Cum tratezi corect sinuzita

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă eşti răcit şi durerea de cap nu te mai lasă, ba, dimpotrivă, pare că se accentuează, e cazul să te întrebi dacă nu cumva de vină ar putea fi sinuzita.

Are simptomele guturaiului...

Nasul îţi curge încontinuu şi în acelaşi timp e înfundat, secreţiile sunt abundente şi purulente, îţi simţi capul greu, ai febră...Aceste simptome nu se deosebesc prea mult de cele ale unui guturai banal. Însă, dacă persistă mai mult de 7 zile şi chiar se agravează, sunt semne ale sinuzitei.

... dar durează mai mult de 7 zile


Sinuzita apare prin suprainfectarea bacteriană a sinusurilor, ca urmare a inflamării mucoasei care căptuşeşte sinusurile. Există două forme ale acestei afecţiuni: acută şi cronică.

Sinuzita acută apare, în cele mai multe dintre cazuri, ca urmare a unei infecţii virale a căilor respiratorii superioare. Depistată la timp şi tratată corect, sinuzita acută durează circa trei săptămâni. Mai poate fi cauzată de: un abces dentar, o alergie, poluare, o deviaţie de sept, polipi nazali (prelungiri ale mucoasei care căptuşeşte sinusurile). 

Sinuzita cronică tinde să se repete şi persistă mai mult de patru săptămâni. Durerile de cap sunt difuze, nasul se înfundă din când în când şi nu poate fi suflat, deoarece secreţiile se scurg din nas în gât. Simptomele sunt asociate cu o tuse cronică, dureri în gât.

Copiii pot face etmoidită

Copiii între 2 şi 4 ani prezintă riscul de a suferi de etmoidită, adică inflamarea acută a mucoasei etmoidului (sinus aflat în zona frunţii). Cauza etmoiditei e o infecţie rinofaringiană care blochează canalul prin care sinusurile comunică cu fosele nazale. Starea generală a copilului cu etmoidită se înrăutăţeşte treptat, febra creşte, din nas se scurge puroi, iar pleoapele se inflamează. În această situaţie, trebuie dus de urgenţă la spital.

Diagnostic şi cu ajutorul tomografiei

Depistarea sinuzitei este relativ simplă: medicul specialist apasă pe sinusuri, iar dacă presiunea provoacă durere, se pune diagnosticul de sinuzită. În anumite cazuri, se poate realiza o tomografie a capului şi gâtului pentru a observa structura exactă a sinusurilor. De asemenea, se poate efectua o examinare endoscopică a sinusului sau o puncţie cu un ac fin a conţinutului sinusurilor pentru a depista bacteriile care au cauzat sinuzita.

Antibiotice sau operaţie?

După stabilirea diagnosticului, medicul specialist realizează o antibiogramă şi abia apoi prescrie un tratament medicamentos. Este foarte important ca pacientul să urmeze tratamentul cu antibiotice timp de 10-14 zile, chiar dacă în acest interval începe să se simtă mai bine.

Când sinuzita are o cauză anatomică (deviaţie de sept), este necesară chirurgia endoscopică a sinusurilor. Iar o metodă mai puţin invazivă pentru deschiderea sinusurilor o constituie rinoplastia cu balon, care presupune introducerea şi umflarea unui balon în interiorul sinusurilor.


Cum funcţionează sinusurile

Sinusurile sunt cavităţi pline cu aer (patru perechi), situate în oasele feţei, la nivelul frunţii şi al obrajilor şi sunt în număr de patru perechi. Ele păstrează contactul cu nasul şi gâtul prin intermediul unor mici orificii. În timpul unei răceli, când nasul este înfundat, sinusurile se pot suprainfecta cu bacterii sau fungi, provocând sinuzita. În partea de sus a nasului se găsesc sinusurile frontale şi etmoidale, iar în zona obrajilor, sinusurile sfenoidale şi maxilare.

Specialistul nostru

Printre cauzele sinuzitei se numără: infecţia unui dinte, inflamaţia permanentă a nasului, care nu permite evacuarea secreţiilor din sinus în fosele nazale sau o tumoare malignă sau benignă care blochează orificiile de drenaj ale sinusurilor, secreţiile acumulându-se şi suprainfecându-se. Un tratament corect al sinuzitei presupune, în primul rând, depistarea şi înlăturarea cauzei determinante şi apoi prescrierea tratamentului propriu-zis.

În faza acută, tratamentul este medicamentos(antibiotic, antiinflamator, antihistaminic sau de îndepărtare a obstrucţiilor nazale). Se mai poate recurge la puncţii, în cazul în care radiografia sinusală arată cavitatea sinusală plină cu puroi. Dacă puncţiile (maximum 10 de fiecare parte) nu rezolvă sinuzita, se intervine chirurgical. 
Dr. Cezara Danciu
medic specialist ORL,

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite