De-a fir a păr despre podoaba capilară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dintotdeauna, părul a fost considerat o podoabă care trebuie protejată şi menţinută cu grijă specială. Astăzi, pe lângă impactul estetic, părul dă indicii despre stilul de viaţă şi, în egală măsură, despre starea noastră de sănătate. Află ce paşi trebuie să urmezi pentru a te mândri cu podoaba ta capilară.

Am putea crede că rolul părului este doar estetic, însă, la fel ca blana animalelor, scopul lui este, în primul rând, acela de a oferi protecţie suplimentară organelor vitale.

Mai exact, alături de piele, principala barieră de protecţie împotriva agresiunilor externe, părul reprezintă un strat în plus de protecţie: fereşte scalpul de agresiuni care altfel ar putea leza mai uşor pielea, dar şi de acţiunea razelor ultraviolete. Şi părul din alte zone ale corpului are acelaşi rol.

De exemplu, genele şi sprâncenele feresc ochii de particule periculoase, oferă umbră şi opresc sudoarea să ne strice vederea. Părul de la axile protejează ganglionii şi este un semn secundar de sexualizare, în timp ce părul din zona genitală fereşte de infecţii şi protejează organele reproductive.

Şi părul de pe corp ne fereşte de razele soarelui şi de zgârieturi superficiale şi este mai des şi mai lung în cazul bărbaţilor tocmai pentru că sunt mai expuşi riscurilor având o activitate fizică mai intensă.

Alopecia, atac la rădăcină

Când echilibrul dintre firele care cresc şi cele care cad se strică, apare alopecia, o boală cronică ce determină căderea părului pe anumite porţiuni sau chiar pierderea lui totală. Deşi nu pune în pericol viaţa bolnavilor şi nu creează durere (uneori pot surveni iritaţii la nivelul pielii), alopecia are un impact major asupra psihicului persoanelor şi favorizează instalarea unor tulburări psihice precum anxietatea şi depresia, deoarece afectează imaginea de sine.

La bărbaţi, calviţia este genetică

Moştenirea genetică dictează căderea parţială sau totală a părului

În majoritatea cazurilor, căderea părului este determinată de factori genetici, iar alopecia specifică bărbaţilor este cea androgenogenetică. Debutează, de obicei, în a doua decadă de viaţă şi este prezentă la aproximativ 80% din bărbaţii în vârstă de 70 de ani.

Vorbim despre alopecie androgenodependentă în condiţiile în care rărirea părului se manifestă doar în zonele cu receptori pentru hormonii androgeni. Pe scalp, aceştia sunt prezenţi frontal şi în creştet, nu şi în zonele laterale. Hipersensibilitatea acestor receptori pentru hormonii androgeni determină şi distrugeri ale foliculilor piloşi.

La femei şi la copii, pelada

Alopecia androgenogenetică poate afecta în situaţii rare şi femeile, dar mai frecvente sunt cazurile de alopecie aerată, numită şi peladă. Această afecţiune dermatologică constă în căderea părului pe porţiuni circulare, asemănătoare unor monede, şi apare mai des la copii şi la femei. În zonele afectate de alopecie aerată pielea are aspect normal, fără inflamaţii sau iritaţii. De cele mai multe ori, părul creşte la loc, dar fenomenul se poate repeta.

La bebeluşi, firele trăiesc 6 luni

Dacă la adulţi firele de păr trăiesc 5 ani, în cazul bebeluşilor, viaţa primelor fire de păr este de doar 6 luni. Mai mult decât atât, toate firele de păr intră în faza finală în acelaşi timp.

Cauza este hormonală şi afectează în egală măsură şi proaspăta mămică. Dar în niciunul dintre aceste cazuri căderea părului nu este motiv de îngrijorare. Este doar o etapă trecătoare, după care va începe regenerarea. În cazul bebeluşilor, textura şi uneori şi culoarea noilor fire de păr vor fi diferite de părul de la naştere.

Câte  fire pe cm2 ?

Un adult care nu are probleme cu căderea părului posedă între 200 şi 300 de fire pe cm2 de piele. Dar desimea părului este diferită şi în funcţie de zona de pe scalp analizată. De exemplu, creştetul este mai bogat în fire de păr comparativ cu tâmplele sau cu ceafa. Studiile demonstrează şi că, cea mai mare densitate de foliculi de păr o au bebeluşii, adică 1.130 pe cm2.

Acest lucru se explică prin faptul că pielea se va întinde odată cu creşterea, iar numărul firelor va fi distribuit pe o suprafaţă mai mare. Şi între culoarea şi bogăţia podoabei capilare există o legătură. De exemplu, roşcaţii au părul mai rar, în medie doar  90.000 de foliculi piloşi în total, comparativ cu bruneţii, posesorii a aproximativ 100.000 de foliculi şi cu cei cu părul castaniu şi blond, care au în jur de 140.000 de foliculi piloşi.

Pielea dictează tipul şi culoarea

Melanina, pigment prezent în piele, pe baza căruia se explică diferenţele de culoare dintre rase, dar şi răspunsul diferit al fiecăruia la razele ultraviolete (bronzare), colorează şi firele de păr. De aceea, când culoarea pielii este mai închisă, acelaşi lucru este valabil şi pentru firele de păr. Tot pielea determină şi tipul de păr: normal, uscat sau gras, în funcţie de calitatea şi de cantitatea de sebum eliberat de glandele sebacee din piele.

La adult, firul trăieşte 5 ani

În mod normal, cei mai mulţi dintre noi se pot lăuda cu o medie de 100.000-120.000 de fire în podoaba capilară. Fiecare fir crește un milimetru la trei zile, adică între 12 şi 15 centimetri pe an. Firul de păr trăiește în medie 5 ani,  apoi cade. Dar nu toate firele de păr ating maturitatea în același timp, de aceea ne cad zilnic aproximativ 50 de fire de păr, mereu înlocuite de altele.

De-a lungul celor 5 ani de viaţă, firul trece prin trei etape: faza activă (anagenă), în care creşte în medie cu 0,3 milimetri pe zi, faza de repaus (catagenă), în care foliculul se atrofia­ză şi se retrage spre suprafaţa scalpului şi fază finală (teleogenă), în care firul cade.

Soluţii eficiente care îi opresc căderea

image

În mod normal, pierdem zilnic 50 de fire de păr

Căderea părului şi deteriorarea lui pot avea cauze genetice sau pot fi rezultatul folosirii unor produse de îngrijire nepotrivite şi al agresiunilor la care este supus în mod constant în timpul coafării. În egală măsură, contribuie la căderea părului stresul, poluarea şi alimentaţia nepotrivită.

Îngrijirea corectă, esenţială

În mod normal, produsele pentru îngrijirea părului au rolul de a-i proteja structura şi de a preveni dezechilibrele. Însă, dacă le alegem fără să ţinem cont de tipul de păr - uscat, gras sau normal - contribuim la deteriorarea echilibrului său natural. La fel se întâmplă dacă nu respectăm timpii specificaţi de utilizare.\

Spală-l cu produse blânde

Părul normal trebuie spălat ori de câte ori este necesar cu şampoane pentru spălări frecvente. Poţi alege şamponul cu rozmarin Green People (1) care previne iritaţiile scalpului, preţ: 48 lei sau pe cel pentru părul gras (2) de la Herbosophy, cu efect de reglare a nivelului sebumului, preţ: 15,9 lei. 

Potrivit specialiştilor, pentru părul normal este opţională folosirea balsamurilor şi măştilor nutritive. În schimb, pentru părul uscat, aceste produse sunt absolut necesare. Poţi folosi masca nutritivă Phytum Actif Nutrition (3) de la Yves Rocher, bogată în oligoelemente care hrănesc firele, preţ: 50 lei, sau pe cea cu ulei de pracaxi de la The Body Shop (4), preţ: 48 lei. Dacă îţi vopseşti părul, poţi folosi un balsam profesional precum SP Color Save de la Wella (5), care conferă strălucire şi menţine culoarea pentru mai mult timp, preţ: 83 lei.

Vara, protejează-l cu filtru UV

Expunerea la razele ultraviolete afectează în egală măsură şi părul, nu doar pielea. De aceea, este necesar să foloseşti, mai ales atunci când stai la plajă, produse cu factor de protecţie solară precum sprayul SP Sun Concentrate de la Wella (6), special pentru protecţie UV, care se pulverizează pe păr înainte de expunerea la soare, preţ:  91 lei.

Dermatocosmetice pentru nevoi speciale

Părul fragil care se rupe poate fi ajutat cu produse speciale, disponibile în farmacii. Acestea fie îmbracă firele deteriorate şi le cresc rezistenţa, fie sudează particulele de cheratină deteriorate prin proteine aduse suplimentar la nivelul firelor de păr.

Astfel de produse sunt şamponul Aminactif de la Vichy (7), cu keratină şi aminoacizi ce refac structura părului afectat, preţ: 49,9 lei, sprayul Aminexyl Energy (8) pe bază de aminexil, dedicat bărbaţilor, care acţionează sporind ancorarea rădăcinii părului, preţ 124 lei sau tratamentul Dercos SP94 (9) cu ser sub formă de fiole, cu efect de stopare a căderii părului, dedicat femeilor, preţ: 152,7 lei. Pentru a stimula regenerarea părului, poţi folosi kitul Gerovital Plant (10), preţ: 51 lei.

image



Analiza minerală tisulară (AMT)

Firele de păr pot fi folosite pentru teste de screening ce evaluează nivelul mineralelor esenţiale, dar şi al celor toxice din organism. Investigaţia se numeşte analiză minerală tisulară şi măsoară nivelul de minerale din firul de păr uman de la nivelul scalpului. Cu ajutorul acestei metode neinvazive, pot fi determinate şi prevenite oboseala cronică, ateroscleroza, hipercolesterolemia, afecţiunile glandei suprarenale şi ale tiroidei.

Placa arde cheratina

Procedeele prin care se îndreaptă sau se ondulează părul pot fi chimice sau pot utiliza căldura. În toate aceste cazuri, folosirea abuzivă alterează legăturile chimice dintre celulele care alcătuiesc structura părului şi conduc la deteriorări permanente de structură şi de aspect.

Poluarea îi fură strălucirea

Părul îmbâcsit, lipsit de volum şi de strălucire ajunge în acest stadiu de multe ori din cauza poluării. Poate fi vorba de poluarea din atmosferă, dar şi de poluarea la care îl supui zilnic, folosind produse de coafat. Soluţiile fixatoare conţin, în medie, un număr de 15 substanţe chimice.

Dintre acestea, cele mai nocive sunt octinoxaţii şi isoftalaţii, care pot da alergii, iritaţii şi care, în timp, pot inhiba creşterea firelor de păr. Explicaţia acestui fenomen este aceea că substanţele poluante sunt absorbite uşor de pielea capului şi metabolismul firelor de păr se dezechilibrează.

Specialistul nostru
Prof. dr. Anca Zbranca

medic specialist
dermatolog

Părul normal trebuie spălat de câte ori este necesar, adică ori de câte ori este murdar, transpirat sau gras. Pentru acest lucru, trebuie folosit şamponul pentru spălări frecvente sau, eventual, un şampon pentru bebeluşi.

Părul normal nu necesită balsam după spălare, nici produse de îngrijire. Dacă părul se îngraşă repede, este necesar un diagnostic al cauzei hiperseboreei (consult endocrinologic). Şampoanele pentru păr gras se folosesc numai pe durata prescrisă de dermatolog, deoarece, în timp, ele pot agresa (usca, irita, produce eczeme) firul şi scalpul.

Fenomen

Stresul produce descărcări de adrenalină, care inhibă creşterea părului .

image

Alimentaţia influenţează aspectul părului

Proteinele din surse variate asigură  creşterea şi strălucirea părului

Dieta necorespunzătoare pune în pericol sănătatea părului tău. Află care sunt aliaţii din farfurie pentru a-ţi menţine bogăţia şi strălucirea părului.

Proteinele pun bazele unei bune structuri

Părul este alcătuit în principal din cheratină, o proteină care se sintetizează mai uşor ca urmare a unei diete din care să nu lipsească proteinele din surse diferite: carne, în special peşte, lactate, ouă, dar şi legume. În general, proteinele de origine animală sunt mai bune pentru păr decât cele din surse vegetale.

Carnea conţine în plus şi aminoacizi, necesari în egală măsură sănătăţii părului, şi fier, element necesar creşterii părului. Toate alimentele care au un conţinut ridicat de fier îmbunătăţesc calitatea sângelui, adică transportul oxigenului către celule şi, implicit, asigură hrănirea adecvată a rădăcinii firelor de păr. În plus, un consum optim de fier previne anemia, o boală care determină căderea masivă a părului.

Dietă bogată în fier, bună pentru creştere

Surse importante de fier sunt carnea de porc, peştele, carnea de pui, lintea, fasolea, pătrunjelul şi pâinea din făină integrală. Specialiştii spun că fierul provenit din carne este mai bine asimilat decât cel din cereale sau din legume uscate. În plus, vitamina C, care poate fi luată din citrice, dar şi din alte fructe, precum cele de măceş, din coacăze, căpşune, papaya sau din legume precum broccoli, varză de Bruxelles, conopidă sau ardei iuţi, stimulează absorbţia fierului.

Stridiile îi cresc rezistenţa

Zincul este un oligoelement indispensabil sintezei proteinelor precum cheratina, responsabilă cu menţinerea structurii părului. În plus, este implicat în stimularea diviziunii celulare, deci asigură creşterea. Carenţa de zinc duce la fragilizarea firelor de păr şi le favorizează ruperea. Stridiile sunt printre cele mai bogate surse de zinc, iar la acestea se adaugă creveţii, peştele, ficatul, carnea, ciupercile, dar şi seminţele de floarea-soarelui.

Casant din cauza carenţelor de vitamine

În lipsa vitaminelor din complexul B, în special a acidului folic (vitamina B9) şi a vitaminei B6, se ajunge la degradarea accelerată a firelor de păr. Ca urmare, acestea devin friabile, îşi pierd vitalitatea şi cresc mai greu, fiindcă acidul folic este implicat în producerea de celule care alcătuiesc firul de păr şi unghiile.

Vitamina B3 stimulează circulaţia sângelui la rădăcina firelor de păr, vitamina B5 contribuie la creşterea şi la regenerarea părului, vitamina B6 este un factor indispensabil pentru metabolismul cheratinei, iar vitamina B8 controlează secreţia de sebum.

Două alimente care conţin vitamine din complexul B în cantităţi însemnate sunt gălbenuşul de ou şi lintea. De asemenea, o cauză a lipsei de vitalitate a părului poate fi lipsa din organism a vitaminei E. În mod normal, această vitamină dă strălucire părului şi contribuie la creşterea normală a firelor.

3 mituri demontate

1. «Este bine să ne spălăm mai rar pe cap.»

Fals. Spălarea frecventă a pielii capului nu dăunează atâta vreme cât se face cu produse potrivite. Dimpotrivă, este utilă, deoarece previne anumite boli ale pielii capului, precum dermatita seboreică, care poate intensifica pierderea părului. Acţiunea mecanică exercitată asupra părului în timpul spălării duce la desprinderea firelor care urmau oricum să cadă.

2. «Pălăria, şapca sau căştile de protecţie duc la căderea părului.»

Fals. Părul căzut este mai uşor vizibil atunci când folosim pălării, căciuli
sau căşti de protecţie, dar în niciun caz acestea nu îi intensifică procesul de cădere. Din contră, fiindcă protejează scalpul de soare, previn căderea.

3. «Pentru a păstra sănătatea părului, trebuie periat des şi în forţă.»

Fals. Perierea ar trebui să acţioneze asupra fibrei capilare pentru a descâlci părul şi a-l unge cu uleiurile naturale produse de scalp. Periatul viguros poate răni pielea capului, poate rupe firele de păr şi poate stimula excesiv producţia de sebum, îngrăşând părul. În schimb, periatul blând contribuie la stimularea circulaţiei sângelui şi, în acest fel, firele de păr sunt mai bine hrănite.

Specialistul nostru
Livia Nena

biolog nutriţionist

De foarte multe ori, unele cure de slăbire se soldează cu căderea părului. Dacă dietele pentru pierderea în greutate sunt foarte restrictive sau dacă acestea se aplică fără un sfat din partea unui specialist, de multe ori riscăm să afectăm organismul din punct de vedere fiziologic şi metabolic.

Prin urmare, dietele pentru pierderea în greutate trebuie personalizate în funcţie de caracteristicile fiecărui individ. Printre multe altele, pentru ca podoaba capilară să nu aibă de suferit, persoanele care ţin cură de slăbire trebuie să se asigure că au un aport optim de acizi graşi nesaturaţi tip Omega 3, Omega 6 şi Omega 9, de vitamine (A, E, C, complex de B), de aminoacizi (metionină, cisteină, carnitină, tirosină), şi nu în ulimul rând, de minerale: zinc, seleniu, calciu, magneziu şi fier. Toate acestea se găsesc cu precădere în fructe, legume, salate verzi, peşte şi fructe de mare, lactate şi în ouă.

Sfat

Stimulezi creşterea părului dacă aplici la rădăcină ulei de ricin.

image
Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite