De ce acneea este tot mai frecventă la vârsta adultă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani, s-a înregistrat o creştere semnificatăvă a cazurilor de acnee în rândul femeilor de peste 25 de ani, precum şi la cele cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani. Aceasta este concluzia la care au ajuns dermatologii americani de la Academia Americană de Dermatologie cu ocazia întâlnirii anuale de la San Diego. Şi în România, un număr destul de mare de femei adulte luptă cu acneea.

Pentru că se manifestă la nivelul tenului, ba, mai mult, lasă şi urme adânci pe piele, acneea creează complexe pe viaţă. În mod normal, acneea este o afecţiune specifică pubertăţii şi perioadei adolescenţei. În ciuda acestui fapt însă, ea se manifestă tot mai frecvent şi la adulţi. Medicul dermatolog Oana Clătici, de la Spitalul Universitar de Urgenţă, spune că cele mai predispuse la acnee, la vârsta adultă, sunt femeile care au avut această boală în adolescenţă.

Atenţie la excesul de hormoni androgeni!

Apariţia acneei însă mai poate fi influenţată şi de nivelul crescut al hormonilor androgeni (hormoni masculini care se secretă şi la femei), afirmă medicul dermatolog Bethanee Jean Schlosser. Explicaţia este că la femei, pe măsură ce înaintează în vârstă, creşterea nivelului hormonilor androgeni determină o activitate în exces a glandelor sebacee. Iar sebumul în exces favorizează apariţia leziunilor acneice. Specialistul recomandă femeilor adulte care au acnee să-şi testeze nivelul hormonilor androgeni. Aceasta cu atât mai mult cu cât, secretaţi în exces, aceşti hormoni mai favorizează pilozitatea excesivă, îngroşarea vocii şi, în acelaşi timp, dereglează menstruaţia.

“Atunci când acneea are o cauză hormonală, precum excesul de androgeni, se recomandă contraceptive special concepute pentru diminuarea concentraţiei de hormoni androgeni. De asemenea, se recomandă medicamente anti-androgene de tipul celor care conţin spironolactone. Aceste medicamente se iau numai cu prescripţie medicală, deoarece medicul trebuie să ţină cont de afecţiunile asociate”, explică medicul dermatolog Bethanee Jean Schlosser

Stresul şi cosmeticele, printre factorii favorizanţi

Potrivit medicului Oana Clătici,  la femeile adulte acneea este favorizată şi de folosirea zilnică a produselor cosmetice de camuflaj (fond de ten, pudră). Ele conţin lanolină, vaselină, uleiuri vegetale şi minerale şi diferiţii pigmenţi care stimulează secreţia de sebum. Un alt factor favorizant este stresul care, la rândul lui, perturbă echilibrul hormonal.

Citeşte şi:
Acneea creează complexe pe viaţă şi «pătează» destine


Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite