Medicină

articolul anterior articolul urmator

Cum se tratează românii de răceală şi gripă. Mulţi au înţeles că nu trebuie să apeleze la antibiotice când sunt răciţi

0
16 Nov 2015 12:59:55
Autor: Steluta Indrei
Majoritatea românilor „atacă” răceala şi gripa, la primele simptome cu ceaiuri calde  FOTO Arhivă
Majoritatea românilor „atacă” răceala şi gripa, la primele simptome cu ceaiuri calde  FOTO Arhivă

Atunci când fac infecţii respiratorii, şase din zece români apelează la pastile care ameliorează simptomele răcelii şi gripei. Doar patru din zece apelează la medicul de familie, şi asta doar dacă simptomele nu cedează. Aceeaşi atitudine se menţine şi în cazul copiilor: doar trei din zece părinţi cer ajutorul doctorului de la primele semne de răceală şi gripă.

În sezonul rece, mulţi români încearcă să prevină infecţiile respiratorii prin remedii şi soluţii naturale. De exemplu, şapte din zece încearcă să îşi sporească imunitatea printr-o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete, iar cinci din zece se odihnesc mai mult. La fel, o treime din români aleg să ţină bolile la distanţă prin suplimente alimentare, arată un studiu naţional realizat la cererea Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, pe un eşantion de 3.018 respondenţi de peste 18 ani, în perioada 7-14 septembrie 2015.   

Atunci când nu sunt ocoliţi de viroze, 63% dintre români apelează la pastile împotriva răcelii şi gripei, în combinaţie cu ceaiuri calde.

Cei mai mulţi (72%) nu apelează la antibiotice atunci când sunt răciţi.

Doar patru din zece români merg la medicul de familie, şi asta doar în cazul în care simptomele răcelii sau gripei nu cedează. De asemenea, doar trei din zece părinţi merg cu copilul la medic de la primele simptome de boală, mai arată studiul.

Majoritatea românilor ştiu că antibioticele sunt interzise în răceală şi gripă

Analizând rezultatele studiului, dr. Ileana Efrim, medic de familie, membru în Societatea Naţională de Medicina Familiei, apreciază că:

„Românii au început să îşi schimbe conduita cu privire la tratamentul bolilor de sezon: caută informaţii din surse de încredere şi nu mai apelează la antibiotice la primele semne de răceală şi gripă. După cum am punctat în nenumărate rânduri, antibioticele nu sunt medicamente destinate tratării răcelii şi gripei, provocate de rinovirusuri, respectiv virusuri gripale, ci infecţiilor bacteriene. În schimb, combinaţiile de substanţe active pot fi eficace în tratarea acestor viroze, contribuind la ameliorarea durerii de cap, durerilor musculare, febrei, durerii în gât, congestiei nazale sau a sinusurilor”.

Diferenţa dintre răceală şi gripă

Deşi, la prima vedere, răceala şi gripa au manifestări comune, fiecare are particularităţi care le diferenţiază, astfel încât pacientul poate lua din timp măsurile corecte de combatere şi diminuare a simptomelor.

Principala diferenţă dintre răceală şi gripă este aceea că răceala are o durată mai scurtă şi este mai puţin agresivă decât gripa, care are o manifestare mai lungă şi poate afecta sever organismul.

Răceala debutează cu stări de oboseală, strănut, dureri de cap şi dureri în gât, urmate de creşterea consistentă a mucozităţii nazale şi modificări de culoare a pielii, care capătă un aspect palid. Răceala are o evoluţie limitată în timp.

Gripa debutează brusc şi violent, cu febră înaltă (39-40°C), frisoane, stare generală de rău şi dureri puternice de cap, ochi şi muşchi, tuse seacă ce poate persista mult după trecerea episodului acut (simptome mult mai severe). Durata gripei este mai mare şi se poate complica la copii, vârstnici şi bolnavii cronici (afecţiuni cardiace, diabetici, astm bronşic etc.).

În cazul suspiciunii de gripă, dacă simptomele se prelungesc ca durată, nu scad în intensitate sau chiar se agravează, pacienţii trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru a-şi trata corespunzător afecţiunea acută.

Recomandările medicilor pentru tratarea răcelii şi gripei

Pentru calmarea simptomelor de debut, sunt recomandate pastilele care au la bază combinaţii de substanţe active.

Antibioticele sunt interzise la debutul infecţiilor respiratorii de sezon. Ele vor fi prescrise doar de medicul de familie, atunci când este cazul (complicaţii, evoluţie gravă de la debut, bolnavi cronici).

Hidratarea corespunzătoare (ceaiuri calde) şi o alimentaţie uşoară bazată pe legume şi fructe susţin procesul de vindecare în cazul infecţiilor respiratorii.

„În caz de răceală şi gripă, pe lângă tratamentul simptomelor, care poate fi achiziţionat fără prescripţie medicală, recomandarea noastră este să vă hidrataţi corespunzător, să consumaţi multe fructe şi legume, să nu faceţi excese şi să vă odihniţi suficient. În cazul în care apelaţi la antitermice şi antialgice, recomandarea noastră este să citiţi prospectul cu atenţie şi să respectaţi dozele înscrise pe ambalaj”, a adăugat dr. Marina Pîrcălabu, medic de familie, membru în Societatea Naţională de Medicina Familiei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările