Medicină

articolul anterior articolul urmator

Curiozităţi despre muşchii corpului uman

0
24 Aug 2015 13:39:24
Autor: Steluta Indrei
Curiozităţi despre muşchii corpului uman   FOTO Arhivă
Curiozităţi despre muşchii corpului uman   FOTO Arhivă

Corpul uman posedă nu mai puţin de 639 de muşchi. Alcătuiţi din fibre elastice, muşchii se contractă şi se decontractă, făcând posibilă mişcarea. Când stăm în picioare utilizăm 300 de muşchi doar pentru a ne menţine echilibrul. Aflaţi mai multe curiozităţi despre muşchii corpului uman.

Ştiaţi că pentru a face un singur pas intră în acţiune 200 de muşchi? Cum, în medie, o persoană face 10.000 de paşi zilnic, cei 200 de muşchi au de lucru serios.

Este mai uşor să zâmbim decât să fim supăraţi. Pentru a zâmbi punem în mişcare doar 17 muşchi, iar ca să ne încruntăm avem nevoie de 43 de muşchi.

Curiozităţi despre muşchii corpului uman: pierderea masei musculare e inevitabilă

Masa musculară reprezintă aproximativ 40% din totalul greutăţii corporale. De fapt, muşchii sunt cele mai dense ţesuturi din corpul uman. De obicei, atunci când vrem să slăbim, corpul începe să utilizeze rezervele de grăsime, iar apoi începe să piardă din masa musculară.

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, între 30 şi 70 de ani, pierdem în mod natural jumătate din masa musculară şi din forţa corespunzătoare. Fără activitate fizică, pierderea după 30 de ani poate atinge 3-5% pe deceniu. Dacă facem activitate fizică, pierderea se reduce substanţial, dar este inevitabilă. Procesul de diminuarea a masei musculare se numeşte sarcopenie. Sedentarismul şi denutriţia sunt factori majori care duc la topirea muşchilor.

Curiozităţi despre muşchii corpului uman: cei mai mici muşchi sunt în ureche

Cei mai mici muşchi se află în urechea medie. Tot acolo se află şi cele mai mici oase: ciocanul, nicovala şi scăriţa. Aceşti muşchi mici (muşchiul tensor al timpanului şi muşchiul scăriţei) au un rol major la nivelul auzului: întreg lanţul osicular este pus în mişcare prin contracţia acestor muşchi.

Oamenii se nasc cu toate fibrele musculare pe care le vor avea de-a lungul vieţii. Fibrele musculare nu se înmulţesc, ci cresc în dimensiune, sub influenţa unor factori: moştenire genetică, sex, nivel de activitate fizică.

Curiozităţi despre muşchii corpului uman: limba, cel mai puternic muşchi

Limba este cel mai puternic muşchi al corpului, proporţional cu dimensiunea sa.

Membrul superior posedă mai mulţi muşchi (118) decât membrul inferior (96).

Când ne este frig, muşchii se contractă involuntar. Astfel se explică tremuratul. Contracţiile musculare au însă un rol important: produc energie pentru a încălzi corpul.

Curiozităţi despre muşchii corpului uman: muşchiul inimii, rol vital

Singurul muşchi din corpul uman care nu se opreşte niciodată este inima. În medie, inima unui om bate de 60-100 de ori pe minut. Numărul bătăilor inimii variază în funcţie de activităţile noastre: în timp ce dormim ritmul este cel mai lent, în schimb atinge cote maxime când facem sport.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările