Cum reduci eficient transpiraţia pe timpul verii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transpiraţia în exces poate fi un calvar pentru mulţi dintre noi, mai ales că nu ştim cum să gestionăm situaţia fără riscuri: antiperspirantele cu aluminiu sunt eficiente, dar şi controversate, iar deodorantele fără aluminiu parcă nu fac faţă. Specialiştii ne oferă soluţii pe termen lung.

„Cauzele transpiraţiei abundente sunt variate: de la emoţii puternice, epuizarea nervoasă, la dereglările hormonale, efortul exagerat, diabetul, un consum prea mare de lichide, hipertiroidism, obezitate sau menopauză“, explică medicul de familie Radu Leon George, specialist în kinetoterapie, de la Clinica Leomedica din Bucureşti.

Axilele, palmele, tălpile, dar şi faţa şi toracele sunt afectate de hipersudoraţie sau hiperhidroză, cum se mai numeşte transpiraţia în exces în termeni medicali. În cantităţi normale, transpiraţia este un fenomen de dorit mai ales vara, fiindcă ajută la termoreglare. Pe măsură ce apa se elimină din corp, ea „răceşte“ organismul şi îl face să reziste mai bine atunci când temperaturile de afară depăşesc 35 de grade Celsius. O problemă apare atunci când căldura este însoţită de umezeală atmosferică, fiindcă procesul de transpiraţie şi, deci, de reglare a temperaturii corpului, este îngreunat.

De vină pentru transpiraţia în exces sunt, de cele mai multe ori stresul, anxietatea, ea poate fi manifestarea unor afecţiuni, precum diabetul şi tulburările tiroidiene, dar apare şi ca o consecinţă a unui consum crescut de cafea sau de alcool şi a fumatului.  

Cum se tratează

Este adevărat că antiperspirantele din comerţ, care conţin săruri de aluminiu, sunt destul de controversate, fiind incriminate de unele studii că ar creşte riscul cancerului mamar.

În cazul transpiraţiei normale, cauzată de expunerea la temperaturi caniculare, „putem apela cu succes la antiperspirante din categoria dermatocosmetice, în mod deosebit pentru zona axilelor. Acestea acţionează pe termen scurt (pe parcursul unei zile). Există şi preparate cu acţiune prelungită, prescrise de medic. Au, însă, inconvenientul apariţiei reacţiilor iritative locale sau alergice“, precizează medicul specialist dermatolog Oana Spânu, de la Centrul Medical Academica.

Cea mai eficientă metodă fără riscuri

Potrivit specialistei, în anumite situaţii în care transpiraţia este în exces, se pot administra şi medicamente care să reducă hipersudoraţia: betablocante, anticolinergice sau antidepresive, dar numai la indicaţia medicului!

„Alte metode, nu foarte eficiente, specifice numai anumitor zone, cu limitări şi contraindicaţii sunt iontoforeza, chirurgia sau folosirea radiofrecvenţei. Injectarea cu toxină botulinică este metoda care inhibă, pe termen lung, activitatea glandelor sudoripare din axile, palme sau din tălpi, prin blocarea activităţii terminaţiilor nervoase simpatice asupra glandelor sudoripare“, explică medicul Oana Spânu.

Metoda este nedureroasă în axile şi se realizează prin microinjecţii, cu un ac fin, după aplicarea de gheaţă pentru reducerea sensibilităţii în zona respectivă, sau chiar aplicarea unei creme anestezice. La tratamentul palmelor sau al tălpilor, se poate resimţi un oarecare disconfort.  

„Rezultatul se instalează treptat, începând de la trei zile postinjectare, iar efectul maxim apare până în două săptămâni“, precizează specialista. Rezultatul se menţine timp de şase-nouă luni. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite