Medicină

articolul anterior articolul urmator

Cum reduci eficient transpiraţia pe timpul verii

5
28 Jun 2013 13:40:45
Autor: Andrada Floria
Deodorantele pe bază de aluminiu ţin sub control transpiraţia, dar sunt controversate FOTO: Arhivă
Deodorantele pe bază de aluminiu ţin sub control transpiraţia, dar sunt controversate FOTO: Arhivă

Transpiraţia în exces poate fi un calvar pentru mulţi dintre noi, mai ales că nu ştim cum să gestionăm situaţia fără riscuri: antiperspirantele cu aluminiu sunt eficiente, dar şi controversate, iar deodorantele fără aluminiu parcă nu fac faţă. Specialiştii ne oferă soluţii pe termen lung.

„Cauzele transpiraţiei abundente sunt variate: de la emoţii puternice, epuizarea nervoasă, la dereglările hormonale, efortul exagerat, diabetul, un consum prea mare de lichide, hipertiroidism, obezitate sau menopauză“, explică medicul de familie Radu Leon George, specialist în kinetoterapie, de la Clinica Leomedica din Bucureşti.

Axilele, palmele, tălpile, dar şi faţa şi toracele sunt afectate de hipersudoraţie sau hiperhidroză, cum se mai numeşte transpiraţia în exces în termeni medicali. În cantităţi normale, transpiraţia este un fenomen de dorit mai ales vara, fiindcă ajută la termoreglare. Pe măsură ce apa se elimină din corp, ea „răceşte“ organismul şi îl face să reziste mai bine atunci când temperaturile de afară depăşesc 35 de grade Celsius. O problemă apare atunci când căldura este însoţită de umezeală atmosferică, fiindcă procesul de transpiraţie şi, deci, de reglare a temperaturii corpului, este îngreunat.

De vină pentru transpiraţia în exces sunt, de cele mai multe ori stresul, anxietatea, ea poate fi manifestarea unor afecţiuni, precum diabetul şi tulburările tiroidiene, dar apare şi ca o consecinţă a unui consum crescut de cafea sau de alcool şi a fumatului.  

Cum se tratează

Este adevărat că antiperspirantele din comerţ, care conţin săruri de aluminiu, sunt destul de controversate, fiind incriminate de unele studii că ar creşte riscul cancerului mamar.

În cazul transpiraţiei normale, cauzată de expunerea la temperaturi caniculare, „putem apela cu succes la antiperspirante din categoria dermatocosmetice, în mod deosebit pentru zona axilelor. Acestea acţionează pe termen scurt (pe parcursul unei zile). Există şi preparate cu acţiune prelungită, prescrise de medic. Au, însă, inconvenientul apariţiei reacţiilor iritative locale sau alergice“, precizează medicul specialist dermatolog Oana Spânu, de la Centrul Medical Academica.

Cea mai eficientă metodă fără riscuri

Potrivit specialistei, în anumite situaţii în care transpiraţia este în exces, se pot administra şi medicamente care să reducă hipersudoraţia: betablocante, anticolinergice sau antidepresive, dar numai la indicaţia medicului!

„Alte metode, nu foarte eficiente, specifice numai anumitor zone, cu limitări şi contraindicaţii sunt iontoforeza, chirurgia sau folosirea radiofrecvenţei. Injectarea cu toxină botulinică este metoda care inhibă, pe termen lung, activitatea glandelor sudoripare din axile, palme sau din tălpi, prin blocarea activităţii terminaţiilor nervoase simpatice asupra glandelor sudoripare“, explică medicul Oana Spânu.

Metoda este nedureroasă în axile şi se realizează prin microinjecţii, cu un ac fin, după aplicarea de gheaţă pentru reducerea sensibilităţii în zona respectivă, sau chiar aplicarea unei creme anestezice. La tratamentul palmelor sau al tălpilor, se poate resimţi un oarecare disconfort.  

„Rezultatul se instalează treptat, începând de la trei zile postinjectare, iar efectul maxim apare până în două săptămâni“, precizează specialista. Rezultatul se menţine timp de şase-nouă luni. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

the dark lord
29.06.2013, 10:51:10

Adică să limitezi un proces pe care natura ți l-a dat cu un scop doar pentru că nu îți place că transpiri?Să fim seriosi...ce urmează?

-1 (1 vot)
Andrada Floria
29.06.2013, 12:56:56

Era vorba despre transpiratia excesiva...

-1 (1 vot)
the dark lord
29.06.2013, 18:07:00

Tot o prostie rămâne.Atâta timp cât nu ai o turbulență la hipotalamus care să te facă să transpiri ca un porc,produsele și medicamentele luate pentru că ai avea emoții la examenul oral de la BAC sau că afară sunt 35 de grade înseamnă un probabil viitor cancer de piele.

the dark lord
29.06.2013, 18:09:16

Ceea ce vreau eu să subliniez este că încercarea de a limita procesele fiziologice umane după bunul plac este o gogomănie.Este părerea mea.

Utilizator Adevărul
1.07.2013, 13:49:15

Comentariu considerat abuziv.

Modifică Setările