De ce apare acneea?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acneea este o boală extrem de complexă, care afectează  peste 50% din adolescenţi şi 5 % dintre adulţi. Primele semne de acnee apar odată cu pubertatea, chiar de la 11-12 ani, având un apogeu la vârsta de 16 -17 ani.

Zonele predispuse la acnee sunt cele care posedă glande sebacee: faţă, piept, umeri, spate, braţe, coapse.

În apariţia acneei sunt implicaţi  factorii genetici (numărul, mărimea şi activitatea ulterioară a glandelor sebacee este moştenită) şi factorii endocrini (activitatea glandelor sebacee este influeţată de hormonii androgeni, secretaţi de glanda suprarenală şi gonade (ovar şi testicul) .

La pubertate, glandele sebacee sunt hiperactive datorită modificărilor hormonale din organism. Porii se astupă şi au loc modificări ale florei microbiene rezidente: Propionibacterium acnes – anaerob ( în partea profundă a foliculului ), stafilococ – aerob (în partea distala a foliculului) şi Pitirosporum – levura. Apare astfel inflamaţia, coşuri purulente, noduli roşii.

Impactul acneei asupra calităţii vieţii 

Când se prezintă în cabinetul medicului dermatolog, adolescentul cu acnee ştie deja ce diagnostic are! Cel mai adesea a încercat deja singur câteva tratamente şi are un scop clar: vrea să scape definitiv de acnee, într-un timp foarte scurt !

Să nu uităm că adolescenţa coincide cu dezvoltarea imaginii de sine, socializarea şi maturizarea sexuală. În societatea actuală, în care se pune tot mai mult accent pe aspectul fizic, în care suntem bombordati prin intermediul media de chipuri şi corpuri perfecte, apariţia coşurilor este foarte greu acceptată de către adolescent!

El riscă să se izoleze social (stă în casă, nu se vede cu prietenii, nu merge la evenimente sociale normale). Apar sentimente de frustrare, ruşine, furie, încrederea în sine este afectată profund. Devin anxioşi în relaţiile cu persoanele de sex opus, timizi,se tem de ridiculizare. Depresia şi anxietatea sunt trăsăturile comune la cei care suferă de acnee (frica de a fi privit şi evaluat negativ de către cei din jur).

Am avut un pacient în vîrstă de 17 ani, care a refuzat sa mai meargă la liceu timp de un an din cauza leziunilor de acnee !

Aşadar, dacă nu este explicată şi tratată la timp, acneea determină modificări sociale şi psihologice! Acneea nu trebuie acceptată, nu trebuie să vă resemnaţi aşteptând să treacă de la sine! Adresaţi-va unui medic dermatolog !

Cum decurge consultaţia

Adolescentul păşeşte de obicei timid în cabinet şi evită să te privească în ochi ! Este foarte important consultul iniţial, în care să se stabilească relaţia de încredere între pacient şi medic !

Tratamentul trebuie individualizat pentru fiecare pacient  în parte şi de aceea este foarte importantă comunicarea. Nu există o reţetă minune şi trebuie să aveţi multă răbdare !

 Se realizează un istoric medical (când au apărut leziunile, dacă există variaţii sezoniere, ce tratamente a urmat, dacă a observat o legatură între consumul anumitor alimente şi agravarea leziunilor de acnee), o examinare fizică completă şi se realizează analize medicale specifice (inclusiv examen bacteriologic, micologic şi parazitologic al leziunilor ), evaluare endocrină , ecografie pelvină (pentru sindomul ovarului polichistic), testosteron total ăi liber, DHEAS, estradiol, prolactina, raportul LH/FSH.

Evaluarea severităţii acneei vulgare se poate realiza obiectiv prin evaluare computerizată VISIA . Se realizează o analiză complexă a pielii feţei, care permite obţinerea a 7 parametri: spoturi ( număr de leziuni), porfirine ( încărcătura cu Propionibacterium acnes la pacienţii cu acnee), arii roşii ( gradul inflamaţie), pori dilataţi, spoturi UV ( efectele expunerii la ultraviolete ), pete maro, textura ( fineţea pielii ). În urma acestei investigaţii, se realizează tratamentul individualizat şi se poate urmari în timp evoluţia bolii .

Ghid terapeutic în acnee

Trebuie să ştiţi că vindecarea în acnee se produce lent, după 6-8 luni de tratament! Tratamentul continuu este esenţial şi dupa ameliorarea leziunilor de acnee, pentru a preveni recidiva.

Pacientul este învăţat care este ritualul zilnic de îngrijire al tenului acneic, folosind produse adecvate. Igiena feţei nu trebuie să fie excesivă ( evitaţi spălarea repetată cu săpunri alcaline ).Nu utilizaţi creme iritante pe zonele cu probleme, nu utilizaţi medicamente topice (aplicate local ) sau sistemice acneigene.

Mergeţi constant la acelaşi medic dermatolog (sunt pacienţi care au reţete de la numeroşi medici) şi nu ezitaţi să îl intrebaţi orice este legat de afecţiunea voastra !

Adesea în timpul tratamentului apare roşeaţa, mâncarime (prurit), descuamare, chiar se accentuează coşurile! Nu abandonaţi şi nu vă speriaţi! Este ” un rău necesar ” tranzitor. Aceste simptome vor dispărea! Aveţi răbdare: este important să nu renunţaţi înainte de apariţia rezultatelor !

 În unele cazuri de acnee severă (acnee conglobată, nodulochistică sau rezistentă la tratamentul clasic efectuat 4-6 luni) se recomandă tratament pe cale generală cu isotretinoin (doar după efectuarea unor analize şi sub stricta supraveghere a medicului dermatolog).

Cred că una din marile probleme cu care ne confruntăm în tratarea acneei este aceea de a convinge adolescentul că rezultatele nu apar peste noapte!

Acneea nu se tratează doar prin dietă, dar modificarile din dietă conduc la ameliorări importante.

Se pare că totul porneşte de la insulină! Anumite alimente cresc nivelul de insulină din sânge, ceea ce determină creşterea secreţiei de testosteron . Acesta determină la rândul său creşterea secreţiei de sebum, care determină acnee !

Adolescentii sunt mai vulnerabili pentru că în perioada de creştere, ţesuturile sunt rezistente la insulină, care se stochează în organism şi favorizează apariţia acneei !

Sfaturi

Evitaţi consumul de dulciuri (ciocolată, prăjituri, îngheţată, bomboane, zaharuri rafinate), paste făinoase rafinate, orez alb, lapte si derivate (brânzeturi fermentate, frişcă, smântână), chipsuri, produse tip fast-food, alimente condimentate, alimente bogate în iod sau medicamente care conţin iod (peşte oceanic, fructe de mare, scoici, creveţi, fasole verde, soia, sare iodată ).

Merită să faceţi acest efort de memorie ! Redescoperiţi plăcerea sucului obţinut din fructe proaspete, consumaţi fructe crude, ceai verde , beţi apă suficientă zilnic.

Nu stoarceţi, nu atingeţi, nu frecaţi leziunile şi nu permiteţi să vi se facă acest lucru în saloanele de cosmeotologie !

Stoarcerea leziunilor determină o ameliorare aparentă a aspectului feţei… după puţin timp, în loc de o leziune vor apare 3, apoi 5, pentru că sebumul infectat va activa foliculii vecini.

Vor rămane pete pigmentare (maro) şi cicatrici permanente! Complementar tratamentului dermatologic, pot fi recomandate şi aplicarea de măşti (foarte eficiente sunt măştile pe bază de argilă verde cambriană) sau consumul de ceai (urzică, cicoare, trei fraţi pătaţi).

Din ce în ce mai frecvent întâlnim acnee la persoanele adulte.

Este greu de acceptat să ai coşuri ca şi adult. De obicei nu există nici o afecţiune endocrinologică, viaţa sexuală este normală ( invalidând mitul cu privire la dispariţia acneei după începerea vieţii sexuale).

Femeile sunt mai frecvent afectate decât bărbaţii şi singura diferenţă esenţială este că femeile folosesc mai multe produse cosmetice, mai ales cele de camuflaj, pudra şi fond de ten.

Sunt mai susceptibile femeile care au avut acnee în pubertate sau adolescenţă, leziunile fiind localizate cel mai adesea în jurul gurii (perioral).

Multe din componentele produselor cosmetice pot determina coşuri: lanolina, vaselina, uleiuri vegetale şi minerale, pigmenţi.

Acneea se poate declanşa şi ca urmare a expunerii la locul de muncă la diverşi iritanţi (praf, substanţe medicamentoase – personal medical, substanţe chimice, hidrocarburi aromate clorinate, uleiuri, gudroane), fum de ţigară etc. Stresul neuropsihic influenţează echilibrul hormonal, favorizând apariţia acneei.

Se descrie şi acneea la clor ( atenţie la înotul în bazin şi  piscine clorinate intens), acneea mecanică (traumatisme mecanice – stoarcere, frecare), acnee la detergent (persoane care se spală prea des pe faţă), acnee determinată de medicamente (corticoizi – sistemici şi topici, anticonvulsivante (fenitoin), izoniazide, vitamina B12, steroizi anabolizanti, iodul.

Persoanele cu tulburări endocrine, cum ar fi sindromul ovarului polichistic, hiperandrogenism, hipercorticism şi pubertate precoce au risc crescut de a dezvolta acnee (forme mai severe şi neresponsive la terapia standard).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite