Articol publicitar

Cum tratăm eficient gripa şi răceala. Recomandările specialiştilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anca Bahrim, farmacist manager în cadrul Sensiblu, a explicat luni, la Adevărul Live, care sunt cele mai bune opţiuni de tratament atunci când am contractat o viroză sau o gripă şi ce putem face pentru a ne creşte imunitatea organismului.


Vremea capricioasă, cu temperaturi variabile vulnerabilizează organismul care are oricum o imunitate mai slabă după sezonul rece. În aceste situaţii, ne putem confrunta cu o răceală sau cu o stare gripală.

Cum, de multe ori, se fac confuzii între cele două afecţiuni, Anca Bahrim, farmacist manager în cadrul Sensiblu, a prezentat câteva caracteristici ale fiecăreia.

„Dacă vorbim despre gripă, aceasta este specifică sezonului rece, şi pentru a ne putea proteja, de preferat este să ne imunizăm la începutul sezonului şi undeva în septembrie, imunizare care este valabilă pe sezonul respectiv. Gripa se caracterizează prin debut brusc, cu febră de valori ridicate – 39 sau 39,5 grade Celsius, este însoţită de frison, de dureri puternice de cap, dureri musculare, dureri articulare, dureri ale globilor oculari. Starea generală a organismului este una alterată, avem o stare de oboseală, de moleşeală. Aceste simptome sunt mult mai marcate decât într-o viroză respiratorie denumită comun răceală. Aceasta poate fi sau nu însoţită de febră, dar valorile nu sunt atât de ridicate ca în starea gripală. Poate fi însoţită sau nu de tuse, de nas înfundat. De menţionat că viroza respiratorie se poate contracta pe tot parcursul anului. Are la bază o categorie largă de virusuri, aproximativ 200 de tipuri ce pot determina această stare de răceală şi gripă. De menţionat că atât gripa, cât şi viroza respiratorie au la bază virusuri.“

Cum tratăm durerile din zona sinusurilor

În starea gripală, nasul curge foarte mult, secreţia e abundentă şi avem tendinţa să-l ştergem tot timpul. Mucoasa poate fi congestionată. La fel şi în viroza respiratorie, mucoasa nazală poate fi congestionată. Totodată, secreţiile de la nivelul nasului sunt abundente şi atunci e important ca organismul să lupte şi să combată aceste stări neplăcute. „Pentru aceasta putem apela cu încredere la comprimate pe bază de extracte naturale de verbină, genţiană, soc, îmbogăţite cu tei şi lumânărică. Acestea au rolul de a diminua presiunea de la nivelul sinusurilor şi ajută la evacuarea secreţiilor care se acumulează la nivelul acestora, secreţii care, uneori, pot fi şi contaminate bacterian“.

Verbina, practic, ajută la eliminarea secreţiilor, pe când socul este cel care creşte cantitatea de mucus la nivel local, dar acesta e un lucru benefic deoarece volumul crescut antrenează acele secreţii şi ne ajută să le eliminăm, mai ales atunci când ele sunt contaminate bacterian. Lumânărica protejează mucoasa nazală, rutinul îmbunătăţeşte circulaţia sanguină la nivelul foselor nazale. Practic, în acest fel, mucoasa este descongestionată şi iar noi respirăm mai uşor, mai spune Anca Bahrim.  

În cazul unei sinuzite, care înseamnă, practic, o inflamaţie la nivelul sinusurilor şi o acumulare de secreţii, este important să ţinem cont şi de câteva sfaturi. „Noaptea e bine să ne odihnim cu capul pe o pernă mai înaltă pentru a elimina posibilitatea de acumulare a secreţiilor la nivelul foselor nazale şi pentru a putea respira mai uşor în timpul somnului. De menţionat că alcoolul nu este un bun prieten în cazul unei sinuzite, deoarece produce o inflamaţie a mucoasei şi, practic, această mucoasă care este deja congestionată nu va fi ajutată prea mult din acest punct de vedere. Totodată, tutunul nu este un bun aliat în cazul unei sinuzite, pentru că fumul usucă mucoasa şi aceasta devine iritată şi susceptibilă la bacterii. Ajungem într-un cerc vicios în care nu reuşim să ne tratăm pentru că organismul este sensibilizat“.

Un alt aspect important de menţionat, mai spune, specialistul, este că atunci când suflăm nasul, pentru că trebuie evacuate acele secreţii de la nivelul foselor nazale, în sinuzită nu trebuie să suflăm cu putere deoarece se pot sparge vasele sanguine de la nivel local şi pot apărea sângerări.

Cum tratăm nasul înfundat şi ce ne ajută să respirăm mai uşor

„Pentru a ajuta mucoasa să fie descongestionată, hidratată, putem apela cu încredere la un spray pe bază de apă de mare. Este un produs sigur şi eficient, poate fi folosit atât de copii, cât şi de femei însărcinate sau care alăptează, nu produce dependenţă, motiv pentru care poate fi utilizat în cantitate mare şi cât mai des. Este chiar recomandat acest lucru, deoarece o cantitate mare din acest spray cu apă de mare are rolul de a elimina secreţiile de la nivelul foselor nazale, de a curăţa mucoasa şi de a o hidrata, ceea ce uşurează respiraţia“, recomandă farmacistul manager Anca Bahrim.

Despre tratarea tusei şi despre cum putem preveni reîmbolnăvirile, citiţi joi, 10 martie. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite