Cum tratăm natural adenomul hipofizar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şocurile emoţionale puternice şi dezechilibrele funcţiei secretorii a hipofizei favorizează apariţia bolii. Cea mai frecventă formă de adenom hipofizar, prolactinomul, poate da infertilitate în cazul femeilor, iar la bărbaţi, scăderea apetitului sexual.

Adenoamele hipofizare reprezintă în jur de 15 la sută din tumorile situate la nivelul creierului. Glandă de dimensiunea unui sâmbure de cireaşă, hipofiza este un adevărat dirijor al întregului sistem endocrin. Prin hormonii pe care îi secretă, hipofiza are un rol important, printre altele, în creştere, în funcţionarea glandei tiroide, în fertilitate şi în alăptare.Secreţia prea crescută sau prea scăzută a hormonilor produşi de hipofiză poate duce la formarea adenoamelor, tumori benigne care, prin creştere, favorizează compresia structurilor vecine, precum nervul optic, dând tulburări oculare (îngustarea câmpului vizual) sau, în cazuri extreme, chiar pierderea vederii.

La femei, absenţa menstruaţiei este un posibil simptom de prolactinom, una dintre cele mai frecvente tumori hipofizare benigne. Acesta apare din cauza hipersecreţiei de prolactină, hormon a cărui funcţie principală este cea de declanşare a lactaţiei.

Prolactinomul poate da durere intensă de cap, în zona cefei, infertilitate la femei, iar în cazul bărbaţilor, boala poate avea ca simptom scăderea libidoului şi impotenţa. Adenomul hipofizar produce unele tulburări sau afecţiuni la nivelul tiroidei, glandelor mamare, suprarenalelor, ovarelor şi testiculelor.

Tratamentul clasic al adenomului hipofizar este stabilit de medicul endocrinolog, în funcţie de diverşi factori, precum mărimea tumorii. În cazul prolactinomului, se recomandă tratamentul medicamentos şi/sau chirurgical.

Terapia cu ace, o soluţie

Există şi terapii complementare, precum acupunctura, care pot da rezultate în tratarea adenomului hipofizar. Astfel, prin acupunctură se poate obţine resorbţia parţială sau chiar completă a tumorii. „Acupunctura reglează activitatea hipofizară la nivel celular, elimină blocajele energetice produse de factori traumatizanţi şi armonizează circulaţia energiei de-a lungul meridianelor şi la nivelul matricei energetice. Tehnicile aplicate acţionează direct asupra celor doi centri energetici ai hipofizei", afirmă medicul specialist în acupunctură şi fitoterapie Codruţ Ţuţu de la cabinetul Pirasan din Bucureşti.Punctele stimulate cu ajutorul acelor acţionează ca mici centre de comandă, putând fi astfel reglate funcţiile sistemului endocrin.

Acupunctura are şi efect de atenuare a reacţiilor secundare cauzate de adenomul hipofizar: noduli tiroidieni, hiper- sau hipotiroidie, ovare polichistice, noduli mamari, sterilitate, tulburări menstruale şi sexuale. Durata acestui tratament complementar este stabilită după consultaţie şi după diagnosticul adenomului hipofizar şi variază în funcţie de dimensiunile tumorii, de bolile asociate, de vârsta persoanei şi de vechimea afecţiunii.

Plantele completează efectul

În tratamentul complementar al adenomului hipofizar, acupunctura este completată de folosirea unor formule fitoterapeutice. „Produsele din plante medicinale elimină depozitele de celule moarte, disfuncţionale, toxinele acumulate la nivel local şi din întregul organism, coordonează procesele de reechilibrare a funcţiilor endocrine şi de regenerare celulară a zonei hipofizare.

În cazul în care aria hipofizară afectată este prea extinsă, zonele de ţesut disfuncţional pot fi eliminate cu ajutorul unor remedii din plante şi pot fi înlocuite cu celule stem din organism, ce se vor specializa pentru activitatea hipofizară", precizează medicul Codruţ Ţuţu.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite