Cum să reintri în ritm după concediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Psihologii spun că unele persoane suferă de un sindrom de stres postvacanţă, care apare pe fondul dificultăţii de reacomodare la stilul anterior de viaţă
Psihologii spun că unele persoane suferă de un sindrom de stres postvacanţă, care apare pe fondul dificultăţii de reacomodare la stilul anterior de viaţă

Dacă nu te simţi în formă pentru muncă după concediu, încearcă să rezolvi sarcinile de serviciu cu paşi mici. Alimentele energizante şi pauzele în care să faci lucruri relaxante te vor ajuta şi ele să scapi de nostalgia de după vacanţă.

Când te întorci din vacanţă, te simţi de parcă tocmai ai aterizat din spaţiu. Eşti rupt de realitate, te trezeşti greu dimineaţa, te mişti cu încetinitorul şi îţi vine să amâni toate sarcinile de serviciu pentru zilele în care crezi că vei avea mai multă energie. Ai vrea mai degrabă să povesteşti colegilor, la o cafea, cum ai petrecut în concediu şi să te delectezi cu fotografiile pe care le-ai făcut. Din păcate însă, dosarele nu te vor aştepta o veşnicie pe birou, iar telefoanele nu vor înceta să tacă până în momentul în care te vei simţi pregătit să-ţi reiei sarcinile de serviciu.

Petrece o zi în familie

Ideal ar fi ca, ori de câte ori îţi iei concediu, să aloci măcar ultima zi liberă pentru a sta acasă. În acest timp, ar trebui să alternezi activităţile relaxante cu micile sarcini casnice, cum ar fi spălatul rufelor, gătitul, pregătirea hainelor pentru săptămâna ce va urma, organizarea facturilor adunate din timpul concediului sau calcularea bugetului pentru perioada următoare. Asemenea sarcini te vor ajuta să te „aduni”, iar cu ajutorul lor vei reuşi să intri mai uşor în ritmul de viaţă de dinainte de concediu. De altfel, cel mai bine este ca „readaptarea” să se facă treptat, plecând de la spaţiul familial al propriei case, şi nu asumându-ne brusc o mulţime de atribuţiuni, de serviciu şi casnice.

Mergi odihnit la serviciu

Cât ai fost în concediu, ţi-ai permis probabil să pierzi mai multe ore din noapte, în condiţiile în care nu erai nevoit să te trezeşti dis-de-dimineaţă. Acum, că ai revenit la stilul de viaţă care include şi un serviciu mai mult sau mai puţin solicitant, este momentul să-ţi reorganizezi programul de odihnă. Altfel, dacă vei continua până în ultima seară de concediu să stai treaz până la ore târzii, cu siguranţă că vei fi letargic a doua zi şi foarte probabil alte câteva zile după aceea, oricâtă cafea vei bea. Cel mai indicat ar fi să începi să mergi la culcare mai devreme cu câteva seri înainte de finalul concediului şi să eviţi să consumi, începând cu orele amiezii, alcool şi cofeină, pentru a avea un somn bun. Dacă vei fi odihnit suficient, îţi va fi mult mai uşor să te adaptezi programului şi sarcinilor de serviciu şi vei da mai mult randament.

Încearcă să-ţi organizezi treburile

Când revenim din concediu, ar fi bine să nu ne asumăm multe sarcini încă din prima zi şi să nu ne implicăm în proiecte importante. Ceea ce ne recomandă psihologii este însă greu de pus în practică, pentru că, de cele mai multe ori, sarcinile ne aleg pe noi. În aceste condiţii, nu ne rămâne decât să ne organizăm pentru a le duce la îndeplinire. Începi prima zi de lucru întocmind o listă a lucrurilor care trebuie rezolvate urgent şi a celor care pot suferi o amânare de o zi-două. Dacă nu îţi vei organiza timpul, rişti să lucrezi haotic, iar la final de zi vei realiza că nu ai rezolvat sarcinile care aveau cea mai mare importanţă.

Înlocuieşte cafeaua cu fructe energizante

Dacă simţi că după revenirea din concediu eşti lipsit de energie, încearcă să faci câteva schimbări în alimentaţie. Cafeaua nu este o soluţie, pentru că efectele ei energizante se menţin o perioadă scurtă de timp, iar după aceea vom fi tentaţi să bem tot mai multă. Excesul reduce nivelul calciului în organism, provoacă dureri de cap şi duce la creşterea tensiunii arteriale. Dacă te simţi lipsit de vlagă, mănâncă fructe proaspete. Ele conţin zaharuri cu eliberare lentă, care ne conferă energie pe o perioadă mai lungă de timp. Pentru a dobândi un tonus psihic mai bun, include în alimentaţie broccoli, spanac, fasole şi mazăre. Aceste legume conţin acid folic, o vitamină care ne conferă bună dispoziţie. 

Găseşte o motivaţie pentru a dobândi energie

Priveşte revenirea din concediu ca pe începutul unui nou an şi stabileşte-ţi câteva rezoluţii pentru perioada următoare. Ambiţionează-te, de exemplu, să te evidenţiezi la serviciu pentru a putea promova sau propune-ţi să faci o achiziţie importantă. De foarte multe ori, nivelul scăzut de energie ascunde o lipsă de motivaţie în ceea ce facem. Inclusiv rezoluţiile care nu au legătură cu serviciul te pot motiva. Având de atins un obiectiv, o dorinţă, cheful de viaţă ne va reveni şi ne vom simţi plini de energie.

Specialistul nostru

Lena Rusti
psiholog
psihoterapeut
tel. 0723.495.380

Pentru a te „reporni” după revenirea din concediu, restabileşte mai întâi contactul cu colegii, nu cu sarcinile. Chiar şi câteva cuvinte schimbate într-o atmosferă placută îţi vor da un sentiment de aliniere la mediul de lucru. Înainte de a merge la serviciu, gândeşte-te la lucrurile care-ţi fac plăcere legate de acesta. Este important să nu percepi spaţiul de lucru ca pe unul stresant. Altfel, energia acumulată în vacanţă se va risipi cât clipeşti din ochi odată cu revenirea la muncă. Oricât de stresant ar fi serviciul tău, cu siguranţă că acesta are şi aspecte pozitive. Încearcă apoi să te focusezi asupra lor.


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite