Medicină

articolul anterior articolul urmator

Cum ajută testarea biomarkerilor la supravieţuirea pacienţilor cu cancer pulmonar

1
12 Apr 2019 13:38:20
Autor: Daniela Serb
Cancerul pulmonar ocupă primul loc în topul bolilor oncologice din România
Cancerul pulmonar ocupă primul loc în topul bolilor oncologice din România

Cancerul pulmonar se situează pe primul loc în România, atât ca număr de cazuri, cât şi ca număr de decese în rândul bărbaţilor, devenind o cauză frecventă de mortalitate şi în rândul femeilor, potrivit Globocan.

În fiecare an, în România, aproximativ 11.000 de români sunt diagnosticaţi cu cancer pulmonar, afecţiunea fiind responsabilă pentru aproximativ 20% din decesele cauzate de cancer. Numărul deceselor prin cancer pulmonar depăşeşte numărul celor survenite în urma cancerelor de sân, colorectal şi stomac, la un loc.

Progresul înregistrat în identificarea biomarkerilor în cancerul pulmonar non-microcelular (NSCLC), care reprezintă aproape 90% din totalul cazurilor de cancer pulmonar şi terapiile imuno-oncologice au schimbat practica clinică, aducând speranţă pacienţilor cu această afecţiune.

În cazul pacienţilor cu cancer pulmonar non-microcelular, biomarkerii indică obţinerea unui răspuns favorabil la un anumit tip de imunoterapie sau terapie ţintită, crescând astfel şansele de supravieţuire şi îmbunătăţind calitatea vieţii.    

În ultimii ani, opţiunile de tratament în cancerul pulmonar NSCLC s-au diversificat semnificativ, odată cu apariţia terapiilor ţintite şi, mai recent, a imunoterapiilor. În prezent, conceptul de medicină personalizată în oncologie include şi testarea biomarkerilor, cu rol în identificarea tratamentului potrivit pentru fiecare pacient“, a declarat conf. univ. dr. Laura Mazilu, medic primar oncolog. 
„Managementul clinic al cancerului pulmonar a devenit extrem de complex, iar analiza histopatologică şi evaluarea biomarkerilor în cazul cancerului pulmonar, altul decât cel cu celule mici (NSCLC), sunt componente cheie în stabilirea diagnosticului de certitudine şi în alegerea tratamentului adecvat pentru fiecare pacient în parte. De asemenea, timpul alocat evaluărilor ţesutului canceros se constituie ca element primordial în starea generală a pacientului şi în managementul ulterior al acestuia“, a adăugat George Daniel Buzete, medic specialist anatomopatolog.

Biomarkerii, o piesă importantă în tratamentul cancerului pulmonar

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer lansează prima platformă online despre testarea biomarkerilor dedicată pacienţilor cu cancer pulmonar, în cadrul campaniei „Viaţa fără piese lipsă – Acţionează. Discută. Testează“, o iniţiativă realizată în parteneriat cu MSD România. Platforma pulmonar.invingemcancerul.ro conţine informaţii-cheie despre cancerul pulmonar, imuno-oncologie, biomarkeri şi rolul testării acestora în tratamentul cancerului pulmonar, dar şi un ghid menit să îl ajute pe pacient în discuţiile cu medicul, pentru a înţelege mai bine cum funcţionează această testare şi de ce este importantă pentru stabilirea tratamentului adecvat, în timp util. 
„Cancerul pulmonar este o problemă majoră de sănătate publică şi fiecare dintre noi trebuie să contribuie la conştientizarea amplorii acestui tip de cancer. În lipsa unor campanii de informare pentru populaţia aflată la risc, dar şi a accesului întârziat la terapii inovatoare, şansele de supravieţuire pentru pacienţii cu  cancer pulmonar scad considerabil. În acest context, testarea biomarkerilor este extrem de importantă pentru aceşti bolnavi – ei pot primi tratamenul potrivit şi pot câştiga timp preţios în lupta împotriva cancerului“, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.  
„În ţara noastră, testarea biomarkerilor validaţi se face gratuit, la recomandarea medicului, în baza unui voucher pe care pacientul îl foloseşte la un laborator de specialitate. În prezent, costurile acestor testări sunt acoperite de companiile farmaceutice. Apreciem demersurile autorităţilor, recent anunţate public, de a crea un program naţional de testare, cu finanţare de la bugetul de sănătate, şi ne-am bucura să vedem rezultatele începând cu acest an“, a adăugat acesta.

Ce biomarkeri sunt relevanţi în cancerul pulmonar altul decât cel cu celule mici

Biomarkerii sunt indicatori care oferă informaţii despre procesele biologice normale, procesele de boală sau răspunsuri farmacologice la o intervenţie terapeutică, fiind elemente-cheie în oncologie şi pentru medicina personalizată. Cu ajutorul biomarkerilor, pot fi identificate persoanele care au o anumită formă de cancer sau care sunt expuse riscului de a fi diagnosticate cu această boală.

De asemenea, ei pot contribui la selectarea persoanelor care au cea mai mare probabilitate de a obţine beneficii terapeutice în urma unor tratamente precum terapiile imuno-oncologice sau terapiile ţintite. În plus, biomarkerii pot fi utilizaţi pentru monitorizarea remisiunii în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer.  
Biomarkerii relevanţi în cancerul pulmonar NSCLC sunt EGFR, ALK, ROS1, BRAF şi PD-L1. Conform ghidurilor Societăţii Europene de Oncologie Medicală (ESMO), înainte de iniţierea oricărui tratament este recomandată testarea biomarkerilor. Pe baza informaţiilor obţinute în urma testării, tratamentul cancerului pulmonar non-microcelular poate fi individualizat. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Sorin Ionascu
14.04.2019, 01:11:42

Daniela, tu ai inteles ceva din ce ai scris? Eu inclin sa cred ca nu.