajul neportrivit, combinaţia între produsele fotoprotectoare şi cele cosmetice iarăşi pot face iluzorie fotoprotecţia.

Cea mai bună fotoprotecţie este cea fizică, să stai în rândul al doilea de şezlonguri, sub umbrelă sau cu o pălărie cu boruri mai mari.

Cel mai bine lumina face creierului, nu pielii. Pentru creier, lumina e antidepresiv, este relaxantă, este descărcătoare de endorfine. Pe româneşte şi pe scurt, ne face fericiţi.

Din nefericire, asta e un fals prieten pentru piele. Şi lucrurile pot fi rezolvate foarte uşor mergând în zone în care este lumină, dar fotoprotejându-te corect. Adică nimeni nu ne împiedică să stăm chiar şi în primul rând de şezlonguri, dar fotoprotejaţi cum trebuie şi la ore în care soarele e mai prietenos cu pielea.

Cum ne pregătim organismul pe interior?

Să facem încărcare corectă cu betacaroten, care este un fotoprotector intern, aproape gratuit, putem să le dăm suc de morcovi sau morcovi să ronţăie până şi copiilor.

În al doilea rând, protecţia prin vitamina C, adică fructe şi legume proaspete, consumate toată perioada de expunere şi cel puţin 2-3 săptămâni înainte de expunere.

Şi nu în ultimul rând combinarea fotoprotecţiei interne cu cea externă.

Cum alegem crema potrivită?

Fotoprotectoarele cremă au fost aprobate de FDA în SUA în anii 70. Cu toate acestea, încă se folosesc aiurea şi se aleg nepotrivit.

Acum există o paletă întreagă de produse. Există fonduri de ten cu fotoprotecţie, există spray-uri care se aplică post-machiaj cu fotoprotecţie. Există uleiuri nongrase cu fotoprotecţie. Mă refer la cele cu factor 50.

De anul trecut, există şi în România o loţiune medicală care asigură fotoprotecţie inclusiv pentru pacienţii cu cancer de piele. Şi care a spart bariera celor 2-3 ore de protecţie clasică de până acum.

Dacă doresc să mă expun până la 2 ore atunci trebuie să mă duc în factor de protecţie 50. Factorul de protecţie 30 asigură o oră şi jumătate, doar persoanelor cu fototip III. Pentru fototipul II asigură doar o oră de protecţie. Fototipurile IV au o şansă mai mare să ajungă la 2 ore de protecţie chiar şi cu factor 30.

Cantitatea de cremă este de 2 grame pe centrimetru pătrat. Omul are cam 2 metri pătraţi de piele şi un flacon cam de 200 de mililitri. Ne-ar trebui cam jumătate de flacon per aplicaţie. Lucru pe care nu-l face nimeni, astfel că recomandarea mea este ca produsul să fie aplicat mai frecvent.

A doua greşeală este aplicarea lui cu mult timp înainte. Trebuie să folosim produsul cu 3 minute înainte de a ieşi în ultraviolete.

Pentru fotoprotecţie trebuie să ai priză în straturile profunde ale pielii. Produsele se aplică pe pielea curată şi uscată.

Cea mai modernă soluţie e spray-ul fotoprotector care se poate aplica peste machiaj.

Trei lucruri sunt foarte importante la produsele de fotoprotecţie: produsele pentru faţă trebuie alese dedicat; produsele minerale sunt mult mai corect fotoprotectoare decât cosmeticele chimice. şi trebuie să ne uităm pe ambalaj să fie protectoare pentru UVA – radiaţiile care pot provoca cancer de piele.

Din fericire, acum există produse pentru faţă care se pot alege în funcţie de tenul pacientului.

De ce trebuie să ne uităm pe etichetă să fie silicon free?

 Nu trebuie neapărat să fie silicon free. Trebuie să înţelegem că toate produsele conţin silicon, inclusiv cele pentru copii pentru că ele trebuie să asigure o peliculă. Dar dacă persoana are porii mari, tenul mai uleios, tendinţă la acnee, produsele cu silicon accentuează aceste probleme.

Care sunt produsele de îngrijire care ne pot face mai sensibili la soare?

Parfumurile. Produsele de rejuvenare, cu retinol, derivaţi de vitamina A, acizi de fructe, moleculele care fac o absorbţie mai mare a luminii.

De ce nu e bine să mergem cu un copil sub 2 ani la plajă?

Pentru că pielea noastră nu e complet formată din punct de vedere al melanocitelor până la această vârstă. Dacă vrem să-l ducem la mare, îl ţinem îmbrăcat, cu pălăriuţă pe cap şi bluziţă de apă.

Ceea ce trăim noi astăzi nu mai este ceea ce am trăit acum 30 de ani. Din păcate, gradul de iradiere e mult mai mare şi acest lucru este cauzat în primul rând de poluare, faptului că stratul de ozon s-a subţiat.

Primul semn al melanocitelor care mor este bronzul neuniform.

Ce reprezintă multele aluniţe apărute pe spate în urma expunerii la soare?

Cred că te referi la keratozele actinice. Arată ca nişte pistrui giganţi. Semnul că, dacă se continuă expunerea, în 20 de ani apare cancerul de piele.

Putem face epilare definitivă vara?

Da. Există lasere care pot lucra pe piele bronzată. Nu e indicată operaţiunea mai devreme de 3 zile de la ultima expunere. Celulita se tratează prin radiofrecvenţă şi modelare şi este de durată, tratamentul trebuie început cam cu o lună înainte de expunere.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite